hirdetés

Ticagrelor monoterápia PCI után

A ticagrelor hatásosan csökkentette a vérzések előfordulását nagy kockázatú betegek percután koronária intervenciója után.

hirdetés

A jelenlegi guideline-ok akut koronária szindrómában (ACS) szenvedőknél 1 évig tartó DAPT kezelés írnak elő. Az eredeti TWILIGHT vizsgálatban viszont azt látták, hogy a 3 hónapos aszpirin+ ticagrelol kezelés után az aszprin elhagyását követően monoterápiában adott ticagrelor (hazánkban Brilique 90 mg, AstraZeneca) mellett csökkent a vérzések száma anélkül, hogy emelkedett volna a - legalább egy angiográfiás és egy klinikai kockázati tényezővel rendelkező - PCI-n átesett betegek iszkémiás eseményeinek a száma.

Ezért Dr. Usman Baber (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City) és munkatársai a TWILIGHT-ACS tanulmányban az akut koronária szindrómában szenvedő betegekre fókuszálva azt keresték, hogy milyen módszer a legeredményesebb a 3 hónapos DAPT (dual antiplatelet therapy) kezelést követően, és azt találták, hogy a nagy kockázatú akut koronária szindróma miatt percután koronária intervención (PCI) átesett betegeknél a ticagrelor monoterápia ugyanolyan kedvező eredményekkel jár, mint az egyéb nagy kockázatú betegeknél.

A TWILIGHT-ACS tanulmányhoz a TWILIGHT 7119 találomra kiválasztott, és 3 hónapos kettős thrombocita gátló kezelés után ticagrelolra és aszpirinre vagy ticagrelolra és placebóra randomizált betege közül 4614 (64%)-nak volt akut koronária szindrómája, közülük 2494 beteg instabil anginában, 2120 ST-szegment elevációval nem járó szívinfarktusban (NSTEMI) szenvedett. A résztvevők csaknem felénél 4-5 faktor utalt a magas kockázatra, és 17%-uknál 6, vagy még több kockázati faktor állt fenn, azaz nagyon nagy kockázatú betegeket vizsgáltak. Egy év követés során kevesebb BARC szerinti 2-3, vagy 5-ös vérzés fordult elő a ticagrelor monoterápiás csoportban, mint a ticagrelor plusz aszpirin kezelésben részesülő csoportban (3,6% vs 7,6%, HR: 0,47, 95%CI 0,36-0,61). A kockázati faktorok számától függetlenül mindenütt 50-60%-kal kedvezőbb volt a ticagrelor monoterápia a kettős thrombocita aggregációs (ticagrelol+ aszpirin) kezelésnél. A ticagrelor csoportban mindenütt kevesebb volt a vérzés - függetlenül a használt skálától: BARC 3-5: 0,8% vs 2,1% (P>0,0001), TIMI major: 0,5% vs 1,0% (P=0,08), GUSTO mérsékelt, súlyos: 0,6% vs 1,6% (P=0,002), ISTH major: 0,9% vs 2,2% (P=0,001).

A másodlagos végpont a halál, a szívinfarktus és a stroke kombinációja volt, ez gyakorlatilag azonos eredményt mutatott a ticagrelor monoterápiás csoportban és a ticagrelor+aszpirin csoportban (4,3% vs 4,4%, HR: 0,97, 95%CI 0,74-1,28). Az ischaemiás végpontokat külön-külön mérve szintén a ticagrelor csoportban voltak kedvezőbbek az eredmények: bármilyen halál 1,0% vs 1,5% (P=0,14), bármilyen MI: 3,1% vs 3,1% (P=0,99), ischaemiás stroke: 0,5% vs 0,3% (P=0,21), stent thrombózis 0,4% vs 0,6% (P=0,38).

Az elsődleges és a másodlagos végpontok tekintetében tapasztalt kedvező eredmények mind az instabil anginában, mind a NSTEMI-ben szenvedő betegekben mutatkoztak.

Dr. Michelle O’Donoghue (Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) a theheart.org/Medscape Cardiology-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a P2Y12 gátlókkal végzett monoterápia nem növeli a jelentős kardiovaszkuláris mellékhatások (MACE, major adverse cardiovascular events) számát. A tudományos ülés diszkussziós szakaszában bemutatta saját elemzését, melynek során a korábbi GLOBAL LEADERS, SMART CHOICE, STOP DAPT 2 és TWILIGHT vizsgálatok adataiból azt szűrte le, hogy a PCI után 1-3 hónappal kezdett P2Y12 monoterápia kb. 40%-kal csökkenti a vérzéseket anélkül, hogy növelné a nagy kardiovaszkuláris mellékhatások számát, a kockázati arány számszerűen (HR) 0,91 a monoterápia javára. Az ACS-en átesett betegeket külön vizsgálva a GLOBAL LEADERS-ACS-ben, a SMART CHOICE-ACS-ben és a TWILIGHT-ACS-ben a vérzések számának 51%-os csökkenését lehetett megfigyelni, és kedvezően csökkenő trend látszott a MACE-k számában is a P2Y21 stratégia javára (HR: 0,89).

Az még nem dőlt el, hogy melyik P2Y12 gátló kezelés a legmegfelelőbb, és kérdéses az is, hogy a clopidogrel monoterápiával kezelt betegekben szükséges-e a thrombociták genotipizálása, vagy működésük valamilyen próbája a clopidogrel monoterápia megkezdése előtt, mivel az egyes betegek között jelentős különbségek vannak a várható farmakodinamikai válasz tekintetében, és nem tudjuk, mely betegek tartoznak majd a rosszul válaszoló kategóriába. A P2Y12 gátló kiválasztásában újabb csavart jelentenek az ISAR-REACT-5 vizsgálat eredményei, melyben az ACS miatt hospitalizált és invazív koronária angiográfiára szoruló betegeknél a prasugrel adása mellett kevesebb MI-t és stroke-ot láttak, mint a ticagrelor mellett, míg a nagy vérzések száma azonos volt. „Az ISAR-REACT 5 eredményei ugyanakkor ellentmondásosak. Mindkét gyógyszer nagyjából egyenlő, tehát mielőtt döntenénk a prasugrel vagy a ticagrelor adásáról, további adatokra van szükségünk.” Dr. Baber az ISAR-REACT-5 vizsgálat eredményeivel kapcsolatban furcsállta, hogy a prasugrel csökkentette a thrombózis kockázatát, de nem növelte a vérzések számát, holott az összes antithrombocita vizsgálatban a thrombózisok számának csökkenésével párhuzamosan emelkedett a vérzések száma. A TWILIGHT vizsgálattal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy abban az aszpirint és a placebót hasonlították össze, tehát eredményei nem extrapolálhatók a prasugrelre.

Források:

1. Wendling P. Ticagrelor monotherapy affirmed in high-risk ACS: ISCHEMIA-ACS. Medscape Medical News > Conference News > AHA 2019. November 17, 2019.

2. American Heart Association (AHA) Scientific Sessions 2019. Presented November 17, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.