hirdetés

Ultrahangvizsgálat az osteoporosis diagnosztikájában

Egy most megjelent vizsgálat szerint a csontrendszer állapotának felmérésére szolgáló speciális ultrahangvizsgálat a hagyományosan használt röntgenvizsgálattal (DEXA) egyenértékű információkat nyújt.

hirdetés

A csontrendszer állapotának felmérésére és az osteoporosis kórismézésére általánosan használt paraméter a csont ásványianyag-sűrűségének (BMD, bone minderal density) meghatározása. Az is közismert, hogy a BMD körülbelül a húszas éveink közepéig emelkedik, ekkor éri el csúcsértékét, majd életünk hátralévő részében folyamatosan csökken. Az idősödés mellett bizonyos életmódbeli tényezők felgyorsíthatják a csontvesztést – ennek minden következményével (csonttörések, krónikus hátfájás stb.). Az International Osteoporosis Foundation (IOF) adatai szerint évente csaknem 9 millió csonttörés következik be osteoporosis következtében.

Az osteoporosis nagyobb mértékben sújtja a nőket, akiknek csontjai egyébként is kevésbé teherbíróak, és a helyzetet csak tovább rontja a menopauza. Ugyancsak az IOF adatai szerint még a nagykockázatú, korábban már csonttörést elszenvedett betegek körében is akár 80% lehet a felismerésre nem került és ezért nem is kezelt esetek aránya. Mindezek fényében különös jelentősége van, hogy minél szélesebb körben rendelkezésre álljanak az osteoporosis korai felismerésére alkalmas technikák.

A The Journal of the American Osteopathic Association című lapban most megjelent közlemény arról számol be, hogy az ultrahangvizsgálat pontossága semmiben nem marad el a kettős energiájú röntgen-abszorpciometriáétól (DEXA, dual-energy X-ray absorptiometry), melyet a szakértők eddig az egyik legpontosabb módszernek tartottak a BMD méréséhez. Bár a DEXA továbbra is kiváló az átfogó adatok gyűjtéséhez a csontrendszer állapotáról, a vizsgálat viszonylag drága és nem is mindenhol elérhető. Ennél fogva az ultrahangvizsgálat az eddiginél nagyobb szerepet kaphat az osteoporosis diagnosztikájában, hiszen olcsó, könnyen mozgatható, és nem jár ionizáló sugárzás alkalmazásával.

A korábbi vizsgálatok szoros korrelációt igazoltak az iskolázottsági szint, az életmód és szocio-ökonómiai státusz, illetve a csontminőség között, ezért a vizsgálat vezetője, dr. Andrea Nazar arra figyelmeztet, hogy már fiatal korban megfelelő életmóddal kell törekedni a csontállomány megőrzésére.

Az ultrahangvizsgálatnak az osteoporosis diagnosztikájában betöltött potenciális szerepével kapcsolatban kiemeli, hogy olcsó és biztonságos módszerről van szó. A közlemény egyik társszerzője azonban úgy véli, hogy az ultrahangvizsgálattól nem várható a DEXA által nyújtott összes információ, azonban arra mindenképpen alkalmas, hogy az orvos eldönthesse, hogy az adott betegnél szükség van-e a kezelés megkezdésére vagy sem.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.