hirdetés

A COVID éve: semmi sem úgy volt, mint gondoltuk

Egy éve tart ez a példátlan, az egész világot rémületbe és válságba taszító pandémia. Az évforduló kapcsán az USÁ-ban számbe vették mi mindenben tévedtek.

hirdetés

Egy éve jelentette be Tedros Adhanom Ghebreyesus, a World Health Organization igazgatója, hogy egy új, gyorsan szóródó koronavírus világjárványt okoz. „Hangosan és érthetően meg kell kongatnunk a vészharangot” – mondta.

Ekkor a COVID-19 még csak 2 hónapja volt ismert. Izgatottan figyeltük, hogy Kína és több ázsiai ország le tudja-e állítani a járványt. Március 11-én Wuhan éppen túlesett a 3 hónapos lezárás felén. A Diamond Princess luxushajón karanténba zárt utasokat hazaengedték. Aztán a fertőzés átterjedt Európába. Olaszországban az északi megyék után a karantént kiterjesztették az egész országra. A híradások zsúfolt kórházakról és a haldoklókról szóltak. Az USA megtiltotta a beutazást Kínából, később Európából is.

Aznap, amikor a WHO bejelentette a világjárványt, Donald Trump elnök azt mondta egy interjúban, hogy „a vírusnak nincs esélye ellenünk…..nincs még egy olyan felkészült és ellenálló nemzet, mint az Egyesült Államok.” Ezzel szemben mára már az USA vezeti a COVID-19 megbetegedések és halálozások listáját. Hol rontottuk el? Az alábbiakban felsorolunk néhányat a fatális tévedések közül.

2020. március: Nincs ok a pánikra, az influenza rosszabb.

2021. március: Ez rosszabb, mint az influenza.

Az USA-nak volt terve a pandémia ellen, de ez a terv az influenzára épült. A népegészségügyben senki nem gondolta, hogy ekkora a baj, és főképp azt, hogy ez ilyen sokáig fog tartani. Mark Heise genetikus és víruskutató (University of North Carolina at Chapel Hill) szerint ennek az volt az oka, hogy a világ már kihevert néhány influenza pandémiát. Ráadásul a korábbi koronavírus betegségek közül a súlyos járványt okozók (SARS, MERS) is gyógyíthatók voltak, elsősorban azért, mert ezeknél a fertőzéseknél a tünetek azonnal jelentkeznek és a megbetegedettek 5-6 napig nem fertőznek így hatékony elkülönítésük megoldható, amellyel a járvány. Csakhogy az új koronavírus vírus nem igazodik ehhez a forgatókönyvhöz., tartja be ezt a forgatókönyvet, és rá kellett jönni, hogy ez most egy más helyzet. Dr. Michael Osterholm (Center for Infectious Disease Research and Policy, Minnesota) 2020. február végén a The New York Times-ban már világjárványnak nevezte a helyzetet, és figyelmeztetett, hogy a vírus a levegőben terjed, és a fertőzött egyénből kilégzéssel igen jelentős mennyiségű vírus távozik.

2020. március: Nem szükséges maszkot viselni.

2021. március: Mérlegelendő a dupla maszk.

2020 március 9-én egy Fox News riportban Dr. Nancy Messonier (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) azon a véleményen volt, hogy a maszkok „nagyon fontosak az egészségügyi dolgozók számára, de az amerikai átlagember számára nem szükséges.” Több népegészségügyi szakember  is ezt visszhangozta, mígnem 2 nappal később Dr. Lisa Maragakis (Johns Hopkins) kijelentette, hogy „a maszk a jelenlegi előírások szerint nem szükséges, és valójában nem is nyújt védelmet.” Akadozott az egészségügyben dolgozók védőfelszereléssel történő ellátása, zűrzavar keletkezett. Közben igazolódott a maszkviselés rendkívüli fontossága, de a vakcina szkepticizmus mellett számos európai és amarikai országban dúl a maszkot ellenzők tiltakozása és ellenállása. Ázsiában korábban sem okozott gondot az ilyesfajta védekezés, így most is viselik.

2020. március: A tünetmentes terjedés ritka.

2021. március: Az új esetek 40%-a tünetmentes esetektől származik.

Dr. Maria Van Kerkhove (WHO) azt mondta 2020 júniusában, hogy a tünetmentes egyénről való terjedés „igen ritka”. Másnap már kifejtette, hogy a tünetmentesség jelentését többféleképpen is értelmezhetjük, és a terjedése „preszimptómás” egyénekről indulhat, olyanokról, akiknél a tünetek még nem jelentek meg, de meg fognak jelenni. A WHO 2020. február 1-jei kiadványában a tünetmentes egyedekről való terjedést szintén nem tartotta jelentősnek, a luxushajókról, hajléktalanokról, templomi kórusokról induló fertőzések viszont az ellenkezőjére utaltak.

Az Annals of Internal Medicine 2020. szeptemberben megjelent cikkében már 40-45%-ra tette azokat a koronavírus fertőzéseket, amelyek teljesen tünetmentes fertőzött egyénekből származtak, beismerve, hogy tévedés volt azt hinni, „ez a vírus a régebbiek ikertestvére”, és a SARS-1-hez valamint a MERS-hez hasonlóan a tünetekkel rendelkezők terjesztik, de nem így van. Bár egyre több mindent tudunk a vírusról, de az oltáson kívül nem igen van eszközünk az ellene való védekezésre, hisz még az is felderítésre vár, hogy például mi a  gyulladásos, nem respiratorikus tünetek kailakulásának mechanizmusa?

