hirdetés

Véletlen leletként talált „gyanús” elváltozás

A különböző képalkotó módszerek – röntgen, ultrahang, CT, MRI – gyakran mutat­nak ki olyan elváltozást, amire a vizsgálatot kérő orvos nem is gondolt. Ezek a tüne­tet nem okozó rendellenességek nagyon ritkán bizonyulnak rosszindulatúnak, de időnként nehéz eldönteni, hogy további vizsgálatokra elegendő okot adnak-e.

 
hirdetés

Az agyalapi mirigyet is megjelenítő vizsgálatok tízből egy esetben kimutatnak a mirigyben „valamit” – többnyire ártalmatlan elváltozást.

Az agyalapi mirigyet is megjelenítő vizsgálatok tízből egy esetben kimutatnak a mirigyben „valamit”– többnyire ártalmatlan elváltozást.

A képalkotó vizsgálatok terjedésével meghonosodott az orvosi nyelvben egy új szakkifejezés: incidentalóma. A bal­jós hangzású név nem egy újfajta da­ganatos betegséget jelent, hanem olyan árnyékot/göböt/rendellenességet, amit más okból végzett vizsgálat fedezett föl, hiszen tünetet nem okoz, de ve­szélyes vagy veszélytelen volta az adott pillanatban nem teljesen nyilvánvaló.

Az első és legfontosabb tudnivaló az ilyen véletlen leletekkel kapcsolatban, hogy túlnyomó részük nem rosszin­dulatú daganatra hívja fel a figyelmet. A második lényeges tudnivaló az el­sőből következik: bár nyugtalanító ér­zés lehet együtt élni egy pozitív lelettel, egyáltalán nem biztos, hogy akár jelen­tős sugárterhelés árán is érdemes azon­nali alaposabb kivizsgálásba kezdeni. Lehet, hogy elég félévente vagy éven­te ellenőrizni, változott-e a kép, sőt az is lehet, hogy követésre sincs szükség. A betegnek és kezelőorvosának a pon­tos radiológiai szakvéleményt, a beteg korábbi betegségeiből, életmódjából, kockázati tényezőiből fakadó meg­nyugtató vagy figyelmeztető jeleket mérlegre téve kell eldöntenie, hogy mi a teendő – ha van teendő egyáltalán.

A tüdő elváltozásai

A tüdőrák gyakorisága és a még ma is nagyon gyakori terápiás kudarcok miatt a tüdőben – rendszerint CT-vel – talált göbök nagy figyelmet kívánnak. Szakmai ajánlás szerint a 4 mm-nél ki­sebb göbök nem igényelnek kivizsgálást akkor, ha a beteg tüdőrák szempontjá­ból kis kockázatúnak számít, azaz egész életében nem (vagy nagyon keveset) do­hányzott, azbesztport nem lélegzett be, családjában nem fordult elő tüdőrák, és neki sem volt olyan daganata, ami a tü­dőbe áttétet adhat. Ha a göb 8 mm-nél nagyobb vagy a határai szabálytalanok, az kis kockázat mellett is aggodalom­ra ad okot. Komoly gyanújelek esetén a CT-n kívül pozitronemissziós tomo­gráfiára (PET), szöveti mintavételre (biopszia) is szükség lehet. Ha a gyanú­jelek nem egyértelműek, a CT későb­bi ismétlése (12, 6 vagy 3 hónappal ké­sőbb) lehet a legésszerűbb. Tüdőrákból való gyógyulás után a legapróbb elté­rést is komolyan kell venni.

A máj és a vese elváltozásai

Elsődleges májrákra a legtöbbször alko­holfogyasztás vagy hepatitisz vírusfer­tőzés miatt kialakuló cirrózis (májzsu­gor) hajlamosít, emellett pl. a vastagbél daganatai áttétet adhatnak a májba. A máj jóindulatú elváltozásai közül el­terjedt a májciszta, a jóindulatú érda­ganat és a fogamzásgátló gyógyszert szedő nők adenómája. Mivel némelyik jóindulatú elváltozás elrákosodhat, eze­ket rendszeresen vizsgálni kell, műtéti eltávolításukra is szükség lehet.

A vesében az életkor előrehaladtával folyadékkal telt tömlőcskék (ciszták) alakulhatnak ki. Kb. minden harma­dik idős embernek van vesecisztája, az egyszerű veseciszták szinte mindig jó­indulatúak, követést és esetleg műtéti eltávolítást csak a nagyobb, összetet­tebb cisztikus elváltozások igényelnek.

Hormontermelő szervek elváltozásai

Az agyalapi mirigy ezer véletlenül ta­lált elváltozása közül 999 jelentéktelen sejtszaporulat vagy jóindulatú daga­nat. A nagyobbakat MRI-vel követik, és mérhetik a vérben a mirigy hormonjai­nak, pl. a prolaktinnak a szintjét.

A képalkotással vizsgált pajzsmiri­gyek kb. felében találnak göböt CT-vel, MRI-vel vagy ultrahanggal, de csak kis töredékük rosszindulatú. A göb klinikai jelentőségének megítélését a hormonszintek mérése, a rákkocká­zat megítélését a kockázati tényezők (pl. nyaki besugárzás, pajzsmirigyrák a családban) feltérképezése segíti.

A mellékvesében gyakoriak a ki­sebb ciszták és a nagyobb (1–4 cm-es) adenómák. Utóbbiakat 6–12 hóna­pon át szokás CT-vel vagy MRI-vel követni. Az ennél is nagyobb terimék speciális képalkotó vizsgálatokat és biopsziát tesznek szükségessé. 

 
hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.