Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 890
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-07

Egy új tanulmány segíthet megmagyarázni a nemek közötti szakadékot – és olyan új kezelési módszereket kínálhat, amelyek segítik mindkét nemhez tartozó betegek visszaszorítását.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-05

A csontritkulás elleni denosumab lassította a kéz ízületek eróziós osteoarthritiszének progresszióját ben, de a fájdalomszint csökkenése csak 2 évvel a kezelés megkezdése után volt észlelhető.

#3
OTSZ Online
2022-11-11

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A szakcikk elolvasását követően a tesztkérdéssor minimum 70%-os helyes megválaszolása esetén 2 kreditpont szerezhető az alábbi szakterületek orvosai számára:

 

  • Csecsemő-és gyermekgyógyászat
  • Gyermek gasztroenterológia
  • Gasztroenterológia
  • Háziorvostan
  • Szülészet-nőgyógyászat
  • Molekuláris Genetikai Diagnosztika
  • Üzemorvostan

 

Kitöltési határidő: 2022. december 31.

#4
OTSZ Online
2022-10-24

Az őszi konferenciákon kiemelt figyelmet kapott a gerincvelői izomsorvadás (5q-SMA). SMA-val élő pácienseket gondozó orvos és genetikus kollégáktól hallhattunk a betegségről, természetes lefolyásáról, genetikájáról, illetve a nuszinerszen kezeléssel szerzett tapasztalatokról az újszülöttektől a felnőtt betegpopulációig. Az SMA kórlefolyása a terápiáknak köszönhetően jelentősen megváltozott, a kezelés megválasztásában és a betegek gondozásában a hatékonyság kérdése a legfontosabb, de olyan új szempontok is lényegessé váltak, mint az életminőség, az érintett felnőttek, az érintett gyermekek és szüleik fontossági sorrendje, terápiával szembeni reményeik, igényeik. Nuszinerszennel világszerte több, mint 13,000 SMA pácienst, hazánkban 107 pácienst kezelnek. A klinikai tapasztalatok egy évtizedre nyúlnak vissza.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-10-17

A nervus vagus trans-auricularis stimulációja (ta-VNS) könnyen kivihető, jól tolerált eljárás, ami a motoros funkciók jelentős javulását eredményezheti Parkinson kórban.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-10-06

A kutatók szerint az orvosi kannabisz segíthet a migrénes fejfájásban szenvedők fájdalmainak és rohamainak csökkentésében.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-09-20

Egy teljesen új gyógyszerosztály képviselőjeként jó eredményeket mutatott szkizofrénia kezelésében a xanomelin-troszpium kettős hatóanyagú vizsgálati KarXT készítmény.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-09-08

Aligha kétséges, hogy a nem csak maga a COVID-betegség, hanem a fertőzést túlélők közel egyharmadát érintő hosszú COVID is egyre jelentősebb egészségügyi problémát jelent.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-18

A virtuális IACFS/ME konferencián a poszt-COVID szindróma kezelésére szolgáló öt terápia vizsgálati eredményeit vitatták meg, melyek között már használatban levő (mód)szerek is helyet kaptak.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-15

A Brain c. folyóiratban közölt amerikai vizsgálatban a COVID-19 fertőzés a rövid- és hosszútávú neurológiai tünetek mellett az agyi ereket károsító, fertőzés utáni immunválaszt írtak le.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.