A SARS-CoV-2 vírus a veleszületett immunrendszert cselezi ki

Súlyos COVID-19 megbetegedés esetén a vírus nemcsak immunszuppressziót okoz, de felesleges munkára is készteti, és összezavarja az immunrendszert.

Bármely megbetegedést okozó vírusnak van legalább egy trükkje, amivel becsapja az immunrendszert, a SARS-CoV-2 vírus a korai, veleszületett immunválaszt cselezi ki, írja az új koronavírus és az immunrendszer közötti meglepő kölcsönhatásokat bemutató, a The Atlantic-ban megjelent cikkében Ed Yong. Mint az elmúlt hónapokban kiderült, a  súlyossá váló esetekben a veleszületett immunrendszer megkésve indítja el azt az interferontermelést, amely a vírusreplikációt a fertőzés kezdetén gátolja, azaz kialakul egy olyan időablak, amikor a vírus észrevétlenül szaporodhat. Az veleszületett immunrendszer reakciójának késése további késést eredményez, mivel akadályozza az adaptív rendszer reakcióját is, teszi hozzá a The Atlantic-nak nyilatkozó Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa. Egyes súlyos esetekben az adaptív immunrendszer a későbbiekben is alulteljesít: bár a T-sejtek mobilizálódnak, mennyiségük jóval azelőtt csökkenni kezd, hogy a vírus eltűnne a szervezetből. Az így kialakuló állapot nagyon hasonlít az immunszuppresszált állapothoz. Az immunrendszernek ez a kettős kudarca teheti lehetővé, hogy a vírus a felső légutakból mélyebbre jusson, elérje a tüdőt, az ereket, a vesét, a gasztrointesztinális rendszert és az idegrendszert. Súlyos esetekben tehát az immunrendszer nem tudja megállítani a SARS-CoV-2-t, de nem is adja fel a próbálkozást, ami további problémákhoz vezet. A diszfunkcionális immunműködés nemcsak a pro-inflammatorikus molekulák túltermelésében (a már jól ismert citokinviharban) manifesztálódik.

 

Ha az immunrendszer nem képes elég gyorsan eltakarítani a támadó vírusokat, a továbbiakban a szövetpusztulást a vírus és a túlreagáló immunrendszer együttesen okozza; mindez súlyos influenza esetén is megfigyelhető - mondja a szakértő-, azonban COVID-19 betegségben nagyobb az okozott szövetpusztulás. Ráadásul, ahogy erre Iwasaki és munkatársainak legújabb Nature-cikke felhívja a figyelmet, súlyos SARS-CoV-2-fertőzés esetén egy harmadik trükk is életbe lép: az immunrendszernek nemcsak a sejtekbe bejutó vírusok ellen küzdő része aktiválódik, de az a része is, amely a sejten kívül maradó baktériumok és gombák, valamint a parazita férgek ellen indítana támadást. Tehát úgy tűnik, hogy súlyos COVID-19 betegségben az immunrendszer teljesen random módon viselkedik. 

A veleszületett immunrendszer súlyos COVID-19 betegségben megfigyelhető

további szokatlan reakciójával foglalkozik a Science Immunology egy friss cikke is, ami szerint közepesen súlyos SARS-CoV-2-fertőzés esetén a veleszületett immunrendszer részét képező természetes ölő (NK, natural killer)-sejtek ugyanúgy reagálnak, mint általában vírusfertőzés esetén: az egészséges kontrollokkal összehasonlítva a vérből kevesebb, de aktívabb NK-sejt mutatható ki. Súlyos SARS-CoV-2-fertőzés esetén azonban a vérben több (és más típusú) NK-sejt van jelen, ami részben magyarázhatja a hiperinflammáció kialakulását. A SARS-CoV-2 által indukált immundiszfunkció egyéb vírusfertőzések (pl. citomegalovírus) reaktivációjához is vezethet, figyelmeztetnek a Karolinska Institutet kutatói. 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.