hirdetés

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

„A szem a lélek tüköre” – tartja a régi mondás, de hozzátehetjük, hogy az érrendszer „tüköre” is.Mostani számunk bevezető tanulmánya és szimpóziuma is a leggyakoribb népbetegség, az atherosclerosis és a szem kapcsolatával foglalkozik. Tanulmányában Somlai Judit főorvos asszony az ocularis stroke-ot, a súlyos, gyakran látásvesztéssel járó érrendszeri katasztrófát ismerteti. A hazai statisztikák alapján felhívja a figyelmet arra, hogy a cerebrális stroke-kal ellentétben – melynek leggyakoribb kiváltó oka a hypertonia – a szemben bekövetkező tromboembolizáció legfontosabb kockázati tényezői a hyperlipidaemia és az arteria carotis interna atheromatosisa. A szépen illusztrált tanulmány a szemet károsító egyéb érelváltozásokat is tárgyalja, kitűnő áttekintő táblázatában az európai, amerikai és magyar terápiás ajánlásokat foglalja egységbe.
   A szimpózium bevezetője, Kovács Bálint professzor úr tollából, a retina betegségei közül két kórformára koncentrál, melyek közül a hypertonia által okozott szemfenéki eltérések fontosságára hívja fel a figyelmet, külön hangsúlyozva a malignus hypertonia egyszerű szemtükörrel való felismerésének lehetőségét. Erről a témáról szóló cikkünkben gazdag illusztráció segíti az olvasót a különböző szemfenéki eltérések elkülönítésében, részletes kommentárjában pedig Hatvani István professzor úr felhívja a figyelmet a szemfenéki vénás elzáródások diabetesben különösen nagy kockázatára. A trombolitikus kezelés ugyanis veszélyeket rejt magában, ha nem elzáródásról, hanem csak pangásról van szó, másrészt az egyéb okok miatt végzett preventív antikoaguláció szemfenéki vérzéses szövődményeket okozhat. A józan megfontolás és a rendszeres ellenőrzés tehát szemünk világa szempontjából is fontos. A szimpózium másik közleménye egy öröklődő malignus szembetegséggel, a retinoblastomával foglalkozik. Ha idejében felismerik, jó esély van a daganat eradikálására. Fiedler Orsolya tanársegéd asszony részletes kommentárja természetesen felhívja a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a retinoblastoma gyógyítása gyakran szükségessé teszi az egyik, esetleg mindkét szem enukleációját.
   A kardiovaszkuláris betegségek egyik korai, nagyon fontos kockázatjelzője a microalbuminuria és a proteinuria. Részletes, szépen illusztrált cikkünkben a microalbuminuria jelentőségéről és a mindennapi gyakorlatban történő alkalmazásáról olvashatnak. Páll Dénes tanár úr kitűnő kommentárja arra is felhívja a figyelmet, hogy – hasonlóan a vérnyomáshoz vagy a szérum-koleszterinszinthez – a microalbuminuria kockázatot jelző értékei is folyamatosan nőnek, a legalacsonyabb szintről a klinikai proteinuria legsúlyosabb formáiig, és ezért szükséges lenne a referenciatartomány ma elfogadott felső határát alacsonyabb értékre beállítani.
   A lakosság elöregedésével egyre nagyobb problémát fog jelenteni a Parkinson-kór felismerése és kezelése. A kitűnő amerikai szerzők részletes, számos algoritmust és táblázatot tartalmazó cikke felhívja a figyelmet a megjelenési formák sokszínűségére, ennek megfelelően a kezelés egyedi jellegére. Azt is megtudhatjuk, hogy az utóbbi időben a klasszikus motoros tünetek mellett a depresszió, a progresszív demencia vagy pszichózis okozhat nehézségeket a terápiában. A kérdés kiváló hazai szakértője, Takáts Annamária főorvos asszony részletes kommentárja értékesen egészíti ki az eredeti közleményt.
   Az elmúlt években áttörés történt a szolid tumorok kezelésében, főként a tumorkeletkezés molekuláris mechanizmusainak megismerése révén. A célzott tumorterápia egyik formája a tirozin-kináz-gátlók alkalmazása, a másik pedig a monoklonális antitestek felhasználása. Cikkünk e kezelések hatásmechanizmusát, a kezelhető tumorok fajtáit ismerteti, Rubovszky Gábor főorvos úr pedig önálló cikknek beillő, részletes kommentárjában a terápia egyéb aspektusait (pl. mellékhatások) is részletezi.
   A mindennapi gyakorlatot segíti a csontvelőpunkció és -biopszia elvégzésének technikáját ismertető, kitűnően illusztrált cikkünk. Demeter Judit professzor asszony kommentárja hasznos kiegészítője a közleménynek, hiszen az indikációkra és a szövődményekre is kitér, közel három évtizedes tapasztalatai alapján.
   Bizonyítékokon alapuló diabetológia rovatunkban Jermendy György professzor úr ezúttal a STAR vizsgálatot ismerteti. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítunk az antihipertenzív szereknek a diabetes kialakulására kifejtett hatására. Számos tanulmányban feltűnt, hogy a béta-blokkolókat és/vagy tiazid diuretikumokat szedő betegek között nagyobb arányban alakul ki cukorbetegség, mint a kalciumantagonistákkal vagy a renin– angiotenzin–aldoszteron rendszert gátló szerekkel (ACE-bénítók, ARB-k) kezelt betegek körében. A STAR vizsgálat rendkívül korrekten, közel egy évig tartó követéses tanulmány keretében igazolta, hogy a hidroklorotiazid még ARB-vel párosítva is rontja a glükóztoleranciát, növeli az inzulinszintet és a HbA1c értékét, továbbá szignifikánsan elősegíti az új diabetes kialakulását. Elsősorban fiatal hypertoniás betegek kezelése során gondoljunk erre a lehetőségre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.