hirdetés

Elektromágneses stimuláció Alzheimer-kórban

Új kutatási eredmények szerint a precuneust célzó transzkraniális mágneses stimuláció alkalmas lehet az Alzheimer-kórral asszociált kognitív funkciók hanyatlásának lassítására.

hirdetés

Az Alzheimer-kór hatására bekövetkező kognitív hanyatlás kezelésében már régóta vizsgálják a repetitív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS; repetitive transcranial magnetic stimulation) alkalmazásának lehetőségét, és számos kisebb, kontrollos vizsgálatot is végeztek már ezen a területen. Egy 2018-ban íródott metaelemzés az addig rendelkezésre álló adatok alapján kimutatta, hogy az rTMS jelentősen javította az Alzheimer-kóros betegek kognitív jellemzőit, ám a kontroll és a kezelt csoport között funkcionális teljesítmény tekintetében a különbség nem érte el a szignifikáns szintet.

A Brain folyóiratban október 25-én jelent meg egy Rómában, 50 Alzheimer-kóros beteg bevonásával végzett vizsgálat beszámolója, amelynek során 2018 februárja és 2020 áprilisa között értékelték az rTMS kezelés hatásosságát kontroll kezelés ellenében. A vizsgálat vezetője Dr. Giacomo Koch volt, aki egyrészt a római Santa Lucia Alapítvány elnöke, másrészt pedig az elektromágneses kezelést fejlesztő SinaptiStim társalapítója. A másik társalapító, Emiliano Santernecchi szerint a vizsgálat legfőbb eredménye az volt, hogy a 6 hónapos vizsgálati időszakot teljesítő betegeknél a CDR-SB skálán (Clinical Dementia Rating Scale–Sum of Boxes) elért pontszám a kiindulásnál mérthez képest változatlan maradt, míg a kontroll csoport betegeinél a pontszámok jelentősen romlottak.

„Elektromágneses terápiás megközelítésünk egyedi abból a szempontból, hogy az Alzheimer-kór kezelésében elsősorban az agy elektromos, és nem kémiai működési folyamataiba avatkozik be.” – nyilatkozta Santernecchi. A vizsgálatban a betegek csak akkor vehettek részt, ha diagnózisuk szerint enyhe-közepes súlyosságú Alzheimer-kórban szenvedtek, amit az amiloid-béta és a tau fehérjék patologikus jelenléte, valamint a gerincvelői folyadékból vett biomarkerek is megerősítettek, de még nem volt olyan súlyos az állapotuk, hogy a CDR-SB skálán, illetve a mini mentál teszten egy előre meghatározott pontszámot ne legyenek képesek elérni.

A kezelés az első két hétben az agy precuneus területére koncentráló, hetente ötször végzett elektromágneses stimulációt jelentett, amelyet a hátralévő 22 hetes vizsgálati időszakban már csak fenntartó, heti egyszeri stimuláció követett. Az rTMS kezelést a vizsgálatban kiegészítő terápiaként alkalmazták a már folyamatban lévő acetilkolinészteráz-gátló kezelés mellett, és minden rTMS beavatkozást követően EEG-vel figyelték meg a cortex aktivitását.

A vizsgálat 24. hetére a kezelt betegeknél nem volt lényeges különbség a kiinduló pontszámok és a terápia végén elért pontszám között, a kezeletlen betegeknél viszont romlottak az eredmények, ami azt jelentette, hogy a kontrollhoz képest az rTMS alkalmazásával 82%-kal csökkent a kognitív hanyatlás mértéke. A mindennapi élettevékenységeket vizsgáló ADACS-ADL (Alzheimer's Disease Cooperative Study–Activities of Daily Living) skálán a kezelt csoport átlagos pontszáma 0,7 pont csökkenést mutatott, szemben a kontroll csoport betegeinél mért átlagosan 7,5 pontos csökkenéssel.

Az ADAS-Cog kognitív részskálán (Alzheimer's Disease Assessment Scale–Cognitive Subscale) és a mini mentál teszten is jobban teljesítettek az rTMS kezelést kapó betegek: az ADAS-Cog pontszám átlagos csökkenés 0,67 pont volt, míg a kontroll csoporté 4,2; a mini mentál teszt pontszáma pedig 0,3, illetve 1,8 pontos változást mutatott.

Nemkívánatos események az 50-ből 8 betegnél jelentkeztek, de enyhék voltak, leggyakrabban enyhe fejfájás, fejbőri diszkomfort érzet, illetve a nyak merevsége, nyakfájás fordult elő.

Santernecchi szerint az a tény, hogy többféle skálán is kimutatható a kognitív funkciók hanyatlásának lassulása, igen kedvező eredményeket jelent egy randomizált, kontrollos, kettős-vak vizsgálatban, ezért remélik, hogy ezeket egy nagyobb betegmintán is sikerül megismételni. Ha ez így történik, meg is indítják a terápia engedélyeztetési folyamatát az Egyesült Államokban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Novel Approach to TMS May Slow Cognitive Decline in Alzheimer's

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.