hirdetés

A bélflóra előrejelzi a Crohn-betegség posztoperatív kiújulását

Az ileális és a vastagbél nyálkahártyájának markánsan eltérő mikrobiális szignatúrái megelőzik és előre jelzik a Crohn-betegség sebészi remissziót követő kiújulását.

hirdetés

A reszekált ilealis mintákból nyert nyálkahártya-asszociált mikrobióta néhány mikrobiális jellemzője összefüggésbe hozható a Crohn-betegségben szenvedők betegségének kiújulásával. Azonban egyetlen tanulmány sem elemezte a betegek mikrobiális profilját a műtéti úton kiváltott remisszióban lévő betegeknél, hogy olyan szignatúrákat azonosítson, amelyek előre jelezhetnék a kiújulást.

A kutatók prospektív módon felvettek egy 262 Crohn-betegből álló multicentrikus kohorszot, akiknél ileokolon-rezekciót végeztek (a műtéti életkor mediánja 32 év; a betegek 46,6% volt a nő). Összesen 944 biopsziás mintát nyertek a neoterminalis ileumból, a vastagbélből és a rectosigmoidból 349 posztoperatív kolonoszkópia során.

A biopsziás mintákból mikrobiális DNS-t vontak ki 16S rRNS génszekvenáláshoz, és 15. 345941 jó minőségű 16S rRNS szekvenciát hoztak létre. Elemezték a mikrobiális diverzitást és a taxonómiai differenciált relatív abundanciát. A Rutgeerts-pontszámot minden egyes posztoperatív kolonoszkópia során értékelték, az ≥ i2 pontszám endoszkópos kiújulást jelzett.

Kilencvenhét betegnél az első posztoperatív kolonoszkópián endoszkópos remissziót mutattak ki. E betegek közül 25 (25,8%) betegnél alakult ki endoszkóposan észlelhető kiújulás, és 72 (74,2%) beteg a második kolonoszkópia során is remisszióban maradt.

Az első kolonoszkópián nyert ileális mikrobióta a Chao1 index segítségével értékelve alacsonyabb alfa-diverzitást mutatott azoknál a betegeknél, akiknél a második kolonoszkópián kiújulás alakult ki, mint azoknál, akik a második kolonoszkópia idején is remisszióban maradtak (P < 0,05).

Azoknál a betegeknél, akiknél kiújulás alakult ki, mindhárom biopsziás helyen csökkent az Anaerostipes nemzetség, amelynek fajai képesek a bél homeosztázisában döntő szerepet játszó rövid szénláncú zsírsavakat termelni. Ezzel szemben a Gammaproteo baktériumok osztályába tartozó számos nemzetség (Klebsiella és Escherichia-Shigella), amelyek bélgyulladást idézhetnek elő, feldúsult.

Az ileum- és a vastagbélnyálkahártya-asszociált mikrobióta-elemzés eredményének bevonása javította a kiújulás kockázatának előrejelzését a klinikai adatok kizárólagos használatához képest, különösen a rectosigmoid minták esetében, ahol a mikrobiom plusz klinikai adatok esetében 83,1%-os volt a görbe alatti terület (AUC), míg a csak klinikai adatok esetében 68%, és a neoterminalis ileum minták esetében 79,5%-os AUC-val szemben 56,4%.

"A kiújulással pozitív és negatív összefüggésbe hozott taxonok közül többet felhasználva javítani tudtuk a jövőbeli endoszkópos kiújulás előrejelzését a posztoperatív Crohn-betegség kiújulásának ismert klinikai kockázati tényezői (mint például a dohányzás és az anti-TNF-profilaxis) révén felállítható becsléshez képest. A kiújulás előrejelzésére alkalmas, a vizsgálatban leírt mikrobiális biomarkerek értékelésére a minimálisan invazív flexibilis szigmoidoszkópiát lehetne használni a rectosigmoid nyálkahártyából történő mintavételre" - írták Cristian-Hernandez Rocha (Santiago, Chile-i Pontificia Universidad Católica de Chile) és munkatársai a Clinical Gastroenterology and Hepatology online kiadásában (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356524005925).

 

A vizsgálat mintájának mérete, különösen a posztoperatív endoszkópos remissziót mutató betegek esetében, viszonylag kicsi volt. Bár szakértő endoszkópos szakemberek osztották ki az egyes pontszámokat, az endoszkópos központi leolvasás hiánya a vizsgálatban torzítást eredményezhetett. A kutatók csak a random forest modell belső validálását végezték el, ami korlátozta a tanulmány eredményeinek általánosíthatóságát.

Forrás:

Hernández-Rocha C, Turpin W,  Borowski K et al: After Surgically Induced Remission, Ileal and Colonic Mucosa-Associated Microbiota Predicts Crohn’s Disease Recurrence, Clinical Gastroenterology and Hepatology, 2024, July 4

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.