hirdetés

Pneumoconiosis a fogtechnikusok között

Majd minden második fogászati technikusnál pneumoconiosist állapítottak meg magas felbontású komputer tomográfiával egy török tanulmányban.

hirdetés

A pneumoconiosis egy diffúz interstíciális tüdőbetegség, amely gyakran munkahelyi ártalomként, a belégzett porok, kemikáliák hatására alakul ki. A fogászati protéziseket készítő technikusok sok olyan laboratóriumi vegyianyagnak vannak kitéve, melyek növelik a pneumoconiosis kialakulásának kockázatát, ezért megfelelő tájékoztatásra és munkahelyi védelemre van szükségük.

Dr. H. Kahraman és mtsai elsőként vizsgálják a pneumoconiosist fogászati technikusoknál magas felbontású komputer tomográfiát (HRCT) használva. Az adatgyűjtés egy törökországi tartományban, nagyjából egy tucat protézislaboratórium bevonásával történt.

A 123 felkért személyből 87-en (71%) egyeztek bele a részvételbe. Közülük 11-et különböző okok miatt kizártak a kutatásból: (1.) mert kevesebb, mint 4 éve dolgoztak, (2.) nők voltak (őket csak azért, mert igen kevesen voltak), (3.) nem tudták elvégezni a légzésfunkciós tesztet, vagy (4.) tüdőtuberkulózisban szenvedtek.

A tanulmányban ily módon bennmaradó 76 férfi átlagéletkora 32 év (18-55) volt, 41 fő (54%) 4-15 éve dolgozik fogászati protézistechnikusként, 35 fő (46%) pedig 15 évet meghaladóan. A jelenlegi és a már leszokott dohányosok aránya 62% volt. A részvevők többsége (87%) korábban és jelenleg sem dolgozott más állásban; a többiek pedig olyan munkát folytattak, mely nincs befolyással a légzőrendszerre. Hat technikus (8%) bevallása szerint a munkahelyeik nem szellőztethetők.  93% visel speciális munkaruhát miközben dolgozik; 22% soha nem használ munkája során maszkot, 46% néha használja őket, 32% pedig mindig. Az összes labor esetében egy közös általános helyiségben zajlott mindenfajta csiszolás, porcelángyalulás, fémlapítás és homokfúvás.

A technikusoknál fizikális vizsgálat után légzésfunkciós tesztet, és HRCT –t végeztek. Három szakember (2 tüdőgyógyász és 1 radiológus) egymástól függetlenül, a résztvevők munkahelyi kitettségéről nem tudva vizsgálta meg a felvételeket. Határozott körvonalú kerek homályt, szabálytalan és/vagy lineáris foltokat, tejüveg homályt (GGO), lépesméz-szerű rajzolatot, tüdőtágulást, a mellhártya-rendellenességeket (zsigeri/parietális), valamint mellhártya-meszesedést kerestek. A 76 résztvevőből 35-ben diagnosztizáltak pneumoconiosist. A kerek homály bizonyult a leggyakoribb radiológiai leletnek, amelyet 29 résztvevőnél (38%) állapítottak meg. A HRCT alapján az empyhsema kialakulásának nagyobb kockázata nem a pneumoconiosishoz köthető, hanem azoknál nagyobb, akik hosszabb ideje dolgoznak ebben a a munkakörben , hosszabb ideje dohányoznak, illetve alacsony a szénmonoxid diffúziós kapacitásuk (DLCO). A FEV1 és a DLCO szignifikánsan alacsonyabb volt azon technikusok esetében, akik már legalább 16 éve dolgoznak a szakmájukban . A DLCO értékek szignifikánsan alacsonyabbak lettek az aktívan dohányzók és tüdőtágulásosok körében.

Kommentár: Mivel a magas felbontású skomputer tomográfiával (HRCT) a tüdőbeli radiológiai változások már nagyon korán felismerhetők, a pneumoconiosis előfordulási gyakorisága a résztvevők körében igen magas volt.

A cikk felhívja a figyelmet, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a munkavédelmi előírásokat nem tartják be, már rövid idő után is megjelennek a tüdőkárosodás jelei. A HRCT ugyan nem szövettani diagnózist ad, így kiemelődhet egyéb krónikus gyulladás is, de non-invazív eszközként beépülhet a foglalkozás-egészségügy diagnosztikus fegyvertárába.

 

Forrás: Occupational Medicine

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.