Sikertelen gyógyszerelési próbálkozások COVID-ban

Kiterjedt, nagy esetszámú vizsgálatokban sem a colchicin, sem az aszpirin, sem az új típusú orális antikoagulánsok nem csökkentették a betegek halálozását.

A COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésének legalkalmasabb, olcsó, biztonságos és könnyen hozzáférhető gyógyszereinek megtalálása a jószerencsén múlik. Ha mégis vannak ilyenek, nem valószínű, hogy a colchicin, vagy az aszpirin közöttük lenne – erre utalnak kórházi és ambuláns COVID-os betegen végzett randomizált vizsgálatok eredményei. A kórházi betegek (ACT Inpatient Trial) és az ambuláns betegek (ACT Outpatient Trial) vizsgálatának eredményeiről Dr. John Eikelboom számolt be a(z) European Society of Cardiology Congress keretében 2022. augusztus 29-én.

Különálló vizsgálatokat végeztek a colchicin, az aszpirin és az aszpirin-DOAC kombinációval enyhe és súlyos COVID-os betegeken: előzőeket a könnyebb, utóbbit a súlyosabb esetekben. Vizsgálták, hogy a gyulladáscsökkentő colchicin képes-e befolyásolni a SARS-CoV-2 fertőzésre adott immunválaszt, a thrombocyta-gátló és antikoaguláns szerekkel pedig a szervi elégtelenségekhez és halálhoz vezető mikrovaszkuláris thrombózisra gyakorolt hatást mérték fel.

A vizsgálatokról

Az ACT Outpatient vizsgálatot 12 országban, 3917 igazolt COVID-os betegen végezték. A betegek vagy a szokásos ellátásban részesültek, vagy 3 napig napi 2x0,6 mg, majd napi 1x0,6 mg colchicint kaptak 28 napon át. A betegcsoportok 1956 főből és 1961 főből álltak. Az összehasonlítás elsődleges végpontja a kórházba kerülés, vagy a 45. napon belüli halálozás volt. A colchicin vs kontroll csoport között nem volt különbség (HR: 1,02, 95%CI 0,72-1,43, P=0,93). Ugyanezen résztvevőket két másik csoportra osztották: 1964 beteg napi 100 mg aszpirint kapott, 1953 beteg a szokásos ellátásban részesült 28 napon keresztül. A 45. napon mért thrombózisok, kórházi felvételek, halálozások aránya HR: 0,80 volt (95%CI 0,57-1,13, P=0,21).

Az ACT Inpatient vizsgálatban 11 országból gyűjtöttek igazoltan COVID-os betegeket.  1304 beteg colchicint kapott: 12 mg kezdeti adag után 2 óra múlva 0,6 mg-ot, majd napi 2 x 0,6 mg-ot. 1307 beteg a szokásos ellátást kapta. Elsődleges végpont itt a magas áramlású oxigén-kezelés, a gépi lélegeztetés, vagy a halálozás volt. 45 nap után a HR: 1,04-nek adódott (95%CI 0,90-1,21, P=0,58).

További 1063 beteg napi 2 x 2,5 mg rivaroxabant kapott a napi 100 mg aszpirin mellé, és 1056 beteg a szokásos ellátásban részesült, és 45 napnál figyelték a jelentős thrombózisok, a high-flow oxigén, a gépi lélegeztetés, vagy a halál értékeit. A HR: 0,92 volt (95%CI 0,78-1,08, P=0,32). Aszpirin plusz rivaroxaban mellett a bármely vérzés 1,6%-ban, szokásos ellátás mellett 0,66%-ban fordult elő (P=0,04). Súlyos vérzés aszpirin plusz rivaroxaban mellett 0,19%-ban, a szokásos ellátás mellett 0,57%-ban fordult elő (P=0,18).

Sem a kórházi-, sem a járóbeteg vizsgálatokban nem volt szignifikáns különbség az egyes elsődleges végpontok között. A járóbeteg vizsgálatban nem volt különbség az aszpirin vagy a colchicin mellett a szokásos ellátáshoz képest a betegek egyes csoportjaiban sem a SARC-CoV-2 vakcináció, sem a tünetek fennállásának hossza, sem a kísérőbetegségek (diabetes, kardiovaszkuláris betegségek) szerint.

Ugyanez volt megfigyelhető a kórházi betegek randomizációja során is. A betegek egyik alcsoportjában sem láttak előnyöket a tünetek fennállásának hossza, az előzetes vakcináció, vagy oxigén-igény szerint sem.

