Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-03-31

Egy éve tart ez a példátlan, az egész világot rémületbe és válságba taszító pandémia. Az évforduló kapcsán az USÁ-ban számbe vették mi mindenben tévedtek.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-09

Az elsőfokú rokonok (szülő, ikertestvér, gyermek) hematológiai daganata esetén nagyobb az ilyen daganatok megjelenésének a kockázata, de szerencsére ezek a betegségek viszonylag ritkák.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-19

A rák kockázata nagyobb a sclerosis multiplexben szenvedő betegekben, mint az átlagnépességben, és az SM betegek ikertestvérei még veszélyeztetettebbek.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-01

Egy nagy esetszámú vizsgálat szerint a stresszel összefüggő zavarok növelhetik a kardiovaszkuláris betegeségek kockázatát, különösen a diagnózis utáni első évben.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-27

Az agysérülést elszenvedőknél még évek múlva is jóval magasabb a demencia kockázata.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-01-25

Jól ismert tény, hogy az elhízás számos betegség önálló kockázati ténye­zője. Ide tartoznak egyes rosszindulatú daganatos betegségek is, amelyek kockázata elhízottak körében lényegesen nagyobb. Számos mechanizmus magyarázhatja a rákbetegség és az elhízás közötti összefüggést.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-07

Hamarosan virtuális klónunkon próbálhatjuk ki a gyógyszerek személyesen ránk jellemző hatásait, és többek között azt is megnézhetjük a segítségével, milyenek leszünk húsz év múlva, ha nem változtatunk az életmódunkon.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-23

Közhiedelem, hogy a szoptatás véd az elhízástól. Jelen közlemény viszont azt bizonyítja, hogy túlsúlyos csecsemőkre ez nem igaz: ha életük első 3 hónapjában kizárólagos szoptatással táplálták őket, akkor sem csökkent annak a kockázata, hogy 5–6 éves korukban is kövérek lesznek.

#9
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-02-17

Kathy egy 39 éves asszony, akinél egy vetélést követően 2 éve ismeretlen eredetű meddőség áll fenn. Háromciklusnyi injekciós gonadotropinkúra és intrauterin inszemináció (IUI) után IVF kezelést (in vitro fertilisatio) kezdenek nála. Az első ciklus során 4 blastocystát nyernek, melyek közül a két legjobb minőségű blastocystával transzfer történik. Intrauterin ikerterhességének 9. hetében gondozását szülészorvosának adják át. A 20. terhességi héten korai méhösszehúzódások jelentkeznek, majd koraszülés során életképtelen ikrek jönnek a világra. Ezt követően fagyasztott egyszeres embriótranszferre (SET, single-embryo transfer) kerül sor, mely negatív terhességi tesztet eredményez, majd a második fagyasztott SET után klinikai vetélés következik be. A citogenetikai vizsgálat 16-os triszómiára derít fényt a magzatnál. Kathy újabb IVF ciklust szeretne. Hogyan történjen a további kezelése?

#10
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-01-30

Az epigenetikai változások a DNS betűsorrendjének megváltoztatása nélkül – pl. a DNS metilációján vagy a hisztonfehérjék acetilációjának változásán keresztül – befolyásolják a génexpressziót. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.