A SARS-CoV-2 vírus hetekig a bélben maradhat

Először igazoltak COVID-19-ben szenvedő betegek gyomor-bél traktusában (GI) aktív és elhúzódó SARS-CoV-2 vírus fertőzést.

A székletminták azoknál a betegeknél is pozitívak voltak, akiknek nem volt gasztrointesztinális tünetük, és néhány esetben azoknál is, akiknél az orrgaratból vett minta már legalább 6 napja negatívnak bizonyult.

Az ismertetett kis esetszámú pilot vizsgálat felveti, hogy tüneteket nem okozó, de mégis aktív fertőzés állhat fenn a bélben, ami a székletben még a gyógyulás után is fertőzőképes maradhat, ezért továbbra is figyelnünk a személyes higiénére és szigorúan be kell tartanunk a védekezés eszközeit, fokozottan ügyelnünk kell az alapos és gyakori kézmosásra – ismertette Dr. Siew C. Ng (Centre for Gut Microbiota Research at the Chinese University of Hong Kong = CUHK) a Medscape Medical News-al. Mivel előfordulhat, hogy a vírus a székletből valamilyen módon a szájba kerül, fontos hosszasan fenntartani a coronavírus elleni egészségügyi rendszabályokat. A Doktornő hozzátette, hogy „a kórházból hazabocsájtott betegeknek és gondozóiknak továbbra is éberen kell figyelniük és szigorúan be kell tartaniuk a személyes higiéné szabályait.” A prospektív, megfigyeléses vizsgálat anyaga.

Fel kell futtatni a COVID-19 teszteléseket

A Hong Kong-i Kinai Egyetem Koronavírus tesztközpontjában megvizsgálták a hong kongi repülőterekre érkezett több mint 2000 gyermek és nincstelen személy székletét. Augusztus 31-ével a teszt alá vetett gyermekeknél a vírusészlelések aránya 0,28% volt. Dr. Paul Chan, a központ vezetője hangsúlyozta, hogy a széklet tesztelése gyermekeknél sokkal kényelmesebb, mint az orrgaratból történő  mintavétel, továbbá biztonságos és nem invazív, tehát A COVID-19 szűrés céljából jobb lehetőség kisbabáknál, fiatal gyermekeknél és olyanoknál, akiknél a légutakból nehéz lenne mintákat gyűjteni. A centrumban legalább napi 2000 COVID-19 próbát kívánnak elvégezni azért, hogy segítsenek a tünetmentes vírushordozók kimutatásában.  
Bár már előzetesen is igazolódott a SARS-CoV-2 jelenléte a székletben, de hogy milyen az aktivitása és fertőzőképessége a gasztrointesztinális traktusban lévő vírusnak a COVID-19 légúti fertőzés alatt és után, azt még nem tudjuk.

A székletben aktív fertőzés igazolódott

2020. július 20-án a Gut c. lapban online közzétett prospektív vizsgálatban 15, COVID-19-ben szenvedő beteg szerepelt, akik 2020. március és április folyamán kerültek felvételre Hong Kong kórházaiba légúti panaszaik miatt, de csak egyiküknek betegnél voltak felvételkor gasztrointesztinális tünetei. Az 55 éves átlag életkorú (22-71 év) betegek átlagosan 21 napig szorultak kórházi ápolásra. A résztvevőktől minden nap székletmintát vettek, amelyből kivonták a virális DNS-t, majd transzkripcionális genetikai próbát végeztek az aktív fertőzés megállapítására, amit a 15-ből 7 esetben igazolni is tudtak. A GI tüneteket mutató beteg nem volt ebben a pozitív csoportban. Dr. Siew C. Ng (Centre for Gut Microbiota Research at the Chinese University of Hong Kong) és munkatársai szerint „nyugodt, tétlen, tüneteket nem okozó, de aktív GI fertőzésről volt szó.” A hét betegből 3 betegnél a székletből a további napokban is aktív fertőzésre utaló pozitív tesztet mutattak ki egészen a SARS-CoV-2 légzőszervi eltűnése utáni hatodik napig.

A mikrobiom jelentősége

A kutatók kivonták, amplifikálták, szekvenálták a székletmintákból származó DNS-t. Metagenomikai profiljukban a bél mikrobiom bakterális összetételéről is képet kaptak. Érdekes módon a az igen aktív SARS-CoV-2 fertőzőképességet mutató és az aktivitásra nem utaló székletek bakteriális összetétele között különbség volt: előbbiben nagy tömegben voltak pathogén baktériumok, míg az aktivitást nem mutató székletmintákban inkább olyan baktériumok voltak túlsúlyban, amelyek a gazdaszervezet immunitását erősítik. Minden beteg mikrobiomja változott a vizsgálat során. További vizsgálatok deríthetnék fel azt, hogy a mikrobiom változtatta-e meg a COVID-19 lefolyását, vagy a COVID-19 változtatta meg a mikrobiomot.

Új eredmények

Dr. David A. Johnson (Estern Virginia Medical School, Norfolk, Virginia) hangsúlyozta, hogy azt már előzetesen is kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 megjelenik a székletben, ebben a vizsgálatban azonban azt is igazolták, hogy a vírus továbbra is fertőzőképes. Sőt, fertőzőképes marad a bélben még 6 nappal azután is, hogy az orrgarati mintavétel negatívvá vált. A vizsgálat igen fontos figyelmeztetést hordoz azok számára, akik aktív COVID-19 fertőzésen estek át, de most negatív a tesztjük. A Center for Disease Control and Prevention kritériumai szerint  egy személy negatívnak tekintendő, ha legalább 24 órás különbséggel két negatív orrgarati próbát ad. A magukat negatívnak tudó személyek azonban továbbra is megfertőzhetnek másokat.  A SARS-CoV-2 egyik szóródási lehetősége a WC, ahogy ezt dr. Johnson már 2020. áprilisában Medscape-en egy videóban ismertette.

Források: 

McNamara D. Infectious COVID-19 can persist in gut for weeks. Medscape Medical News, September 11, 2020.

Tao Zuo, Quin Liu, Fen Zhang, et al. Depicting SARS-CoV-2 faecal viral activity in association with gut microbiota composition in patients with COVID-19. Gut. Published online 20 July, 2020. doi:10.1136/gutjnl-2020-322294.

Johnson DA. Toilets may pose risk for spreading COVID-19. Medscape Gastroenterology > Johnson on Gastroenterology. April 09, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.