hirdetés

Ízületi gyulladás (artritisz)

Artritisznek nevezzük egy vagy több ízület gyulladását. Az ízületi gyulladás tipikus tünete az ízületi fájdalom és ízületi merevség, amely rendszerint az életkor előrehaladtával rosszabbodik. A kezelés az ízületi gyulladás típusá­tól függ, de a terápiás cél általánosságban a páciens tüneteinek enyhítése és életminőségének javítása.

hirdetés

AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS OKAI

 

Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz, ám ezeken kívül az ízületi gyulladás több­féle egyéb formában is jelentkezhet.

Oszteoartritisz esetében a csontok ízfelszíneit borító porc pusztul el, melynek következtében az ízület fájdalmassá és me­revvé válik. A folyamat elindításában vagy súlyosbodásában trauma is közrejátsz­hat, ez esetben poszttraumás artritiszről beszélünk.

Reumatoid artritisz akkor alakul ki, ha az immunrendszer az ízületet alkotó szö­veteket „idegenként” ismerve fel azokat megtámadja és ízületi gyulladást provo­kál. A gyulladás tartós fennállás esetén elpusztíthatja az érintett ízületeket, ezért különös jelentősége van a minél korábban megkezdett kezelésnek.

Szeptikus artritisz fertőzések következ­tében jöhet létre. A szeptikus artritisz vi­szonylag ritka, de súlyos ízületi gyulladás.

Köszvény vagy pszoriázis (pikkelysö­mör) ugyancsak járhat ízületi gyulladással. A köszvényes artritisz oka, hogy húgysav­kristályok rakódnak le a szervezet több pontján, így például az ízületekben is. Pik­kelysömör eseteiben a gyulladás nemcsak az ízületeket, hanem általában az inakat és az ízületi szalagokat is érinti. A gyulladás okozta ízületi pusztulás olyan fokú is lehet, ami tartós rokkantságot eredményez.

A felsoroltakon kívül az ízületi gyulla­dás számos egyéb formában és sok más betegséghez társulva is jelentkezhet.

 

AZ ARTRITISZEK KOCKÁZATI TÉNYEZŐI

 

Bizonyos tényezők, körülmények fennállása esetén az átlagosnál nagyobb valószínű­séggel lehet számítani ízületi gyulladás kialakulására.

Ezek közül a legfontosabbak:

Családi kórtörténet. Az artritiszek bizonyos formái családi halmozódást mu­tatnak, nagyobb eséllyel alakul ki ízületi gyulladás olyan személyeknél, akiknek az elsőfokú rokonai (szülei, testvérei stb.) kö­zött is akad olyan, aki hasonló problémával küzd vagy küzdött.

Életkor. Az ízületi gyulladások bi­zonyos típusainak (pl. oszteoartritisz, köszvény) rizikója életkorfüggő, azaz elő­fordulása az idősödéssel párhuzamosan gyakoribbá válik.

Nem. Reumatoid artritisz gyakrabban alakul ki nőknél, míg például a köszvényes ízületi gyulladás inkább a férfiak betegsége.

Korábbi ízületi sérülés. Sérülést (pél­dául sportsérülést) követően nagyobb az esély arra, hogy az adott ízületben később artritisz jelentkezik.

Elhízás. A többletkilók felesleges ter­helést rónak az ízületekre, leginkább a térd­re, csípőre és gerincoszlopra.

 

AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS KÖVETKEZMÉNYEI

 

A súlyos artritisz – különösen akkor, ha a felső végtagok ízületeit érinti – meg­nehezítheti a mindennapi feladatok el­látását. A teherviselő ízületek gyulladása akadályozhatja a kényelmes járást vagy az egyenes tartással történő ülést. Esetenként az ízületek fokozatosan eldeformálódnak.

 

AZ ARTRITISZ TÜNETEI

 

Az ízületi gyulladás leggyakoribb tünete az ízületi fájdalom, merevség és mozgás­korlátozottság. Az érintett ízület gyakran megduzzad, felette a bőr esetenként pi­rossá és meleg tapintatúvá válik.

Az artritisz két fő csoportjának (gyulla­dásos és nem gyulladásos) elkülönítésében segítséget nyújthat az ízületi fájdalom lo­kalizációja és mintázata, az ízületi duzzanat megléte vagy hiánya, a tüneti kép kibonta­kozásának sebessége, valamint az ízületen kívüli tünetek és panaszok fennállása (pl. bőrkiütés).

Gyulladásos artritisz kapcsán rendsze­rint nyugalomban jelentkezik ízületi merev­ség, tipikusan ébredés után, a reggeli órák­ban. A gyulladásos artritisz bizonyos típusai – többek között a reumatoid artritisz és a szisztémás lupus eritematózushoz (SLE) társuló ízületi gyulladás – szimmetrikus ízü­leti érintettséget okoz mindkét testfélen.

Nem gyulladásos artritisz eseteiben a fájdalom többnyire mozgásra és terhelés­re fokozódik, nyugalomban pedig enyhül. A betegség érintheti csak az egyik oldali ízületet vagy mindkét oldali ízületeket.

