Kell-e évenként oltani a COVID ellen?

Az új, Omicron BA.4 és BA.5 ellen id védelmet nyújtó oltóanyagok megjelenésével azonnal fellángoltak a viták az évenkénti COVID elleni védőoltás szükségessége felől.

A Fehér Ház e heti megjegyzései, amelyek szerint a COVID-19 oltást a legtöbb amerikai számára az éves influenza oltáshoz hasonlóan évente egyszer be kell adni, sokakból ellenreakciót váltott ki; szerintük a COVID és az influenza különböző vírusokból származik, és az ellenük történő védőoltások eltérő ütemezésére van szükség.

Egyesek azonban egyetértenek a Fehér Ház elképzelésével. Szerintük, ha az embereket ősszel arra kérik, hogy vegyék fel az új bivalens emlékeztető oltást, kevésé kelt zavart és tanácstalanságot, mint az, ha azt mondják, hogy rendszeres időközönként részesüljenek emlékeztető oltásokban.

Számos egészségügyi vezető, köztük Bob Wachter, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Orvosi Fakultásának elnöke, egyetért azzal, hogy a nem magas kockázatú embereknek minden évben ősszel tanácsos egy COVID-oltás és influenza oltás. "Ez nem jelenti azt, hogy tudjuk, hogy az emlékeztető oltás egy évig megakadályozza a megfertőződést, csak annyit jelent, hogy valószínűleg egy évre csökkenti a súlyos esetek esélyét, és ki kell dolgozni a stratégiát az emlékeztető oltásokkal történő ellátottság felgyorsítására" - írta a Twitteren ezen a héten.

De továbbra is alacsony azoknak az amerikaiaknak a száma, akik emlékeztető oltásokat kérnek. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az 50 éves és annál idősebb jogosultak mindössze egyharmada kapott második COVID-emlékeztető oltást és az eredeti két oltást kapottaknak csak körülbelül fele kért első emlékeztető adagot. Eközben az Egyesült Államokban még mindig átlagosan 70 000 új COVID-esetet regisztrálnak, és több mint 300-an halnak meg naponta a betegség miatt.

Az ismételt, őszi emlékeztető oltásokra vonatkozó javaslatok annak nyomán születtek, hogy a  Pfizer/BioNTech és a Moderna a korábbi bivalens (az eredeti vuhani és az Omicron korábbi, BA.1 változata elleni) védőoltás után bevezette új, az Omicron BA.4 és BA.5 alváltozatait célzó emlékeztető oltásokat. A CDC javasolta a használatukat, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) megadta számukra a sürgősségi felhasználási engedélyt. "Mivel a vírus folyamatosan változik, mostantól évente frissíthetjük vakcináinkat, hogy megcélozzuk a domináns változatot" - mondta Joe Biden elnök az évenkénti Covid elleni védőoltást javasló nyilatkozatában.

Egyesek szerint az évenkénti oltás ötlete még korai

Más szakértők szerint még túl korai lenne megmondani, hogy az évenkénti védőoltás működik-e. "Nincs olyan adatunk, amely alátámasztja, hogy a jelenlegi vakcinák, beleértve az új BA.5 vírusvariáns ellen kidolgozott emlékeztető oltást is, tartós védelmet nyújtanak 4-6 hónapon túl is. Jó lenne ezt a célt (az éves védelmet), sőt sokkal hosszabb időtartamú védelmet elérni, de ez valószínűleg meg fog menni. Új generációs és nazális vakcinákra van szükség” – mondta Dr. Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute alapítója és igazgatója.

Egy, a Nature Reviews Immunology-ban az elmúlt hónapban megjelent beszámoló szerint "a nyálkahártyára juttatott vakcinák előnye, hogy erőteljes védő immunválaszt váltanak ki azon helyek túlnyomó többségénél, ahol a kórokozók megtámadják a szervezetet", és potenciálisan "megakadályozhatják a fertőzés létrejöttét”, míg a jelenlegi Covid elleni oltások inkább „korlátozzák a fertőzés mértékét és védelmet nyújtanak a betegség tüneteinek kialakulásával szemben."

Dr. William Schaffner, MD, a Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának fertőző betegségek szakértője óva int attól, hogy a Fehér Ház megjegyzéseit hivatalos irányelvként értelmezzék. Bár analógia van a COVID és az influenza között, mivel mindkettő veszélyes légúti vírus, amelyek sok betegséget és halált okozhat az idősebb, a legyengült, vagy alapbetegséggel küzdő, illetve immunhiányos emberekben, és mindkét vírus mutálódik. De ezzel vége is a hasonlóságnak. „Az influenza elleni védőoltás évenkénti frissítése észszerű dolog, mert ez egy szezonális vírus. Alapvetően eltűnik a nyár folyamán, míg a SARS-CoV-2 új variánsai rengeteg új COVID-betegséget idéztek elő a nyár folyamán." Szerinte még korai kimondani, hogy milyen időközönként lesz szükségünk COVID emlékeztető oltásokra, bár több gyártó is dolgozik kombinált influenza/COVID oltáson.

Mások a rendszeresség hasznosságát emelik ki

Dr. Syra Madad a Harvard Egyetem epidemiológusa szerint bár mindkét álláspont tartalmaz igazságot, az évi egyszeri oltásra vonatkozó javaslat segíthet kiküszöbölni azt a jelentős zűrzavart, amely abból ered, hogy az egyes emberek különböző időpontokban és különböző mértékben részesültek COVID elleni védőoltásokban, így feltehetően immunitási szintjük is különböző. Az évi egyszeri őszi, a COVID és az influenza elleni oltásokat propagáló kampánnyal könnyebb lenne eredményt elérni. ért kampánnyal ekkel rendelkező embereket érint, és külön kampányokat indít a COVID és az influenza elleni oltásokért az év különböző időszakaiban. "A vakcinákkal kapcsolatos kommunikáció nagyon zavaros, és ez az általános oltási arányunkban is megmutatkozik, különösen az emlékeztető oltások kisebb mértékű felvételében" – mondja, bár elismeri, hogy az adatok még nem támasztják alá az évenkénti COVID-oltás hasznosságát és szükségességét. Először fel kell tárni, hogy mennyi ideig tart a védettség az Omicron-specifikus vakcinával, és milyen jól és mennyi ideig véd a súlyos betegségek és halálesetek, valamint fertőzések ellen. „A COVID kevésbé kiszámítható, mint az influenza, és az influenza elleni védőoltás évtizedek óta létezik, de reménykeltő – mondta –, hogy 2021 novembere óta az Omicron-variánsok azok, amik fertőzést okoznak, tehát a vírus mutációs potenciálja nem olyan nagy.

 

Forrás:

Medscape 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.