hirdetés

Új szkizofréniagéneket azonosítottak

A tudósok két új gént azonosítottak, amelyek a szkizofréniához kapcsolódnak, és felfedezték, hogy egy harmadik, a szkizofréniához kapcsolható az autizmusban gén is szerepet játszhat.

hirdetés

A géneket metaanalízissel azonosították, melynek során 35.828 szkizofréniás ember génszekvenciáját hasonlították össze 107.877 egészséges személy génszekvenciájával.

A munka egy tavaly közzétett tanulmányra épül, amelyben 10 olyan gént nevesítettek, amelyek ritka változatai közvetlenül kapcsolatot mutatnak a szkizofrénia kockázatával. Ezt a vizsgálatot, mint a pszichiátriai betegségek legtöbb korábbi genetikai elemzését, európai származású emberek DNS-én végezték, ezért Alexander Charney (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City) és munkatársai szkizofrénia genetikai tanulmányozásakor etnikailag szélesebb populációt választottak az elemzett genetikai minták mintegy 40%-a nem európai felmenőkkel rendelkező emberektől származott. A Nature Genetics-ben március 13-án tették közzé online közzétett eredmények azt mutatták, hogy mind a korábban azonosított, mind az általuk talált gének ritka genetikai variánsai azonos valószínűséggel kapcsolódnak a betegséghez a különböző etnikumok esetén.

A cikk szerzői által azonosított új gének, az SRRM2 és AKAP11 a gének fehérjekódoló szekvenciáit megrövidítő protein-csonkító variánsokat (protein-truncating variants, PTV genetic variants) tartalmaznak, amelyek a kutatók szerint egyes betegeknél szkizofrénia okozói lehetnek.

A szkizofrénia genetikai architektúrája

Korábbi tanulmányok szerint a szkizofrénia genetikai architektúráját a gyakori egynukleotid polimorfizmusok, a kópiaszám-variánsok és a ritka PTV-k befolyásolhatják. A ritka PTV-k azért fontos kutatási célpontok, mert ily módon a betegség kockázata közvetlenül kapcsolatba hozható bizonyos genetikai eltérésekkel. PTV-k és az azokat hordozó gének azonosításához azonban nagy betegcsoportokra van szükség. A pszichiátriai betegségek genetikai vizsgálatára hozták létre 2007-ben a világ több száz intézményének kutatói a Psychiatric Genomics Consortiumot.  

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók 11.580 szkizofréniás és 10.555 különböző felmenőikből álló kontrollcsoport genetikai állományát szekvenálták. Az elemzés kimutatta, hogy a túlnyomórészt európai kohorszokban korábban megállapított eredmények a nem európai populációkra is érvényesek. Ezután ezen új kohorsz korábbi tanulmányokból származó adatainak metaanalízisét végezték el összesen 35.828 szkizofréniás esetből és 107 877 kontrollból álló összesített mintán. Ez a metaanalízis két új, a szkizofréniához kapcsolódó gént tárt fel, az SRRM2-t és az AKAP11-et. Egy harmadik gént, a PCLO-t korábbi vizsgálatok már kapcsolatba hozták a szkizofréniában, de a kutatók azt mutatták ki, hogy a szkizofrénia mellett az autizmus kockázatát is növeli.

Az ilyen típusú vizsgálatok során eddig azonosított 12 gén ritka PVT-jei valószínűleg csak a szkizofrénia esetek kis részében érintettek, a felfedezés azonban a szerzők szerint olyan új kezelésekhez vezethet, amelyek minden betegségben szenvedő beteg számára előnyösek lehetnek.

A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta.

 

Forrás:

Liu, D., Meyer, D., Fennessy, B. et al. Schizophrenia risk conferred by rare protein-truncating variants is conserved across diverse human populations. Nat Genet 55, 369–376 (2023). https://doi.org/10.1038/s41588-023-01305-1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.