hirdetés

A csontvelő-átültetés „megment a HIV gyógyszereitől”

Két beteg abbahagyta HIV gyógyszerei szedését, mivel a jelek szerint csontvelő-átültetésük megtisztította szervezetüket a humán immundeficiencia vírustól – számoltak be róla orvosaik. Az egyik beteg már 4 hónapja nem szed gyógyszert, és semmi jele a vírus visszatérésének.

hirdetés

Az USA-beli Brigham and Women’s Kórház munkacsoportja azonban felhívta a figyelmet arra, hogy még nagyon is korai lenne gyógyulásról beszélni, mert a vírus bármikor újra visszatérhet.

Az eredményekről az orvosok a Nemzetközi AIDS Szövetség konferenciáján számoltak be.

A HIV fertőzéstől igen nehéz megszabadulni, mivel a vírus az emberi DNS-ben rejtőzik el, hozzáférhetetlen tárolóhelyeket alkotva a szervezetben. Az antiretrovirális szerek kontrollálni tudják a vérbe kerülő vírusokat, azonban ha a kezelést megszakítják, a vírusok újra megjelennek.

A két beteg férfi már mintegy 30 éve HIV-fertőzött volt. Mindkettejükben rák, limfóma alakult ki, ami miatt csontvelő-átültetést kellett végezni náluk.

Az átültetés után az egyik betegben 4, a másikban 2 évig nem volt kimutatható a HIV a vérükben. Ezért ez év elején mindketten abbahagyták az antiretrovirális gyógyszerek alkalmazását. Egyikük 15, másikuk 7 hete nem kap gyógyszert, és eddig vérükben semmi jele a HIV-nek.

Dr. Timothy Henrich izgalmasnak nevezte az eredményeket, de hozzátette: ahhoz hogy gyógyulásról beszélhessenek, sokkal hosszabb utánkövetésre van szükség. „Ha a vírus a kezelés abbahagyását követő egy-két éven belül nem jelentkezik, akkor azt jelenthetjük ki, hogy rendkívül kicsi a HIV visszatérésének a kockázata.”

Úgy gondolják, hogy az átültetett csontvelőt kezdetben az antiretrovirális szerek védték meg a HIV-fertőzéstől. Eközben a transzplantátum megtámadta a maradék saját csontvelőt, amely a HIV-et tárolta.

Dr. Henrich azonban arra figyelmeztetett, hogy az agyszövetben vagy a gasztrointesztinális rendszerben továbbra is rejtőzhetnek vírusok.

Az első ember, akit kigyógyítottak az AIDS-ből a „berlini beteg”-ként ismert Timothy Brown volt. Ő egy olyan ritka donortól kapott átültetett csontvelőt, aki rezisztens volt a HIV-re. A mostani két beteggel más a helyzet: ők normál donoroktól kaptak csontvelőt.

Beszámoltak még arról is, hogy egy Mississippiben született újszülött kigyógyult a HIV-ből. Őt már születésétől antiretrovirális gyógyszerekkel kezelték, és úgy gondolják, hogy ezért a vírus már azelőtt kipusztult a szervezetéből, mielőtt tárolóhelyeire befészkelhette volna magát.

Dr. Michael Brady, a Terrence Higgins Trust orvosigazgatója is megerősítette, hogy a mostani két beteg esetében korai lenne még gyógyulásról beszélni. De – mint mondta – ezek az esetek azt jelzik, hogy ami a berlini beteggel történt, nem egy egyszeri eset volt. Hozzátette azonban, hogy „a csontvelő-átültetés komplex és költséges beavatkozás, amelynek jelentős kockázatai vannak… A legtöbb HIV beteg számára veszélyesebb lenne átesni egy csontvelő-transzplantáción, mint naponta beszedni a gyógyszereiket.”

Forrás: BBC

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.