A colchicint el kell felejteni

A régebbi megfigyelések és a fenti két vizsgálat eredményei alapján az aszpirint és a kisdózisú rivaroxabant nem alkalmazzák kórházi COVID-os betegek kezelésére, az aszpirin önmagában semmi előnnyel nem jár COVID-os járóbetegeknél, a colchicin pedig nem befolyásolja sem a kórházi, sem az ambuláns betegek fontos eredményeit.

Dr. Sanjit Jolly (McMaster University and Population Health Research Institute, Hamilton, Ontario, Canada) elmondta, hogy egyéb lehetőségek – közöttük a gyulladás-csökkentők, „bizonyos vakcinák és egyes antivirális szerek” – állnak rendelkezésre COVID-ban, melyek „valószínűleg sokkal hatásosabbak”.

Dr. Jolly és munkatársai beszámoltak azokról az eredményekről is, amikor a colchicinhez nem alacsony, hanem magasabb dózisban adták az antikoagulánst a COVID-os csoportokban.  Kb. 8400 járóbeteg és több mint 15.000 kórházi beteg utólagos értékelése során igazolódott, hogy a colchicin nincs hatással a halálozásra vagy a jelentős klinikai történésekre. A ColCORONA vizsgálatot ambuláns betegeken, a COLCOVID vizsgálatot fekvő betegeken végezték, és a colchicin kedvező hatására utaló jeleket láttak. A RECOVERY vizsgálat teljesen közömbös eredményekkel járt.

A RECOVERY vizsgálatban kórházi COVID-os betegeken különböző randomizációkat végeztek a mortalitás vizsgálatára, viszont a colchicin hatásának hiányában tavaly leállították. A COLCOVID-ban az elsődleges végpont a mortalitás, vagy külön a halálozás vagy a gépi lélegeztetés szükségessége, a ColCORONA-ban pedig elsődlegesen a halálozást, vagy a 30 napos kórházi kezelést figyelték. Dr. Jurriën M. ten Berg (Maastricht University, Hollandia) hozzászólásában emlékeztette a hallgatóságot, hogy az erőteljes gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok javítják a COVID-os betegség kimenetelét. Szerint e colchicinnek a szteroriodokhoz képest túl gyenge a gyulladáscsökkentő hatása. Mivel a colchicin a kórházban fekvő COVID betegeken végzett „ACT Inpatient” vizsgálatban semmilyen előnyt nem mutatott, Dr. Berg javasolta COVID-ben a „colchicin történet” lezárását.

Mi a helyzet a VTE-vel?

Több mint 7500 kórházi COVID-os beteg intenzív antikoagulációjának metaanalízisével semmiféle előnyt nem láttak a mortalitásban, viszont a VTE kockázatának meredek csökkenését írták le, a HR: 0,58 (95%CI 0,44-0,73) volt. Ez azt jelenti, hogy a VTE - ami a bentfekvő betegek mindössze 2%-át érinti - nem nagyon befolyásolta a halálozást sem az antithrombotikus kezelésben részesített, sem a kontroll csoportban. Ezért jogosan merül fel az a kérdést, hogy a vénás thrombózist (VTE) valóban megelőző intenzív antikoaguláció következtében fellépő klinikailag jelentős vérzés kockázatának veszélye megéri-e, mivel nem befolyásolja a mortalitást. A vizsgálatokat vezető Dr. John Eikelboom kijelentette, hogy el kell felejteni az intenzifikált antikoagulációt, mert nem segíti a betegek túlélését. Hatásos lehet a vénás thrombózisok megelőzésére, de a COVID-ben végzett antikoagulációról a guideline-ok tucatjában ellentmondásos vélemények olvashatók, így azokra a dolgokra kell inkább figyelnünk azokra a dolgokra, melyek valóban számítanak COVID-ban!

Dr. David Berg (Brigham and Women’s Hospital, Boston) nem értett egyet ezzel, szerinte számos egyéb, klinikailag releváns következménye van a thrombózisnak, nem csak a mortalitás: a post-thrombotikus komplikációk jelentősen befolyásolják a betegek mindennapjait, fontos tehát, hogy az intenzív antikoagulációval csökkenthető a thrombotikus események száma, mint azt Dr. Berg, a Prevention of Arteriovenous Thrombotic Event in Critically Ill COVID-19 Patients Trial (COVID-PACT) vizsgálatról szóló előadásában is hangsúlyozta.

Forrás:

Stiles S. Two old meds and a DOAC a bust across range of COVID severity: the ACT trials. Medscape Medical News > Conference News > ESC 2022. August 31, 2022.

European Society of Cardiology (ESC) Congress 2022: Hot Line Session 10. Presented August 29, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.