Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-09-14

Fertőzésellenes szerek profilaktikus adásával számos életet veszélyeztető infekció kialakulását előzhetjük meg. Fontos, hogy mely rizikócsoportban, milyen hatású szert, mennyi ideig adunk. Az indokolt profilaxis elmaradása éppúgy veszélyes következményekkel jár, mint a túl széles körben vagy túl hosszú ideig történő profilaktikus alkalmazás.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2017-04-11

Hónapokkal ezelőtt megint hír lett a laikus médiában a meningokokkusz meningitisz okozta tragikus gyermekhalál. Ekkor hasított belém, hogy évekkel ezelőtt én is elkezdtem beoltatni a két gyermekemet, de melyik szerotípus ellen is? És emlékszem, hogy ismétlőoltásra is szükség van, de mikor? Elkéstem vele!? Egy szempillantás múlva rádöbbentem arra is, hogy a kullancsenkefalitisz elleni védőoltás emlékeztetőjét is elfelejtettem be­adatni nekik. A felelősebb gondoskodáshoz elegendő lenne egy telefonon futó alkalmazás telepítése. Erről szól az áprilisi mobile-health közlemény.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-18

Az acetaminophen (paracetamol) okozta májkárosodás erősen eltérő mértékű Európa különböző országaiban, de nem az befolyásolja, hogy melyik országban mennyit fogyasztanak a szerből.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-30

A svéd Karolinska Intézet és az amerikai Indianai Egyetem kutatói nem találtak pozitív kapcsolatot a figyelemhiány/hiperaktivitás gyógyszeres kezelése és az öngyilkosság kockázata között. Az eredmények inkább a gyógyszerek öngyilkosságtól védő hatására utaltak; különösen igaz ez a stimulánsokra.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-02-05

Az autókba épített video technika és egyéb rögzítés azt mutatta,  hogy az autóvezetők az autózás idejének 10 %-ában nem az útra figyelnek, ami különösen a kezdő sofőrök esetében veszélyes.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-10-17

Előzetes vizsgálatok szerint egy új, otthon használható eszközzel a személyek tesztelni tudják kognitív képességeiket, s így potenciálisan nagyon korán felfedezhetik demenciájukat.

#7
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Agomelatin a depresszió kezelésében - 5. rész
OTSZ Online
2012-09-14

Magyarországon hiányszakmának számít a pszichiátria. Itthon maradó pszichiátereink egyre túlterheltebbek, egyre kevesebb idejük jut betegeikre, konzultációra, tapasztalatcserére és önképzésre, sokukat fenyegeti a kiégés. A Servier Hungária Kft. esetbemutató kerekasztal-sorozattal igyekezett segíteni a gyógyításban dolgozó kollégák munkáját, a depresszió minőségi kezelését. Az Orvostovábbképző Szemle Agomelatin különszámainak jelen kiadványában a VALENTIN-program keretében elhangzott esetismertetésekből gyűjtöttük össze az agomelatin alkalmazásának szempontjából a legtanulságosabbakat.

 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A legtöbb égési sérülést ambulánsan a háziorvosok is elláthatják. A felületes égéseket lokálisan krémmel, mézzel, aloe verával vagy antibiotikumos kenőccsel lehet kezelni. A bőr rétegeit részlegesen károsító égések esetében helyi antimikróbás szert vagy nedvszívó párakötést kell alkalmazni a fájdalom csökkentésére, a gyógyulás elősegítésére és a seb kiszáradásának megelőzésére. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.