hirdetés

Nem mindegy, milyen fényvédőt használunk

Gyógyszerészek szerint számos fényvédő készítmény magas koncentrációban tartalmaz karcinogén anyagot.

hirdetés

Az amerikai, ISO 17025 tanúsítvánnyal rendelkező online gyógyszertár, a Valisure a gyártóktól függetlenül – még a fogyasztókhoz való kikerülés előtt – szigorúan ellenőrzi a recept nélkül kapható készítmények vegyi összetételét. A cég régebben egyes gyomorégés elleni- és a kézbőr ápolására szolgáló készítmények visszavonását is javasolta.

A Valisure a héten keresettel fordult az FDA-hoz, hogy vonja vissza 40 féle fényvédő- és napozás utáni készítmény engedélyét, mert magas koncentrációban tartalmaznak benzént. A társaság 69 gyártótól származó 294 tétel 27%-ában benzént mutatott ki – többek között olyan márkákban, mint a Neutrogena vagy a Banana Boat. Néhány tételben háromszoros mennyiségben volt benzén az FDA által maximálisan megengedett 2 ppm-nél (0,0002% térfogatrész). Márpedig a benzén hosszas expozíciója rákot okozhat emberben. Ez különösen megfontolandó, hiszen a fényvédők vegyi anyagai felszívódnak a bőrbe, majd a véráramba kerülnek – mondta el David Light, a Valisure vezérigazgatója.

Az FDA ezért további információkat gyűjtött be a szokványos fényvédők lehetséges veszélyeiről. Dr. Christopher Bunick, a Yale Egyetem bőrgyógyásza hangsúlyozta: a benzénnek a fényvédőkben nincs „biztonságosnak tartható” szintje. A fényvédőt az egész testre, naponta többször is alkalmazva akár 0,1 ppm, összességében jónéhány nanogramm benzén is kerülhet a bőrre.

A fényvédők környezeti hatása

A fényvédőkben lévő vegyi anyagok az élet más területein is károsak: már évekkel ezelőtt igazolták, hogy károsítják a tenger élővilágát, ezen belül is elsősorban a korallokat. A lehetséges káros anyagok pl.: oxibenzon (UV abszorber, UV-90), benzophenon-1, benzophenon-8, OD-PABA, 4-metilbenzilidén kámfor, 3-benzilidén kámfor, nano-titanium-dioxid, nano-cink-oxid, octinoxát, octocrylén, stb. Ez év elején a National Academies of Sciences, Engineering and Medicine külön bizottságot hozott létre a lehetséges környezeti veszélyek vizsgálatára, többek között a fényvédők használatának korlátozására.

Napvédelemre szükség van

A védelemnek nem a napolaj (naptej, napozó krém, stb.) az egyetlen módja. Az American Academy of Dermatology által megkérdezett 1000 ember egyharmadának még arról sem volt fogalma, hogy az árnyék csökkenti a napfény jelentette kockázatot. A fiatalabbak pedig kevésbé értették meg, hogy a napozás összefüggésben van a bőrrák kialakulásával. Az 1996 után születettek (Generation Z) és az 1981 és 1996 között született „ezredfordulósok” (Generation Y) több mint a fele úgy tartja, hogy az alaplebarnulás („tan”) megvéd a leégés és 71%-uk szerint a bőrrák ellen is, holott hosszú ideje folyik arról a tájékoztatás, hogy a bőr melanoma többségének kialakulásában szerepet játszik a napsugár-expozíció.

Az megkérdezettek túlnyomó része (97%) fontosnak tartja a napsugarak elleni védelmet: 85%-uk megérti, hogy a túlzott napozás árt a bőrnek, 66%-uk belátja, hogy fiatalabb korban jobban kellett volna védenie bőrét. A tájékozottsági arány azonban meredeken zuhan, ha a napsugárzás és a bőrrák közötti összefüggésre terelődik a szó: a Z generáció 42% nem ismeri a kettő közti kapcsolatot, az „ezredfordulósok” csak valamivel tájékozottabbak (37%),  pedig az is régóta ismert, hogy 15 és 20 éves kor között elszenvedett 5-szöri hólyagos leégés 80%-kal növeli a melanoma kockázatát.

Hogy maradjunk „napozás-biztosak?”

A szabadban töltött idő alatt néhány egyszerű elővigyázatosságot mindenképp érdemes betartani.

Árnyék. A napsugárzás 10 és 14 óra között a legerősebb, ilyenkor mindenképp tartózkodni kell a napozástól. Ilyenkor lehetőleg árnyékos helyet keressünk. Azt mindenképp számításba kell vennünk, hogy a bár a napernyő a tengerparton árnyékot ad, de a körülötte lévő homokról visszaverődnek az UV sugarak, tehát az árnyék ilyenkor nem nyújt védelmet.

Napvédő ruházat. Széles karimájú kalap és lehetőleg UV védelemmel ellátott napszemüveg, laza, hosszú ujjú ing és nadrág. Minél többet takar a ruházat, annál kevesebb fényvédő készítményre van szükség. Gyermekek nyíltvizi fürdéséhez javasolt ultraibolyafény ellen védő ruházatot beszerezni.

Fényvédők. A fényvédők nem hagyhatók el a védelemből. Az amerikai FDA erősen javasolja, hogy az egyéb fényvédő eszközök mellett továbbra is használjanak fényvédő készítményeket.

A Valisure is hangsúlyozta, hogy „nem minden fényvédő tartalmaz benzént, a benzén nélküli készítmények változatlanul használhatók. A SPF 15 tartalmú fényvédők mindennapos használata kb. 40%-kal csökkenti a bőr laphámrákjának és 50%-kal a bőr melanomájának kialakulását.” Az American Academy of Dermatology SPF-30, vagy magasabb fokozatú vízálló fényvédő alkalmazását ajánlja, melyet a ruhával nem takart testrészekre 2 óránként, illetve úszás vagy fürdőzés után azonnal javasolt felvinni.

Forrás:

Koenig D. Many sunscreens have high levels of a carcinogen, pharmacy tells FDA. WebMD Health News. May 28, 2021

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.