COVID-19 kezelésére alkalmas antitest-keverék

Előzetes fázis III vizsgálati eredmények szerint a REGN-COV (casirivimab-imdevimab antitest-kombináció) 70%-kal csökkentette a COVID-19 miatti hospitalizáció és a halálozások számát magas kockázatú betegekben.

Bár egyre gyorsabb ütemben gyártják a COVID-19 elleni vakcinákat, és a tömeges oltás is folyamatban van szerte a világon, a Regeneron a súlyos betegek kezelésére szolgáló antitest-keverékkel folytatott vizsgálatokat, és az eredmények szerint a REGN-COV2 casirivimab-imdevimab kombináció jó hatásosságot ért el. Az előzetes fázis III adatok szerint a készítmény 70%-kal csökkentette a kórházi kezelés szükségességét illetve a halálozás kockázatát magas kockázatú, nem hospitalizált betegeknél. Talán még ennél is jobb hír, hogy az antitest-koktél az öt főbb koronavírus-variáns mindegyike ellen fenntartotta hatásosságát, köztük a dél-afrikai, az angol és a New York-i variánssal szemben is, valamint három különböző dózisban is hatásosságot mutatott.

A REGN-COV2 (néha REGEN-COV-nak írja az amerikai sajtó) monoklonális antitest kombináció az Egyesült Államokban már vészhelyzeti felhasználási engedéllyel (EUA, emergency use authorization) rendelkezik 2020. november 21-e óta, és többek között ilyen készítményt kapott Donald Trump amerikai ex-elnök is, amikor tavaly megfertőződött. Az egyszeri infúziós kezelés hatásosságát a fázis II/III RECOVERY vizsgálatban (NCT04381936) igazolták. A REGN-COV2 casirivimabot és imdevimabot (REGN10933 és REGN10987) tartalmaz a mutációs gyógyszer-rezisztencia kockázatának csökkentése érdekében. Mindkét antitest a Regeneron saját fejlesztése, ezeket részben genetikailag módosított egerekből, részben SARS-Cov-2-fertőzésen átesett és gyógyult betegekből nyerik ki. Ezek az ellenanyagok semlegesítik a vírust, mégpedig úgy, hogy a vírus szaporodásához és fertőzőképességéhez szükséges tüskefehérjéhez (spike protein) kötődnek.

A szer óriási várakozásokkal érkezett tavaly a piacra, és a Morningstar elemzői szerint csak a 2021-es értékesítésekből 6 milliárd dolláros árbevételre számíthat a Regeneron, ami több mint a cég teljes 2019-es árbevétele (4,8 milliárd dollár). Érdekesség, hogy ebben az előrejelzésben a Veklury-t (remdesivir) forgalmazó Gilead Sciences számára 3 milliárd dollár körüli árbevételt jósoltak 2021-re. A Regeneron és a Roche 2020 augusztusában írt alá együttműködési megállapodást, melynek keretében az USA területén a Regeneron, az Egyesült Államokon kívüli országokban pedig a Roche forgalmazza majd a készítményt.

A klinikai vizsgálati programról

Az antitest-kombinációt a Regeneron korábban a fázis III REGN-COV 2067 illetve a fázis II REGN-COV 20145 kísérő vizsgálatban értékelte, és kiderült, hogy a szer 300 és 2400 mg közötti dózistartományban használható. Ezek mellett folyt az Egyesült Királyság több kórházában a hospitalizált betegeken végzett RECOVERY nevű vizsgálat, valamint egy prevenciós fázis III vizsgálat, amelyben a fertőzött személyek családtagjainak adták a készítményt profilaktikus jelleggel. Idén márciusra már több mint 25 ezer betegen vizsgálták a REGN-COV2-t. A most nyilvánosságra hozott eredmények a REGN-COV 2067 vizsgálatból származnak, ezek szerint az 1200 mg-os, intravénásan adagolt készítmény 70%-kal, míg a 2400 mg-os adag 71%-kal csökkentette a hospitalizáció vagy az elhalálozás kockázatát, valamint a készítmény alkalmazásával 14-ről 10 napra csökkent a betegség medián időtartama. A vizsgálatban részt vevő több mint kétezer beteg nem hospitalizált, magas kockázatú beteg volt, mindegyiküknél fennállt legalább egy jelentős kockázati tényező: elhízás (58%), 50 év feletti életkor (51%), kardiovaszkuláris betegség és magas vérnyomás (36%).

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New phase III data shows investigational antibody cocktail casirivimab and imdevimab reduced hospitalisation or death by 70% in non-hospitalised patients with COVID-19

Safety, Tolerability, and Efficacy of Anti-Spike (S) SARS-CoV-2 Monoclonal Antibodies for the Treatment of Ambulatory Adult and Pediatric Patients With COVID-19

Regeneron, Roche COVID-19 antibody cocktail slashes hospitalizations and tackles variants in phase 3

Regeneron, following in Lilly's footsteps, wins FDA emergency nod for COVID-19 antibody cocktail

Regeneron pitches COVID-19 antibody cocktail for 'passive vaccination' with fresh trial data

Eli Lilly COVID-19 antibody combo aces study, cutting hospitalizations and deaths by a whopping 87%

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Monoclonal Antibodies for Treatment of COVID-19

Randomised Evaluation of COVID-19 Therapy (RECOVERY)

Regeneron, Roche's COVID-19 antibody cocktail could snare $6B in sales next year: analyst

Three vaccines capable of US authorisation in 2020

Roche and Regeneron collaborate to significantly increase global supply of REGN-COV2 investigational antibody combination for COVID-19

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.