 

AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS KIVIZSGÁLÁSA

 

Az artritisz többlépcsős diagnosztikájának első lépése – minden egyéb betegséghez ha­sonlóan – a kórelőzmény felvétele és a fiziká­lis vizsgálat, ezt követik a laboratóriumi (vér-és vizelet)tesztek, a képalkotó vizsgálatok (pl. röntgen) és az egyéb vizsgálómódszerek.

A laboratóriumi tesztek vérből, vizelet­ből vagy ízületi folyadékból történhetnek.

A képalkotó vizsgálatok az ízületek mor­fológiai viszonyainak feltérképezésével nyújtanak segítséget a diagnózis és a te­rápiás terv felállításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy az artritisz számos for­májában a röntgenvizsgálat hónapokig, sőt akár évekig sem mutat nyilvánvaló eltérést.

A hagyományos röntgenfelvételeken viszonylag kis sugárterhelés árán kaphat képet az orvos a porcpusztulásról, a csont­károsodásról és a csontos felrakódásokról.

Számítógépes rétegvizsgálattal (kompu­tertomográfia, CT-vizsgálat) többféle síkban, röntgenárnyékolástól mentesen készíthetők keresztmetszeti felvételek az ízületekről, me­lyek alapján nemcsak a csontok, hanem az ízületi lágyszövetek és az ízület környéki lágy­részek állapota is felmérhető, kimutathatók a gyulladás jelei, folyadékgyülemek stb.

Mágnesrezonancia-vizsgálat (MR) során erős mágneses mező segítségével ké­szíthetők részletgazdag képek az ízületek­ről, különös tekintettel az ízületi porcra, az inakra és a szalagokra.

Az ultrahangvizsgálat a lágyrészek, ízületi porc és folyadéktartalmú képletek (pl. ízületi tömlők) láthatóvá tételén túl al­kalmas az ízületi folyadék leszívására hasz­nált tű pozicionálására vagy ízületbe adott injekciók ultrahangvezérlésére is.

 

AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS TERÁPIÁJA

 

Az artritisz kezelésének célja a tünetek enyhítése és az érintett ízület funkciójá­nak javítása.

 

GYÓGYSZERES TERÁPIA

 

Az artritisz kezelésére használt gyógysze­rek kiválasztása a betegség típusától függ.

A legáltalánosabban alkalmazott sze­rek közé tartoznak az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), me­lyek a gyulladás csökkentésén túl fájdalom­csillapító hatással is rendelkeznek. Tabletta, krém vagy gél formájában is forgalomban vannak.

Súlyosabb szteroidkészítmények (pl. prednizolon) adhatók tablettás formában, vagy közvetlenül az érintett ízületbe fecs­kendezve, melyek gyulladás- és fájdalom­csillapító hatásukon túl képesek lassítani az ízület pusztulását is.

A gyógyszerek viszonylag új csoportját alkotják az úgynevezett betegségmódo­sító szerek, a biológiai és célzott terápiás készítmények.

Ezenkívül rendelkezésre állnak külön­böző krémek és kenőcsök is, melyek pél­dául mentol- vagy kapszaicintartalmuknál fogva akadályozhatják a fájdalomingerek továbbítását a gyulladt ízület felől.

 

MŰTÉT

 

Amennyiben a konzervatív terápiás mód­szerek nem hozzák meg a kívánt ered­ményt, orvosa műtétet ajánlhat fel az ön számára. Ennek célja lehet az ízület ép­ségének helyreállítása vagy a károsodott ízület protézissel történő pótlása. Ha az ízületi mozgások olyan fokú fájdalommal járnak, ami jelentősen rontja a beteg élet­minőségét, szóba jöhet az érintett ízület elmerevítése is.

 

ÉLETMÓDTANÁCSOK ÍZÜLETI GYULLADÁSSAL ÉLŐ PÁCIENSEK SZÁMÁRA

 

Ön is sokat tehet tünetei enyhítése és mindennapjainak komfortosabbá tétele érdekében:

– Csökkentse a testsúlyát!

A túlsúly többletterhelést ró a teher­viselő ízületekre. Ha sikerül a testsúlyát csökkenteni és a normális tartományban megőrizni, ezzel javíthat mozgásképessé­gén, és máris sokat tett az ízületi károsodás késleltetéséért.

– Éljen aktív életet!

A rendszeres testmozgás segíthet az ízületei rugalmasságának megtartásában. A mozgásformák közül jó választás lehet az úszás és a vízi torna, mivel a víz felhaj­tóereje csökkenti a teherviselő ízületek igénybevételét.

– Használja ki a hideg és a meleg ked­vező hatását!

A hideg és a meleg egyaránt hatásos lehet az artritiszes fájdalom csökkentésé­ben. Tapasztalja ki, hogy az ön esetében inkább a melegítőpárna vagy a jégakku hoz enyhülést.

– Használja a rendelkezésre álló segéd- eszközöket!

Ma már sokféle eszköz áll rendelkezésre a mindennapi élet megkönnyítésére. Tü­neteinek, életmódjának és preferenciáinak megfelelően választhat a cipőbetétek, bo­tok, WC-ülőke-magasítók és egyéb segéd­eszközök közül.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.