Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-23

Egy vizsgálat alatt álló tau-gátló, hidrometiltionin a frontotemporális demencia viselkedési variánsában a betegek felében csökkentette a klinikai leromlást és az agyi atrófiát.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-02-04

A hypertonia egyik következménye a kognitív funkciók romlása. Az antihipertenzív kezelés neuroprotektív hatása egyértelmű, ám a kognitív funk­ciókra gyakorolt hatásáról kevesebb evidencia áll rendelkezésre

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-04-22

Az Alzheimer-kór az idegrendszer degeneratív betegsége, a demencia leg­gyakoribb oka. Biztos diagnózisa neuropatológiai, in vivo diagnosztiká­jában a biomarkerek használata javítja a specificitást. Bár betegségként említjük, de talán a szindrómához (tünetcsoport) áll közelebb, mivel számos jellemzőjében igen heterogén.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-02-27

A demencia nem betegség, hanem tünetcsoport, szindróma, amelyet me­móriazavar és lebenytünetek (afázia, agnózia, apraxia vagy a frontális végrehajtó funkciók zavara) alkotnak. A demens betegek száma Magyar­országon 150–300 ezer lehet. Bár demenciát számos betegség okozhat, leg­gyakoribb oka (akár 70%-ban) az Alzheimer-kór. A mindennapi funkciókban zavart okozó demenciát az enyhe kognitív zavar stádiuma előzi meg, azt pedig a prodromális szakasz. A demencia okát nem ismerjük, csak kockázati és protektív tényezőkről tudunk. Mivel a tünetek evolúciója éveket-évti­zedeket vesz igénybe, hosszú idő áll rendelkezésre a kockázati tényezők módosítására, a demencia megjelenésének késleltetésére.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-03-16

A személyiségzavarok nehezen kezelhető betegségek, ezért a klinikusok hosszú évtizedekig idegenkedtek a gyógyításuktól. Az elmúlt 20 évben, a kognitív viselkedésterápia második hullámának nevezett periódusban bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerek láttak napvilágot a sze­mélyiségzavarok kezelésére.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-09-11

Az orrpolipózis, az idült rinoszinuszitisz, az intrinszik asztma vagy az urtikária hátterében gyakran áll „aszpirinérzékenység” (analgetikumintolerancia). A betegség főként nők között jelentkezik az élet harmadik évtizedétől. A nazális tünetek évekkel megelőzhetik az asztmát vagy az akut intoleranciát. Az orrpolipok sebészi beavatkozást igényelhetnek, heteken-hónapokon belül kiújulhatnak. Az intrinszik asztma sokszor csak szisztémás szteroidkezeléssel kontrollálható.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2013-02-15

Az általános orvosi gyakorlatban is gyakran találkozunk mozgásában meglassult, merev, járászavarban szenvedő Parkinson-szindrómás beteggel. A Parkinson-szindrómák leggyakoribb oka maga a Parkinson-kór, ahol az alaptünetek (bradi-/hipokinézis, tremor, rigor, tartási instabilitás) mellett számos járulékos tünet figyelhető meg, míg a Parkinson pluszként is említett, elsősorban degeneratív eredetű betegségekben jellegzetes társuló alaptünetek segítik a diagnózist. Ilyen degeneratív Parkinson-szindróma a progresszív szupranukleáris parézis (PSP), mely a Parkinson-kór után a degeneratív Parkinson-szindrómák második-harmadik leggyakoribb oka.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-04-13

A középsúlyos és súlyos Alzheimer-kór (AD) memantinkezelése jótékony hatású a kogníció, a funkció, a globális státus és a viselkedés terén. Kedvezően hat az AD-t kísérő agitációra, agresszivitásra. Emellett a memantinnak betegségmódosító hatása is lehet. Mindezek alapján a memantint – monoterápiában vagy ChEI-vel kombinációban – fel kell ajánlani minden, középsúlyos vagy súlyos AD-ben szenvedő betegnek.
Expert Opin Pharmacother, 2011. április

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-02-06

A progresszív emlékezetkieséssel és kognitív hanyatlással járó Alzheimer kór megelőzésére nincsenek igazoltan hatásos módszerek. Az enyhe és középsúlyos stádiumban a kolinészteráz-bénítók kismértékben javítják a kognitív működést, a viselkedést és a napi aktivitást. A betegség középsúlyos−súlyos formáiban a memantin rövid távú alkalmazásával valamelyest javítható a kognitív teljesítmény, a viselkedés és a napi aktivitás. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.1. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2009-01-01

A demenciát többnyire az enyhe kognitív károsodás (mild cognitive impairment, MCI) stádiuma előzi meg. A szerzők a gyors progresszióval járó MCI kockázati tényezőit foglalják össze irodalmi adatok és saját klinikai tapasztalataik alapján.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.