hirdetés

A bronchiectasia és a nem-tuberkulotikus mikobakteriális fertőzések kimenetele

A jelentős kiindulási különbségek ellenére a bronchiectasia és a nem-tuberkulotikus mikobakteriális (NTM) fertőzések között nincs különbség az 5 éves kimenetel és progresszió tekintetében.

hirdetés

A 6. World Bronchiectasis & NTM Conference (WBC) rendezvényen 2023-ban bemutatták az Egyesült Államok-beli Bronchiectasis and NTM Research Registry adatait, melyek hasonó 5 éves kimenetelt igazoltak bronchiectasiában és NTM esetén. Az eredmények láttán néhányan meglepetésüknek adtak hangot, mivel az NTM betegek kedvezőtlenebb eredményeire számítottak. A regiszter összesen csaknem 6000, bronchiectasiás vagy NTM fertőzött beteg adatait tartalmazta, 2634 beteget követtek legalább 5 évig, közülük 1549-nél bronchiectasia, a többieknél NTM állt fenn. A két betegcsoport között kiinduláskor számtalan különbség igazolódott: az NTM betegek idősebbek voltak, alacsonyabb BMI és magasabb medián FEV1 érték jellemezte őket, kevesebb korábbi exacerbációval és hospitalizációval bírtak, és kisebb volt a Pseudomonas fertőzés kockázata. Emellett az NTM betegeknél kisebb volt az asthma, a rhinosinusitis és a primer immundeficiencia fennállásának esélye is. A kiinduláskori gyógyszerhasználat is eltért: az NTM betegeknél az orális szteroid ritkább, a makrolid kezelés gyakoribb volt. Mindezen különbségek ellenére az 5 éves betegségprogresszió és a szövődmények gyakorisága hasonló volt a két betegcsoportban, például a FEV1 csökkenése a két populáció között gyakorlatilag azonos volt. A halálozás 5 évnél az NTM csoportban 12,6%-nak, a bronchiectasia csoportban 11,5%-nak bizonyult. Az 5 éves mortalitás az alacsonyabb FEV1 értékkel, idősebb korral és az előző 2 év hospitalizációinak magasabb számával függött össze. A magasabb Bronchiectasia Súlyossági Index és tüdőbetegségek súlyosságát megítélő FACED pontszám növelte az 5 éves halálozás kockázatát.

Az eredmények láttán néhányan meglepetésüknek adtak hangot, mivel a két betegcsoport kiinduláskor jelentősen különbözött és az NTM betegeknél kedvezőtlenebb kimenetelre számítottak.

Az NTM jóval gyakoribb az Egyesült Államokban, mind Európában, melynek pontos oka nem ismert, a lehetséges okok között szerepelnek az eltérő környezeti faktorok és a szűrés különbségei is.

A regiszterrel szemben megfogalmazott egyik kritika az, hogy elsősorban egyetemi központok vontak be betegeket, ahol nagyobb a tapasztalat ezen betegségek kezelésében. A betegek több, mint 90%-a kaukázusi volt, ami feltehetően nem tükrözi a betegség valós epidemiológiáját. A vizsgálatban szervezői igyekeznek ezen javítani a jövőben, például további centrumok bevonásával.

Jelenleg több bronchiectasia regiszter működk világszerte (pl. az EMBARC elsősorban Európában), az ezek közötti együttműködés remélhetőleg további értékes adatokkal szolgál majd a betegség okát, lefolyását és kezelését illetően.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

6th World Bronchiectasis & NTM Conference (WBC) 2023. Presented July 19, 2023.

5-Year Registry Outcomes for Bronchiectasis, NTM Nearly Identical - Medscape - Jul 21, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.