hirdetés

Mikobaktérium ritka szövődménnyel

A parotis infekcióit elsősorban Staphylococcus aureus és anaerob baktériumok okozzák, csak ritkán áll a háttérben mikobakteriális fertőzés.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A fültőmirigy fertőzéseket általában olyan patogének okozzák, mint a Staphylococcus aureus és az anaerob baktériumok, és csak ritkán mikobakteriális fertőzés. A mikobaktériumok három fő csoportba oszthatók: tuberkulózist okozó baktériumok (M. tuberculosis complex), leprát okozó baktériumok (M. leprae), és végül az összes többi, gyűjtőnevükön nem- tuberkulózisos mikobaktériumok (NTM), amiket atípusos mikobaktériumoknak is neveznek. Számos helyen megtaláljuk őket a környezetünkben, vízben, ételben, és a földben is. Több mint 150 fajta NTM létezik, a leggyakrabban tárgyaltak a Mycobacterium avium complex (MAC) tagjai. Egy ritkább faj, a Mycobacterium abscessus, egy Gram-pozitív, saválló pálca, mely a gyorsan növő NTM csoporthoz tartozik. 2016 áprilisában a Centers for Disease Control and Prevention egy tanulmányt közölt az M. abscessus fertőzésekről egy USA-beli, georgiai gyermekgyógyászati fogászat páciensei körében. Kilenc olyan igazolt vagy feltételezett fertőzéses esetet mutatnak be, mely egy közös forrásexpozícióhoz kapcsolhatók: vizes öblítés a fogorvosi rendelőben. Kay-Rivest és mtsai a Case Reports in Medicine-ben a Mycobacterium abscessus okozta fültőmirigy- tályog esetét mutatják be egy immunkompetens, felnőtt betegben. Jelenleg vitatott, hogy vajon a sebészeti beavatkozás vagy a gyógyszeres kezelés-e az előnyös kezelési mód ezeknél a betegeknél. Nem- tuberkulózisos mikobaktérium (NTM) fertőzés szokatlannak számít a fej és a nyak területén, ezért nincs konszenzus ezen fertőzések kezelésének kérdésében. A tanulmányban egy számos kísérőbetegséggel rendelkező, 57 éves férfi fájdalmasan duzzadt jobb parotis miatt jelentkezett a kórházban. A nyak számítógépes tomográfiája (CT) tályogot igazolt a fültőmirigyben. A tályogot intervenciós radiológia (IR) segítségével drenálták, amit továbbiakban még két alkalommal ismételtek. Számos antibiotikummal kezelték, mivel a tenyésztés eredménye kezdetben Gram-pozitív bacillusokra majd pedig mikobaktérium törzsekre utalt. A végső eredményt (Mycobacterium abscessus) egy referencialaboratórium állapította meg. Imipenemet kezdtek amikacinnel és klarithromicinnel. Az amikacint egy hónappal később leállították a hallásvizsgálatok során észlelt ototoxicitás miatt. A beteg Imipenem és klarithromicin kezelése további négy hónapon át tartott. A fertőzés öt hónap antibiotikum terápia után mind klinikailag, mind radiológiailag megszűnt. A beteg állapota intravénás antibiotikum kezelést követően indult javulásnak. A szerzők úgy vélik, hogy a megfelelő antibiotikum terápia megszüntetheti a parotis Mycobacterium abscessus okozta fertőzését, méghozzá a sebészeti beavatkozással járó kockázat nélkül. 

 

Forrás: Case Reports in Medicine

 
Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.