2020. március: A vírus vélhetően nem fenyegeti a fiatalokat.

2021. március: Sajnos, nem így van.

2020. március 11-én Donald Trump elnök arról beszélt, hogy a  sérülékeny, idős, beteg embereket kell védeni, mert a „fiatal és egészséges emberek teljes és gyors gyógyulása várható, ha megkapják a vírust.” Dr. Cleavon Gilman (sürgősségi orvos, New York) azonban erről azt mondja, hogy már tavaly márciusban is láttak nagyon beteg fiatalokat, akiket intubálni kellett, sőt bele is haltak a fertőzésbe, egyikük a 27 éves sportoló volt. A kialakult közvélekedés miatt, hogy a fiatalok nem veszélyeztetettek, sokan nem viseltek maszkot, kinyitották az iskolákat, megindult a társasági- és sportélet. Nyárra a CDC igazolta, hogy a COVID-os esetek 20%-a 30 év alattiaknál fordul elő, és mostanra több mint 12.000, 45 évesnél fiatalabb amerikai állampolgár hunyt el COVID-2-ben. A nem kellő óvatosság, a félrevezető információk is közrejátszottak abban, hogy több mint 525.000 amerikai vesztette életét a fertőzésben –  állapította meg Dr. Gilman.

2020. március: Nem hisszük, hogy a vírus sokáig megmarad a levegőben.

2021. március: Mérje a CO² szintet és szellőztessen, mert a vírus sokáig a levegőben marad.

2020. márciusban a WHO kiadványában leírták: nincs bizonyíték arra, hogy a vírus hosszasan megmarad a levegőben, és megbetegíti az embereket. Az aerosolok természetéhez valamit is értők megdöbbentek. Kimberley Prather légkörfizikus (Scripps Institution of Oceanography) a Science-be írt kemény hangú levelében hagsúlyozta „számtalan bizonyíték van arra, hogy a belélegzett levegő a COVID-19 betegség transzmissziójának legfőbb útvonala.” Júliusban a WHO-nak írt nyílt levélben több mint 200 tudós szólította fel a szervezetet, hogy fogadja el a levegőn keresztül történő szóródás lehetőségét és szólítsa fel az embereket arra, hogy tegyenek meg mindent meg ennek csökkentése érdekében. A zárt terek megfelelő szellőztetése létfontosságú. 

Ennek eredményeképpen a WHO átdolgozta az ajánlásait, mondván, hogy a vírus a nem megfelelően ventillált, zsúfolt helyiségekben – többek között éttermekben, edzőtermekben, éjszakai klubokban, imaházakban – megmaradhat. Az emberek elkezdtek széndioxid-mérő készülékeket vásárolni a helyiségek szellőzősének mérésére. Ez sokat jelentett, de az aerosolok szellőztetéssel történő csökkentése nem elegendő a transzmisszió enyhítésére. Több mint egy év után is plexiüveg lapokat használnak az iskolákban, munkahelyeken, ami a szintén csak csökkenti a támadó vírusok számát, de  az apró vírusrészecskék képesek úszni a levegőben, és megkerülhetik a védőpáncélként felállított plexi-lapot.

2021 februárban a Biden adminisztáció azonnali akciót hirdetett az ilyen expozíciós források megszűntetése érdekében. Szigorúbb munkahelyi standardokat írtak elő, a kis részecskék ellen védő maszkokat javasoltak. Bár az utóbbi hetekben csökkent a fertőzöttek és a halottak száma, de még mindig igen magas, az új vírus-variánsok a fertőzések robbanásszerű szaporodásával fenyegetnek. 2020. március 11-én Amerika nem hitte, hogy az Európában kibontakozó katasztrófa oda is elérhet. A vírus ma már mindenhol ott van, az új variánsok közül nem egy jóval fertőzőbb és halálosabb a vuhaninál, a katasztrófa minden országot elérhet. A CDC által jósolt államonkénti 500 megbetegedés és 19 halál már rég csak egy töredéke a valódi eseteknek.

A népegészségügy kiéheztetése után lépni kell. A szóródás meggátlásához leginkább tesztelni, követni és elkülöníteni kell a fertőzötteket, de eddig hiányzott a politikai akarat, az elegendő forrás – részint azért, mert a szakértők alábecsülték a vírus fertőzőképességét.

A lakosságot elárasztó dezinformációk és a politika tévedése miatti valódi tragédia volt, hogy az első két hónapban nem végeztek az Államokban elegendő tesztelést a fertőzöttek elkülönítése érdekében. Ez megbocsájthatatlan hiba sok ezer amerikai életébe került.

A tudósok közösségének, a gyártóknak és az engedélyező hatóságoknak az összefogása tette lehetővé, hogy a vakcináknak nem csak a kifejlesztése és gyártása, hanem a forgalomba kerülése is példátlan gyorsasággal megtörténjen. reméljük időben.

A vírus új mutációi, variánsai és hibridjei azonban továbbra is alázatosságra intenek, és új küzdelem szükségességét vetítik előre.

Források:

Goodman B. Year of the COVID: everything we thought we knew was wrong. Medscape Medical News. March 11, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.