hirdetés

Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat, Budapest Dr. Hajnáczky Károly cikkei

  #1
2019-06-27 12:52:00

Az elmúlt évszázadok alatt a menopausa jelentkezésének időpontja nem változott, amelyet alapvetően genetikai, etnikai és környezeti tényezők határoznak meg. A folyamatra jellemző neuroendokrin változások alaposabb megismerése segíti a klinikusokat a fennálló hormonális állapotok pontosabb megítélésében és a szükséges kezelési eljárás(ok) kiválasztásában. A fentiek jelentős mértékben hozzájárulnak az érintett nők életminőségének javításához és egészségük megőrzéséhez. 

  #2
2018-04-26 15:33:00

A pubertas folyamata a nők életének olyan szakasza, amelyre a nemi szervek érése, a másodlagos nemi jellegek megjelenése, a felgyorsult testi növekedés, a női viselkedési formák kialakulása, valamint az első hüvelyi vérzés jelentkezése jellemző. Hormonális szempontból elmondható, hogy a serdülés a hypothalamus– hypophysis–petefészek tengely magzati életben meginduló fejlődési folyamatának egyik szakasza, ami végül a termékenység kialakulását eredményezi. A pubertas folyamatában további endokrin rendszerek, elsősorban a hypothylamus hypophysis– mellékvese tengely fokozott működése is fontos szerepet játszanak. Emberben a serdülés folyamatában két élettani történés a meghatározó: az adrenarche és a gonadarche.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.