hirdetés

Új androgénreceptor-gátló nem áttétes prosztatarák kezelésére

Az FDA 2019. július 30-án engedélyezte a nem metasztatikus, kasztrációrezisztens prosztatarák kezelésére szolgáló Nubeqa (darolutamid) onkológiai készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. július 30-án elsőbbségi értékelési eljárás keretében (Priority Review) engedélyezte a nem-áttétes kasztrációrezisztens prosztatarák (nmCRPC, non-metastatic castration-resistant prostate cancer) kezelésére szolgáló Nubeqa (hatóanyag: darolutamid; gyógyszerforma: 300 mg-os tabletta) készítményt, (kérelmező: Bayer, de az USA területén a szert a Biologics by McKesson specialista gyógyszertárlánc forgalmazza majd). Érdekesség, hogy bár az FDA eleve elsőbbségi eljárás keretében vizsgálta a szert (ami azt jelenti, hogy a szokásos standard eljárás 10 hónapos határideje helyett 6 hónap alatt bírálja el), még a korábban kitűzött céldátumnál is 3 hónappal korábban adták ki a fázis III ARAMIS klinikai vizsgálat eredményeire alapozott engedélyt. A Nubeqát napi két 300 mg-os tabletta formájában kell szedni, és azok a betegnek kaphatják, akik egyidejűleg gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) analóg kezelésben részesülnek, vagy korábban kétoldali kasztráción estek át. A Nubeqa az Európai Unióban is engedélyezés alatt van, az EMA március óta vizsgálja a készítményt.

 Az ARAMIS vizsgálatról

A multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos fázis III ARAMIS vizsgálatot (NCT02200614) összesen 1509 beteg bevonásával végezték 2014 és 2019 júniusa között, célja a darolutamid (BAY1841788) hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt nem-metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatarákos férfiaknál. A vizsgálat elsődleges végpontja a metasztázismentes túlélés (MFS, metastasis-free survival) volt, melyet a randomizáció és radiológiai progresszió vagy a bármely okból bekövetkezett halál időpontjáig eltelt idővel definiáltak. Ez egy relatíve új végpont a prosztatarákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban, csak az utóbbi néhány évben vezették be elsődleges végpontként. Előnye, hogy sokkal gyorsabban mérhető a teljes túlélésnél (OS, overall survival), melynek pontos megállapításához akár több évnyi utánkövetés is szükséges. Az eredmények szerint az androgéndeprivációs terápia mellett adagolt darolutamid esetében az MFS 40,4 hónap volt, míg a placebót szedő betegeknél 18,4 hónap (P<0,0001).

 A prosztatarákról

A prosztatarák férfiakban a második leggyakrabban diagnosztizált rákbetegség, évente 1,2 millió új beteget diagnosztizálnak világszerte, halálozás szempontjából Magyarországon a harmadik-negyedik leggyakoribb daganatos halálok. Előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő, igen ritka 50 éves kor alatt, és az esetek 85%-a 65 évnél idősebbeknél kerül felfedezésre. A prosztata rosszindulatú daganatainak 95%-a adenokarcinóma, 70%-ban a perifériás mirigyekből ered, és döntő többségük többgócú. A metasztatikus prosztatakarcinóma bázisterápiája az androgéndeprivációs terápia. Sajnos szinte minden betegnél rezisztencia alakul ki a kezelésre, mely kasztrációrezisztens prosztatarákhoz vezet. A metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatarák kezelésében 2010-től 6 új hatóanyag került törzskönyvezésre, melyek drámaian javították a betegek teljes túlélését. Ezek közül kettő az androgéntengelyt célzó kezelések közé tartozik, a többi hatóanyag, illetve terápiás eljárás: immunterápia, kemoterápia, izotópkezelés és RANK-ligandum-gátlás. A nem-metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatakarcinóma kezelésében a 2018-as év átütő sikert hozott, az FDA engedélyezte mind az apalutamid (Erleada, Janssen Biotech Inc.), mind az enzalutamid (Xtandi, Astellas) használatát ebben a stádiumban. A CRPC kialakulásának hátterében többféle mechanizmus állhat, de a leginkább meghatározó szerepe az androgénreceptor (AR) által közvetített különböző folyamatoknak van. Az AR túlzott expressziójának eredménye, hogy a receptor már alacsonyabb szintű ligandumra is érzékennyé válhat és aktiválódhat. Előfordulhatnak olyan AR-mutációk, mely során megváltozik a receptor ligandumspecificitása és a terápiás céllal alkalmazott antiandrogén agonistaként fog viselkedni. Kialakulhatnak olyan hasítási variánsok, melyekről hiányzik a C-terminális, ligandumkötő domén, azaz az antiandrogén nem fog tudni mihez bekötődni, miközben az AR N-terminális, ligandumtól független transzkripciót aktiváló doménje folyamatosan aktív állapotban marad és fenntartja az androgén jelátviteli útvonalat. A fentiek közül bármelyik folyamat következik is be, kasztrációs tesztoszteronszint ellenére a tumor progrediálni fog.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

NUBEQA® (darolutamide), FDA Approved for Treatment of High-Risk Non-Metastatic Prostate Cancer, Available at Biologics by McKesson

FDA Approval for Darolutamide in Prostate Cancer

FDA approves Bayer’s Nubeqa® (darolutamide), a new treatment for men with non-metastatic castration-resistant prostate cancer

FDA Approves Nubeqa (darolutamide) for Men with Non-Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer

Nubeqa Approval History

Nubeqa Label (FDA)

Metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatadaganat korszerű kezelése

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.