hirdetés
hirdetés

SPECT-radiofarmakonok – Újdonságok és új lehetőségek

A szerzők a SPECT-radiofarmakonok jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetséges fejlődési útvonalait foglalják össze hazai és nemzetközi adatok alapján. A jelenleg is rendelkezésre álló gamma-sugárzó radioizotóp-paletta mellett a terápiás, béta-sugárzó nuklidokkal végzett lokalizációt ellenőrző vizsgálatok is egyre jelentősebbek. A hibrid (SPECT/CT) képalkotó műszerek terjedésével a hagyományos szcintigráfiás, illetve SPECT-vizsgálatok is némileg átalakulnak, a leglényegesebb változások azonban a specifikus diagnosztikai és terápiás megoldásokra alkalmas új ligandumok elterjedésével zajlanak. Magyar Onkológia 58:239–244, 2014

Kulcsszavak: egyfotonos emissziós komputertomográfia (single photon emission computer tomography, SPECT), gamma-sugárzó izotóp (radionuklid), hordozó molekula, in vivo radioaktív diagnosztikum, nanomedicina

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Balogh Lajos
a szerző cikkei

Polyák András
a szerző cikkei

Pöstényi Zita
a szerző cikkei

Haász Veronika
a szerző cikkei

Dabasi Gabriella
a szerző cikkei

Jóba Róbert
a szerző cikkei

Bús Katalin
a szerző cikkei

Jánoki Gergely
a szerző cikkei

Thuróczy Julianna
a szerző cikkei

Zámbó Katalin
a szerző cikkei

Garai Ildikó
a szerző cikkei

Környei József
a szerző cikkei

Jánoki Győző
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.