hirdetés

Új génterápiás készítmény súlyos hemofília A kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a súlyos hemofília A kezelésére szolgáló Roctavian (valoctocogene roxaparvovec) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 20-23-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a súlyos hemofília A kezelésére szolgáló Roctavian (valoctocogene roxaparvovec, AAV5 vírus alapú génterápiás vektor 2×1013 vg/ml infúziós oldat) készítmény (kérelmező: BioMarin International Limited) feltételes forgalomba hozatali engedélyével kapcsolatosan. Feltételes forgalomba hozatali engedélyt az EMA akkor ad ki, ha egy gyógyszer ellátatlan gyógyászati szükségletet elégít ki, és az azonnali rendelkezésre állás közegészségügyi előnyei meghaladják azt a kockázatot, amely abban rejlik, hogy a készítmény szokásos engedélyezési folyamatához még további adatokra lenne szükség. A forgalomba hozatali engedély jogosultjától ilyenkor elvárják, hogy egy későbbi szakaszban átfogó klinikai adatokat szolgáltasson. A teljes indikáció szerint a Roctavian a súlyos hemofília A (veleszületett VIII-as faktorhiány) kezelésére javallott olyan felnőtt betegeknél, akiknek a kórtörténetében nem szerepelnek VIII-as faktor gátlók és nem mutathatók ki antitestek az adeno asszociált vírus 5-ös szerotípusával (AAV5) szemben.

A készítmény engedélyezését az Egyesült Államokban az FDA 2020 augusztusában elutasította, jobban mondva hiánypótlásra kötelezte a BioMarint arra hivatkozva, hogy szeretne 2 éves adatokat látni arról, hogy a génterápiás készítmény hatásossága a terápia megkezdését követően legalább 2 évig valóban fennmarad, ám a vállalat által elvégzett klinikai vizsgálatban nem szerepelt ilyen végpont. A BioMarin által kiadott közlemény arról tanúskodik, hogy a cég a hiánypótlási felszólításból tudta meg, hogy ilyen végpontot szerepeltetnie kellene az egyébként már 2017 decembere óta folyó fázis III vizsgálatban. A BioMarin végül beszerezte ezeket az eredményeket, amelyek igen jónak bizonyultak: a 134 beteg bevonásával végzett GENEr8-1 fázis III vizsgálat (NCT03370913) szerint a vérzéses epizódok száma 85%-kal csökkent a készítmény alkalmazásának hatására, és míg a vizsgálat kezdetén átlagosan évi 4,8 ilyen epizódot regisztráltak a betegeknél, az első évet követően átlagosan 0,9, a második év után pedig 0,7 ilyen esemény történt. A BioMarin az idei év második félévében tervezi az amerikai hatóságnál az engedélyeztetési kérelem újbóli beadását, de bármilyen gyorsan dönt is az FDA, az EMA mostani döntésének következtében az a ritka eset áll elő, hogy Európában hamarabb hagyják jóvá a készítményt, mint az Egyesült Államokban.

 

A hatóanyagról (valoctocogene roxaparvovec, ValRox)

A Roctavian hatóanyaga, a valoctocogene roxaparvovec egy olyan víruson (adeno-asszociált vírus vagy AAV) alapul, amelyet úgy módosítottak, hogy emberben ne okozzon betegséget. A vírus tartalmazza a VIII-as véralvadási faktor termeléséhez szükséges gént, és miután egyszeri infúzió formájában beadják a betegnek, a vírus várhatóan a májsejtekbe juttatja azt, lehetővé téve a hiányzó faktor előállítását. Ez segíti a vér könnyebb alvadását, és megakadályozza a vérzést, illetve csökkenti a vérzéses epizódokat. Egyelőre nem ismert, hogy az egyszeri infúziós kezelés hatása mennyi ideig tart az egyes betegeknél – ez volt az FDA problémája is az amerikai engedélyezés során. A gyógyszerre adott folyamatos, biztonságos és hatékony klinikai válasz igazolásához hosszabb távú utánkövetési vizsgálatokra lehet szükség, de a BioMarin vizsgálata azt már bizonyította, hogy a hatásosság legalább 2 évig fennáll.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júniusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 20-23 June 2022

CHMP summary of positive opinion for Roctavian

First gene therapy to treat severe haemophilia A

Valoctocogene Roxaparvovec Nearing Potential Hemophilia A FDA Decision

BioMarin's hemophilia A gene therapy hits goal in phase 3, teeing up FDA filing despite durability doubts

BioMarin Announces Stable and Durable Annualized Bleed Control in the Largest Phase 3 Gene Therapy Study in Adults with Severe Hemophilia A; 134-Participant Study Met All Primary and Secondary Efficacy Endpoints at Two Year Analysis

FDA gets out its red pen again, rejecting BioMarin's gene therapy valrox amid durability worries

Single-Arm Study To Evaluate The Efficacy and Safety of Valoctocogene Roxaparvovec in Hemophilia A Patients (BMN 270-301)

Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Valoctocogene Roxaparvovec, With Prophylactic Steroids in Hemophilia A (GENEr8-3)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.