hirdetés

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

  Az Orvostovábbképző Szemle előző számában már közöltünk két tanulmányt a gyógyszerfelírás szabályozásáról; mostani számunkban pedig egy másik munkacsoport véleményét ismertetjük, mert úgy gondoljuk, hogy ez a kérdés többféle megközelítést is megérdemel. Sajnos a tervezett változásokat a jelen cikk szerzői is meglehetősen negatívan értékelik, elsősorban a sablonos, merev, büntető jellegű intézkedések miatt, amelyek várhatóan elsősorban a költségesebb gyógyszereket felíró szakorvosokat fogják sújtani. A továbbiakban is folytatni kívánjuk az ehhez kapcsolódó fontos egészségpolitikai kérdések megbeszélését felkért hazai szakértők részvételével.
  Szimpóziumunk témája a reumatológia. A rövid bevezető ismertetést Hodinka László tanár úr írta, és a három csatlakozó cikk különböző, de nagyon érdekes témákat tárgyal. Az elsőben arról olvashatnak, miként alkalmazható a génexpresszió vizsgálata a gyulladásos reumatológiai betegségek diagnózisában, osztályozásában, terápiájában. Nagy György főorvos úr és Géher Pál professzor úr bőséges kommentárja a cikkben foglalt elméleti kérdések gyakorlati vonatkozásait is kibontja. A második cikk egy ritka elváltozásról, a hypereosinophilia szindrómáról szól. Ez a betegség gyakran érinti az ízületeket, de talán elsősorban a légzőszervi panaszok kapcsán lehet felismerni. Nékám Kristóf professzor úr kitűnő kommentárjában felhívja a figyelmet az elsődleges és a másodlagos eosinophilia elkülönítésének fontosságára. Végül a leggyakoribb krónikus betegség, az arthrosis kezeléséről olvashatnak kitűnő cikket; mai tudásunk szerint nem egyszerűen a porc degenerációjáról, kopásáról van szó, hanem komplex csont-porc-lágyrész anyagcserezavarról, melynek kialakulásában számos, ma még ismeretlen, részben genetikai tényező játszik szerepet. Héjj Gábor főorvos úr szépen illusztrált kommentárja kiválóan egészíti ki ezt a közleményt.
   Ritka, de nagyon súlyos daganatos betegségről, a Merkel-sejtes carcinomáról szól következő cikkünk. A lefolyás szempontjából a melanomához hasonló, de a neuroendokrin sejtekből kiinduló tumor felismeréséről, kezelésének lehetőségeiről olvashatnak ebben a cikkben, melyet Kásler Miklós professzor úr akár önálló cikknek is beillő kommentárja egészít ki.
   E ritka betegség után egy mindennapos problémáról, az álmatlanságról olvashatnak.Gazdagon illusztrált, számos hasznos diagnosztikus algoritmust és terápiás táblázatot tartalmazó cikkünk felhívja a figyelmet az álmatlanság okainak tisztázására és az oknak megfelelő kezelési mód megválasztására. Gaszner Péter professzor úr kommentárja ezzel teljes mértékben egyetért, és a hazai szempontokra világít rá.
   A lakosság közel fele fertőzött Helicobacter pylorival, de a fertőzés csak az esetek kisebb részében okoz panaszokat és manifeszt fekélybetegséget. Az utóbbiról sokat hallottunk már; mostani cikkünket azért ajánlom különösen Olvasóink figyelmébe, mert a diszpepszia tünetegyüttes vonatkozásában tárgyalja a Helicobacter-eradikáció különböző módozataitól várható terápiás sikert. Horváth Henrik Csaba tanársegéd úr gazdag, számos irodalmi idézetet tartalmazó kommentárja a hazai terápiás szokásokat ismerteti, melyek kissé eltérnek az amerikai protokolloktól.
  Végül a bizonyítékokon alapuló orvostudomány témájában Matos Lajos tanár úr és Jermendy György professzor úr egy-egy összefoglalását olvashatják a kardiológia, illetve a diabetológia témaköréből. Az ismertetett klinikai vizsgálatok – bár megrendítő eredményeket nem hoztak – jövőbe mutatóak, és a későbbiekben megváltoztathatják terápiás szokásainkat.
   Az év vége közeledtével a Szerkesztőbizottság és a magam nevében minden kedves kolléganőnek és kollégának békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.