hirdetés

Tüdőtranszplantáció gyermekkorban: első hazai tapasztalatok

Bevezetés

Cooper és mtsai 1983-ban végezték az első sikeres tüdőtranszplantációt Torontóban. Ugyanennek a munkacsoportnak a nevéhez fűződik az első tüdőátültetés gyermek betegen 1986-ban. Az 1990-es évektől a gyermekeken végzett tüdőátültetés világszerte bevezetésre került. A 2002-es adatok szerint közel 18 000 tüdőtranszplantációt végeztek a felnőttek körében, míg nagyjából 1200 hasonló műtétet végeztek gyermekeken. Ma a tüdőtranszplantációk kevesebb mint 5%-a történik gyermeken, melynek okai között említhetjük a potenciális recipiensek kis számát, a kevés alkalmas donorszervet és a túlélési mutatók miatti szkepticizmust. A gyermekeken végzett tüdőtranszplantációk közel 25%-ára Európában kerül sor. Az eddig elvégzett tüdőátültetések életkor szerinti megoszlását éves bontásban az 1. ábra szemlélteti. Az adatokat a Nemzetközi Szív- és Tüdőtranszplantációs Társaság (ISHLT, International Society for Heart and Lung Transplantation) tette közzé (www.ishlt.org) (1. ábra).
A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikája az Országos Cisztás Fibrózis Egyesület (OCFE) felkérését követően a 2003. évtől kezdett tájékozódni a tüdőtranszplantáció gyermekkori lehetőségeiről, majd megismerve az igen jól működő felnőttkori tüdőátültetés szervezettségét, kapcsolatokat épített ki mind a Bécsi Transzplantációs Központtal, mind a hazai Transzplantációs Bizottsággal. A szervezőmunkában, majd később a gondozás során az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet orvosai jelentős segítséget nyújtottak és nyújtanak ma is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kovács Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.