hirdetés

Tünetmentes időseknél sem indokolt a D-vitamin szint mérése

Bár számos vizsgálat igazolta, hogy alacsony szérum 25-hidroxivitamin D koncentráció mellett gyakrabban és súlyosabb formában jelennek a meg a kognitív zavarok, nem világos, hogy mennyi D-vitamin pótlás szükséges a kognitív funkciók javításához, illetve a szellemi hanyatlás kivédéséhez.

hirdetés

Feltételezések szerint a világon kb. egy milliárd emberben alacsony a D-vitamin szint. A D-vitamin hiány elsősorban a felnőtteket, Európában és az Egyesült Államokban az idősek akár 90%-át érinti. A hipovitaminózis elsődleges oka a kevesebb szabad levegőn tartózkodás, ami miatt kevés napfény éri a bőrt, és jelentősen csökken a vitamin szintézise a bőrben. A hipovitaminózis egyéb okai között szerepel, a máj- és a vese elváltozások miatti D-vitamin anyagcserezavar, a csökkent táplálék-bevitel, a biológiai hozzáférés csökkenése (malabszorpciós szindróma, obezitásban a D-vitaminnak a zsírban történő szekvesztrálódása), a katabolizmus (antiepilepsziás szerek, glukokortikoidok, immunszuppresszív gyógyszerek miatti) növekedése, és a D-vitamin vesén keresztüli vesztésének növekedése is (nephrosis szindróma).

Nem tudni, hogy egy idős ember szérumában mennyi az „ideális” 25-hidroxivitamin (25OHD) szint. Becslésének egyik módja, hogy népességi átlagban alakítunk ki egy referencia értéket, a másik lehetséges, hogy a hipovitaminózist a már egészségi károsodást okozóan alacsony 25OHD szintként definiáljuk. Nemzetközi megegyezések alapján „normális” értéknek vesszük, ha nem alakultak ki csontelváltozások: ha nincs angolkór, vagy osteomalacia 10 ng/ml (25 nmol/l) szérum 25OHD fölött, vagy nincs szekunder hiperparatireoidizmus 20 ng/ml fölött. Mostanában a 10 ng/ml-t vesszük határértéknek, ez alatt súlyos D-vitamin-hiányról beszélünk, 20 ng/ml alatt pedig a WHO D-vitamin inszufficienciáról beszél. Legújabban elegánsan csak annyit mondunk, hogy a 25OHD szintjének 30 ng/ml (75 nmol/l) fölötti értékei szükségesek a nem csontban kialakuló káros hatások megelőzéséhez.

A D-vitaminnak a csontanyagcserében betöltött klasszikus szerepén kívül számos jelentőseége van, a sejtmagbeli hormon-receptorán, a D-vitamin receptoron (VDR) keresztül számos biológiai targetet befolyásol. Egyik speciális hatása a központi idegrendszeri, ami kétségtelenül a D-vitamin „neuroszteroid” képességére utal, t.i. alacsonyabb szérum 25-hidroxivitamin D koncentráció mellett gyakrabban és súlyosabb formában jelennek a meg a kognitív zavarok. A D-vitamin passzív diffúzióval és az agyi kapillárisokon át átjut a vér-agy gáton. A központi idegrendszeri 25OHD koncentráció ilyen módon egyenes arányban van a szérum koncentrációval. A vitamin az agy bizonyos részein (leginkább a hippocampusban, hypothalamusban, cortexben és subcortexben) a neuronok és a gliasejtek nukleáris hormon-receptorain keresztül fejti ki hatásait. A VDR-hez való kötődéssel neuronális védelem indul meg számos degeneratív folyamat ellen. A hippocampus neuronjaiban lévő intracelluláris kalcium koncentráció szabályozásával megindul a kalcium homeosztázis ellenőrzése, az Aβ peptid fagocitózisának serkentésével és az Aβ agyból a vérbe irányuló effluxának növelésével enyhül az Aβ42 peptid akkumulációja. Továbbá a D-vitamin számos neurotranszmitter genetikai expresszióját szabályozza, különösen a hippocampusban (acetilkolin, dopamin, szerotonin, γ-amino-vajsav). A D-vitaminnak ezek a kísérletesen igazolt neuroszteroid hatásai segítenek megérteni a klinikum vitamin-hiányos állapotaiban – különösen az idősebbekben - kialakuló kognitív zavarok mechanizmusát.

Az UCLA Alzheimer’s and Dementia Care Program részeként kutatják a szervezet alacsony D-vitamin szintje és a szellemi funkciók rohamos romlása, valamint a demencia és az Alzheimer betegség megjelenése közötti kapcsolatot. Nem világos, hogy mennyi D-vitamin pótlás szükséges a kognitív funkciók javításához, illetve a szellemi hanyatlás kivédéséhez. A Women’s Health Initiative Memory Study-ban napi kalcium és 400 IU D-vitamin adagolás 7,8 év után sem okozott változást a figyelem, emlékezet, szókincs, verbális memória, stb. tekintetében. Sőt, megfigyeléses vizsgálatokban a D-vitamin pótlással magasra emelt szérum 25OHD szintek kognitív romláshoz vezettek, ami U-alakú összefüggésre utal. A US Preventive Services Task Force szerint a jelenlegi bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy „tünetmentes felnőtteken felmérjük a D-vitamin szűrés előnyeinek és hátrányainak egyensúlyát”.

A leginkább bizonyított ajánlásokat összefoglalva 18 és 70 év közöttieknek napi 600 IU, 70 fölöttieknek napi 800 IU D-vitamin pótlás javasolt. Osteomalaciában (különösen felszívódási zavarban) és oszteoporózisban a biszfoszfonát kezelés megindítása előtt szükséges ezen adagok biztosítása. Tünetmentes egyéneken – a D-vitamin pótlás szükségességének megítélésére - nem indikált a 25OHD mérése.     

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Internal Medicine

2. Frontiers in Aging Neuroscience

3. Journal of the American Geriatrics Society

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.