hirdetés

A bélflóra egyensúlya

Az egészséges felnőttek beleiben több száz baktériumfaj él állandóan vagy időszakosan. Ha egyensúlyban vannak, ártalmatlanok, a hiányuk viszont veszélyes lehet. Hosszabb antibiotikumkezelés után a belek „lakosságának” visszatelepítése betegségmegelőző vagy gyógyító hatású.

hirdetés

A bélflórás károsodásnak súlyos következményeA baktériumokról betegségek sora jut eszünkbe, de százból 99 nem okoz betegséget. Az egészséges emberi szervezet­ben számtalan fajuk él, különösen a külvilággal érintkező felületeken és testüregekben: a bő­rön, a száj- és orrüregben, garatban, hüvelyben, belekben. Az emésztőszervek közül a vastag­bél flórája a leggazdagabb és a legfontosabb.

Mire valók a bélbaktériumok?

A vastagbél mikroorganizmusai nélkülözhe­tetlenek. Részt vesznek a meg nem emésztett szénhidrátok és zsírok lebontásában, a káros anyagok méregtelenítésében. Segítik több ásványi elem (kalcium, magnézium, vas) fel­szívódását, és vitaminokat (B-vitaminokat, K-vitamint) termelnek. Az ép bélflóra a bél­mozgásokra is szabályozó hatást gyakorol, a bélflóra pusztulásakor a bél mozgásai las­sulnak, rendezetlenebbekké válnak.

Az ép bélnyálkahártya káros anyagok szervezetbe jutását akadályozza meg, és sze­repet játszik a kórokozók elleni védelemben. A bélflóra által termelt zsírsavak, másodlagos epesavak, vitaminok hozzájárulnak a bélnyál­kahártya nyújtotta védelemhez, sejtjeinek megújulásához, de ha túlzott mennyiségben vannak jelen, gyulladáskeltő, sejt- és génká­rosító, rákkeltő hatásuk is lehet.

Az antibiotikumok hatása

A fertőző betegségek leküzdésére használt antibiotikumok nem csak a megcélzott kór­okozót pusztítják el. Az orvos legtöbbször nem is ismeri pontosan a betegség kóroko­zóját, így ha súlyos bakteriális fertőzésre utal­nak a tünetek, minél szélesebb spektrumú antibiotikumot igyekszik választani. Az ilyen gyógyszer azonban nem válogat ártalmas és ártalmatlan baktérium között.

Az antibiotikum megváltoztatja a bél­flórát, a mikrobák közti kölcsönhatásokat, a szénhidrátok lebontását, felbillentheti a gazdaszervezet hormonális és immuno­lógiai egyensúlyát. Így antibiotikumok ha­tására gyakran alakul ki hasmenés vagy más emésztőrendszeri tünet, betegség. A bélflóra egyensúlyának eltolódása szerepet játszhat az idült gyulladásos bélbetegségek kialaku­lásában is.

A bélflóra helyreállítása

A bélflóra helyreállításának legelterjedtebb módja a probiotikumok szedése, fogyasz­tása. A probiotikumok ártalmatlan bak­tériumai savanyító hatású vegyületeikkel gátolják a kórokozók szaporodását, előse­gítik a hasznos mikrobák visszatelepülését. Pl. joghurtok formájában rendszeresen is fogyaszthatók, de antibiotikumkúra alatt és az azt követő napokban Lactobacillus vagy Bifidobacterium fajokat tartalmazó tabletta, kapszula szedése is hasznos le­het. A prebiotikumok összetett szénhid­rátok, amelyeket az emésztőenzimek nem bontanak el, s a vastagbélben a hasznos baktériumok szaporodását segítik.

Hosszabb antibiotikumkúrák szövőd­ményeként ún. álhártyás vastagbélgyulla­dás léphet fel, mert a bélflóra károsodása kedvez a Clostridium difficile baktériumok elszaporodásának. Ilyenkor az antibiotikum adását le kell állítani, néha a gyulladt bélsza­kasz eltávolítására is szükség lehet. Újabb, si­keres kezelése ennek a súlyos betegségnek a székletátvitel: egy egészséges családtag székletéből homogenizátumot készítenek, s azt beöntéssel vagy szondán át a beteg bél­rendszerébe juttatják. Az „átoltott” baktériu­mokból a normális bélflóra gyorsan helyreáll.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.