hirdetés

Okkult véres széklet

Az okkult székletvér nem csak kolorektális rákra utalhat, sok egyéb –látszólag teljesen független- betegségből eredő halálozás kockázatnövekedését is jelezheti.

hirdetés

Prof. Robert J. Steele (Medical Research Institute, Ninewells Hospital and Medical School, Dundee, Skócia) és munkacsoportjának a Gut című lapban 2018. július 16.-án megjelent tanulmánya szerint a hemoglobin megjelenése a székletben akár biomarker is lehet, hiszen számos súlyos, esetleg halálos betegség meglétére utalhat.

Az okkult székletvérzés kimutatása hosszú évek óta többnyire az olcsó, guajakol alapú teszttel  (gFOBT, guaiac fecal occult blood test) történik, melynek lényege, hogy a Guaiacum fa gyantájából kivont alfa guajaksav hemoglobin jelenlétében hidrogén-peroxiddal azonnal kék színű reakciót ad. Sajnos a vizsgálat szenzitivitása elég alacsony. Egyéb tesztek is léteznek az okkult vér kimutatására, pl. M2-piruvát-kináz és széklet calprotectin próbák. Az American College of Gastroenterology évek óta már nem a gFOBT-ot, hanem a széklet modernebb és pontosabb immunológiai vizsgálatát (FIT, fecal immunochemical test) javasolja a kolorektális daganatok szűrésére.

A skót kutatók 2000 és 2016 márciusa között 134.192; 50 és 74 év közötti nő és férfi székletét vizsgálták gaujakol próbával a skóciai Tayside megyében. A pozitív, valamint a negatív eredményeket összehasonlították a National Records of Scotland mortalitási adataival. Mint már egy előző tanulmányban közzétették, a pozitív gFOBT eredménnyel rendelkező 2714 személy kolorektális rákban való halálozásának kockázata jóval magasabb, mint a negatív eredménnyel rendelkezőké (HR: 7,79, 95%CI 6,13-9,89). A pozitív gFOBT eredmény jóval gyakoribb férfiakban, és idősekben, és természetesen az aszpirint szedőknél is.

Meglepetésre, a pozitív gFOBT eredmények mellett „szignifikánsan megszaporodott a keringési betegségekben, a légúti betegségekben, az emésztőszervi betegségekben (ide sorolták a kolorektális rákot, a gyomorrákot, és a hasnyálmirigyrákot is), a neuoropszichológiai betegségekben, a vérképzőszervi- és endokrin-betegségekben történő halálozás kockázata is.”

A halál oka

Kockázati arány (HR, 95%CI)

P-érték

Keringési betegség

1,28 (1,07-1,53)

0,007

Légzőszervi betegség

1,96 (1,53-2,51)

<0,0001

Emésztőszervi betegség (benne CRC)

3,36 (2,50-4,51)

<0,0001)

Neuropszihológiai állapotok

1,66 (1,19-2,32)

0,003

Vérképzőszervi- és endokrin betegségek

2,06 (1,26-3,36)

0,004

Egyéb okok

1,69 (1,07-2,69)

0,03

 

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a gFOBT szűréssel nem vehetők észre a vastagbél adenomák, mivel adenomában -az invazív rákkal ellentétben- ritkán látni okkult vérzést. A FOBT- pozitív esetekben inkább generalizált vastagbélgyulladásról van szó, az okkult vérzési próba pozitivitása tehát arra utal, hogy a betegnél az egyéb betegségek kockázata is magasabb, nemcsak a kolorektális ráké.

A szerzők természetesen tisztában vannak a tanulmány korlátaival is: pl. a gFOBt vizsgálat eredményei – ellentétben a széklet immunkémiai próbájával (a FIT-tel) - nem adnak kvantitatív tájékoztatást, ráadásul a kutatás nem vette figyelembe, hogy a betegek időnként recept nélküli (esetleg vérzést okozó) gyógyszereket is szedhettek. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Gut

3. Gut

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.