hirdetés

Új ajánlások a pajzsmirigy túlműködés kezelésére

Az Egyesült Királyságban megjelent új terápiás útmutató szerint hyperthyreoidizmusban első választásként a radiojód kezelés is szóba jöhet.

hirdetés

Pajzsmirigy túlműködés esetén –  így Basedow-Graves kórban is - a gyógyszeres kezelésre várhatóan nem megfelelően reagáló betegeknél az Egyesült Királyságban kidolgozott új guideline szerint elsőként a radioaktív jód-kezelés alkalmazandó az antithyroid gyógyszeres kezelés alternatívájaként.

A guideline-t összeállító csoport vezetője, Dr. Kristien Boelaert (University of Birmingham, Birmingham, UK) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „a bizonyítékok szerint a radioaktív jód kezelés klinikai hatásosság és költség-hatékonyság szempontjából is a legkedvezőbb kezelési mód hyperthyreoidizmusban.” Felnőttkori Basedow-Graves betegségben – a régebbi javaslatokkal ellentétben - jelenleg első választásként a radiojód kezelést javasolják. A hyperthyreodizmus kezelésére megfogalmazott új ajánlások a(z) UK National Institute for Health and Care Excellence (NICE) az összes pajzsmirigybetegséggel foglalkozó guideline-jában szerepelnek. Az útmutató állítása szerint a radioaktív jód kezelés a hyperthyreoidizmusban szenvedők legalább 90%-át meggyógyítja.

Az ajánlás összefoglalója a BMJ-ben jelent meg 2020 januárjában dr. Melina Vasileiou (National Guideline Centre, Royal College of Physicians, London) és munkatársai tollából. A jelenleg hatályos angliai és európai guideline-ok a definitív radioaktív jód kezelés bevezetését csak akkor tartják szükségesnek, ha a betegnél antithyroid gyógyszeres kezelés ellenére kiújulás következik be. Az utolsó European Thyroid Association guideline-t 2018-ban adták ki. A betegség kezelésére vonatkozó útmutatók egyébként változatosak, pl. az American Thyroid Association (ATA) által 2016-ban kiadott javaslatok szerint az antithyroid szerek, a radioaktív jód, valamint a totál thyreoidectomia egyaránt választható – amennyiben ezeknek a beavatkozásoknak nincs kontraindikációja.

Dr. Angela Leung (Division of Endocrinology, Diabetes, and Metabolism, Department of Medicine, UCLA David Geffen School of Medicine) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy az USA-ban inkább elterjedt a radiojód kezelés, míg Európában, Latin-Amerikában és Japánban ennek alkalmazásával többnyire kivárnak, és hosszabb ideig adják az antithyroid gyógyszereket. Hogy milyen kezelést választanak, azt elsősorban a beteg kívánsága, a kísérőbetegségek, és a terápia hozzáférhetősége szabja meg. A pajzsmirigy eredetű szembetegség, a kardiovaszkuláris betegségek, a szekunder daganat keletkezése némileg megfontolásra akad okot a radiojód kezelés frontline használatával szemben. Tavaly jelent meg egy ellentmondásos közlemény, amelyben arról számoltak be, hogy a 18.805 radiojóddal kezelt betegnél 100 mGy dózisonként 6%-kal nőtt a gyomorrákos- és 12%-kal az emlőrákos halálozás. A közlemény eredményeit a benne észlelt statisztikai és egyéb hibák miatt a Society for Endocrinology and the Brirish Thyroid Association munkatársai megkérdőjelezték és óvatosságra intettek az eredmények elfogadásával kapcsolatban.

A radiojód kezelés egyetlen tablettával történik. A beadás után egy-két hétig nem javasolt gyermekek és várandós anyák közelében tartózkodni, a csecsemők ölelgetését pedig akár hónapokig is tanácsos elkerülni. A kezelés következménye pajzsmirigy alulműködés lehet, mely miatt később hormonpótlás válhat szükségessé. A NICE guideline-ban idézett 5 randomizált, kontrollált vizsgálatban egyöntetűen azt igazolták, hogy a radiojód kezelés - az ophthalmopáthia kivételével- minden esetben előnyösebb a tartós antithyroid gyógyszeres kezelésnél, bár ezen állítás bizonyítékai nem túl erősek. További 8, nem randomizált vizsgálat eredményei pedig nem igazolták, hogy a radiojód kezelések növelnék a daganatos megbetegedések  - vagy halálozások – arányát a műtéttel kezelt betegekéhez, vagy a hypertyreoidizmusban nem szenvedőkéhez képest. Terhességben, vagy annak tervezésekor csak a legalacsonyabb dózisban ajánlott az antithyroid gyógyszeres kezelés, a radiojód kezelés egyáltalán nem jön szóba, így ilyen esetekben a műtéti megoldás választandó.

Az ÚJ UK guideline kiemeli, mennyire fontos a hyperthyreoidizmus okának feltárása. Ennek érdekében keresni kell a thyreoidea stimuláló hormon receptor antitesteket (TRAb), és ultrahang-, izotóp- és aspirációs cytológiai vizsgálatot kell bevetni a kórkép pontosítása érdekében.

Források:

1. Melville NA. Radioactive iodine can be first-line for hyperthyreoidism, says UK. Medscape Medical News. February 04, 2020.

2. Vasileiou M, Gilbert J, Fishburn S, et al. Thyroid disease assessment and management: summary of NICE guidance. BMJ Published 29 January 2020. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m41

3. Taylor PN, Okosieme OE, Chatterjee K, et al. Joint statement from the Society for Endocrinology and the British Thyroid Association regarding ‘Association of Radioactive Iodine Treatment with cancer mortality in patients with hyperthyroidism’. Clinical Endocrinology Published 01 December 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.