hirdetés
hirdetés

Neonatológiai szempontok a megszületett újszülött optimális ellátási helyének megválasztásában

Összefoglalás
A szülészeti-neonatológiai döntéshozatal egyik legnehezebb kérdése, hogy a megszületés utáni adaptációs szakban észlelt patológiás tünetek esetén mikor küldjük el, illetve mikor tarthatjuk az újszülöttet az újszülött-részlegen. Az anyától való indokolatlan elszakítás ugyanúgy visszavetheti a normális fejlődést, mint az újszülöttet esetleg fenyegető kórképek kezelésének késlekedése. Az adaptációs szak bármilyen kisiklására utaló jele, az ezek elhárítására végzett beavatkozások értékelése komoly támpontot adhat a döntések meghozatalához. Jelen összefoglaló neonatológiai szemszögből kíván segítséget nyújtani a felelősségteli döntések meghozatalához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Somogyvári Zsolt PhD, MSc, Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.