hirdetés

Mogyoró-allergia elleni bőrtapasz

JAMA-ban megjelent tanulmány szerint a mogyoró-allergia elleni immunoterápiás bőrtapasz harmadával csökkentette az allergiás reakciók arányát.

hirdetés

Az utóbbi évek epidemiológiai vizsgálata szerint az amerikai gyermekek 1-2%-át érinti a mogyoró-allergia. A most érvényben lévő kezelési standard a mogyoró szigorú elkerüléséből áll, az allergiás tünetek jelentkezésekor pedig sürgősen adrenalint kell adni. A mogyoró-allergia miatt sok kis beteg kerül a sürgősségi ellátó helyekre, hiszen a mogyoró (még ha csak nyomokban is, de) számos táplálékban megtalálható, ilyen módon az elkerülésére irányuló szándék ellenére is bejuthat a szervezetbe. Jelenleg az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA, Food and Drug Administration) nem tart nyilván egyetlen mogyoró-allergia elleni kezelést sem. Most is folynak vizsgálatok orális, vagy sublinguális immunkezelésekkel, de az esetleg fellépő súlyos mellékhatások (pl. anaphylaxia) kockázata vélhetően a bőrtapaszokkal végzett immunkezelések során alacsonyabb lehet. Az epikután immunoterápia alacsonyabb dózisokat használ (mikrogrammokat a miligrammok helyett), a beteg nem nyeli le az allergént, kedvezőbb a mellékhatás-profil, ráadásul a gyermekek jobban is tolerálják.

Egy régebbi, 2B fázisú, 12 hónapig tartó vizsgálatban a 250 µg mogyorót tartalmazó bőrtapasz 6-11 éves gyermekekben jelentősen magasabb válaszadással járt, mint a placebo, és kedvezőbb volt a mellékhatás-profil is (Sampson). Ezért Dr. David Fleischer (Children’s Hospital Colorado, Aurora) és munkatársai ugyanilyen dózisú bőrtapaszokkal megvizsgálták a 4-11 éves gyermekeknél is az elérhető hatásosságot és mellékhatásokat. A fázis 3, randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatot 5 ország (Ausztrália, Egyesült Államok, Írország, Kanada, Németország) 31 centrumában indították 356, 4 és 11 év közötti (átlagosan 7 éves, 61,2%-ban fiú), olyan mogyoró-allergiás (300 mg, vagy kevesebb mogyoró-fehérjével szemben kialakult tünetekkel rendelkező) gyermek bevonásával, akik anamnézisében nem fordult elő súlyos anaphylaxiás reakció. A gyermekeket két csoportba randomizálták: 238 gyermek 250 µg mogyoró fehérjét tartalmazó tapaszt, 118 gyermek placebót tartalmazó tapaszt kapott 12 hónapon keresztül. Az elsődleges cél a válaszadási arányban elérhető különbség volt: a 300 mg, illetve az 1000 mg mogyoró-fehérjével kiváltható választ mérték. Az átlagos válaszadási arány 35,3% volt a mogyoró-fehérje tartalmú tapaszt kapók csoportjában, míg a placebót kapóknál csak 13,6%-nak adódott (különbség 21,7%, 95%CI 12,4%-29,8%, P<0,001), viszont nem érte el az előre meghatározott CI küszöböt (ami 15% volt). Emiatt – Dr. Fleischer szerint – az epikután immunkezelés hatásosságát továbbra is vizsgálni kell.

A leggyakoribb, kezeléssel összefüggő mellékhatás (TEAE, treatment-related adverse event) a tapasz helyén jelentkező bőrreakció volt, ami a kezelt gyermekek 95,4%-ában, a placebós tapaszt kapó gyermekek 89%-ában volt észlelhető. További mellékhatás volt a viszketés (34,5% vs 11,9%), az erythema (28,2% vs 16,9%) és az alkalmazás helyének megduzzadása (16% vs 1,7%).

Dr. Jody W. Zylke (a JAMA főszerkesztő-helyettese) szerkesztőségi közleményében kijelentette, hogy mivel nem áll rendelkezésre megfelelő kezelés, minden pozitív vizsgálati adat üdvözlendő, de „a vizsgálat eredményeit nehéz interpretálni.” Tradícionális statisztikai mérésekkel a két csoport között szignifikáns különbség mutatkozott, ugyanakkor az FDA által előírt és a szponzor által is elfogadott kritérium szerint a klinikailag szignifikáns válasz 95%-os CI alsó határát előre 15%-ban határozták meg, és ez a vizsgálat 12,4%-os értéke nem érte el, tehát nem teljesítette a „pozitív vizsgálati eredmény kritériumait.”

A szerzők viszont vitatkoznak az előre meghatározott 15%-os küszöbbel, amit nem csak, hogy  önkényesnek tartanak, de szerintük a táplálékok okozta allergiák immunkezelésében ilyen küszöbértékeket egyébként sem szokás alkalmazni. Valóban értékes eredmény, ha a mogyoró-allergiák számát 35,3%-kal csökkenteni lehet. Zylke szerint a hatásosságon túlmenően a kevés mellékhatás, a jobb adherencia és a tartósabb hatás az epikután kezeléseket az egyéb (pl. orális) immunoterápiák elé helyezi.    

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA

3. JAMA

4. JAMA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.