A bőr mikrobiomja

Bőrünk az egyik elsődleges védelmi vonal szervezetünk külvilággal szembeni integritásának fenntartásában. A bőr védelmi funkciójának biztosítását összetett szerkezet és funkció védi, melynek egyik igen lényeges eleme a bakteriális invázió elleni védelem. Nem meglepő módon a baktériumokkal szembeni védekezésben fontos szerepet játszik a bőr normálisnak tekintett bakteriális flórája, melynek pontosabb megismerése az utóbbi években, a molekuláris genetikai vizsgálatok fejlődésével vált lehetővé. A Humán Mikrobiom Projekt (HMP) keretében 2008 óta folyik szisztematikus kutatás az ember kültakarójának, testünk bőre és a hozzátartozó függelékszervek különböző régiókban normálisan előforduló, rezidens mikrobiális flórájának felmérésére. Az 5 évre tervezett vizsgálat célja volt a flóra feltérképezése mellett választ adni arra is, hogy a szervezetünkkel együttélő mikroorganizmusoknak milyen szerepük van szerveink, szervezetünk normális működésében. A vizsgálatok egyre inkább kiterjednek a különböző bőrbetegségekben található mikrobiomeltérések feltérképezésére is.1

hirdetés

A bőr 1,8 m2 területű ökoszisztémának tekinthető, nagyon változatos területekkel, ami jelentős befolyással van az egyes területeken eddig feltérképezett mikrobiális flórára. Úgy tűnik, hogy a különböző testtájak flórája jól elkülönül, ugyanakkor viszonylag egységes a humán populáción belül, bár individuális különbségek vannak az emberek között. A bakteriális flóra kialakulását meghatározzák a bőrünk különböző területein megmutatkozó fizikokémiai különbségek, melyek kialakításában a bőrfüggelékekhez tartozó faggyú- és verejtékmirigyeknek jelentős szerepük van. Az összefekvő bőrfelületek is speciális mikrokörnyezetet jelentenek a mikrobáknak. A testtájak mellett az egyén életkora befolyásolja erősen a bőr mikrobiomját.

HOL TART A BŐRFLÓRA-TAXONÓMIA?

Azt a molekuláris genetikai vizsgálatok előtt is tudtuk, hogy a faggyúban gazdag területeken lipofil mikrobák találhatók, a Propionibacteriumok, a Malassezia speciesek karakteresen ezeken a területeken dominálnak. Az összefekvő területek kevéssé savanyú környezetében Gram-negatív bacillusok, Corynebacterium-szerű baktériumok dominálnak. A tenyésztésen alapuló technikákhoz képest a genomikai vizsgálatok jóval több baktérium jelenlétét igazolták. Alapvetően a bőrön található baktériumok – az emésztőszervek nyálkahártyájának flórájához hasonlóan – négy nagy törzsbe sorolhatók: Actinobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria – a különbség a megoszlásban van. Míg a bélben dominál a Firmicutes és a Bacteroidetes, addig a bőr domináló törzse az Actinobacteria.

Az egyes bakteriális törzseken belül a fajok változatossága nagyon nagy. Az újszülött bőre steril, de a születést követően már megtelepszenek rajta a baktériumok. Különbség lehet a vaginális úton történő születést és a császármetszést követően kialakuló flórák között, bár erre vonatkozóan egyelőre nem lehet egyértelműen nyilatkozni. A következő nagyobb, korfüggő változás a bőr mikrobiomjában a pubertásban következik be a hormonális változások erős befolyása miatt. Környezeti hatások is befolyásolják a bőr mikrobiomját, így pl. a ruházat, foglalkozás, életmód, antibiotikumhasználat, kozmetikumok, az ultraibolya fény, valamint a hőmérséklet és a páratartalom.

A bőr legstabilabb bakteriális flórája a külső hallójáratban és az orrnyílásban található, a legváltozatosabb terület pedig érdekes módon a szárazabb bőrterületek, kar, kéz és a farpofák területe. A nedvesebb bőrterületeken a Staphylococcus és Corynebacterium genusok fajai dominálnak. Az ember bőrflórája jóval változékonyabb, mint a bélflóra az életünk során. A bőr mikrobiomjának vizsgálatában a legújabb teljesgenom vizsgálat („shotgun” metagenom szekvenálás) még nem elérhető, így kevés arra vonatkozó adatunk van, hogy az azonosított baktériumok egyáltalán élnek-e.

Egyelőre a mikrobiom egyéb élőlényeiről is többnyire a régóta ismert adatok állnak rendelkezésre. A Candida ritkán kolonizál a bőrön, Cryptococcus, Debaryomyces fajok előfordulnak. A Demodex folliculorum és a D. brevis a szőrtüsző lakója, főleg az arcon található, szerepét a rozácea kialakításában intenzíven kutatják, csakúgy, mint az akné kapcsán a Propionibacterium acnes szerepét. Archea fajokat eddig sem molekuláris analízissel, sem hagyományos tenyésztéssel nem sikerült azonosítani a bőrön. A rezidens mikrobák funkcionális jelentőségének egyik példája, hogy a Staphylococcus epidermidis által termelt fenololdékony modulin képes a jóval patogénebb Staphylococcus aureus és A csoportbeli Streptococcusok növekedését közvetlenül gátolni, felerősíteni a hámsejtek antimikrobás peptidjeinek hatását.2


Irodalom:
1. Grice EA, Segre JA. The skin microbiom. Nat Rev Microbiol 2011;9:244–253
2. Cogen AL, Yamasaki K, Muto J, et al. Staphylococcus epidermidis antimicrobial delta-toxin (phenol soluble modulin-gamma) cooperates with host antimicrobial peptides to kill group A Streptococcus. PLoS One 2010;5:e8554

Dr. Bata Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.