A döntően növényi étrend előnye
A növényi eredetű élelmiszerekben túlsúlyos étrend alacsonyabb multimorbiditási kockázattal jár.
A The Lancet Healthy Longevity folyóiratban augusztus 19-én jelent meg a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy a növényi alapú étrend csökkentett kockázattal jár a rák és a kardiometabolikus betegségek multimorbiditásának tekintetében. A multimorbiditás két vagy több krónikus betegség egy személyen belüli előfordulását jelenti, és világszerte növekvő egészségügyi problémát jelent, különösen a 60 év feletti felnőttek körében.
Egy nagyszabású multinacionális tanulmány keretében összesen több mint 400 ezer, 37 és 70 év közötti nőt és férfit vizsgáltak hat európai országban, elemezve táplálkozási szokásaikat és betegség-kimeneteleiket. A kutatás két nagy európai kohorsz, a European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány, valamint az Egyesült Királyságban működő Biobank adatait használta fel. Hat európai ország (Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Németország, Hollandia és Dánia) adatai alapján a kutatók bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a növényi alapú táplálkozási szokások befolyásolhatják a multimorbiditás kialakulását. Például az Egyesült Királyságban a Biobank adatainak elemzési eredményei azt mutatták, hogy a növényi alapú étrendhez szorosabban ragaszkodó felnőttek 32%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeztek a multimorbiditás kialakulására, mint azok, akik kevésbé ragaszkodtak ehhez.
“Nem kell persze teljesen elhagyni az állati eredetű termékeket” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Reynalda Córdova. “Az inkább növényi alapú étrendre való áttérés azonban pozitív hatással lehet az egészségre.”
A tanulmány a középkorú és idősebb felnőttek közötti multimorbiditás kockázatának eltéréseit is vizsgálta. A növényi alapú étrendhez való nagyobb ragaszkodás alacsonyabb kockázattal járt a rák és a kardiometabolikus multimorbiditás szempontjából mind a 60 év alatti, mind a 60 év feletti felnőttek esetében.
“Tanulmányunk hangsúlyozza, hogy az egészséges, növényi alapú étrend nemcsak az egyes krónikus betegségekre van hatással, hanem csökkentheti a több krónikus betegség egyidejű kialakulásának kockázatát is, mind a középkorú, mind az idősebb emberek esetében” – összegzett Córdova. “Az eredmények rámutatnak, hogy mennyire fontos a túlnyomórészt növényi alapú étrend az egészségünk szempontjából, megerősítve az új osztrák táplálkozási ajánlásokat, amelyek a növényi alapú ételek nagyobb arányú fogyasztását hangsúlyozzák az állati eredetű ételekkel szemben. A növényi alapú étrend egyik előnye az alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátás és kevésbé intenzív földhasználat” - tette hozzá Karl-Heinz Wagner, a tanulmány társszerzője, egyben az Osztrák Táplálkozási Társaság elnöke.
Az egészséges növényi alapú étrend például a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és vegán kolbászok, hamburgerek bőségesebb fogyasztását, valamint a hús és húskészítmények mérséklését tartalmazta. Az eredmények arra utalnak, hogy a idősebb korban a főként egészséges növényi ételekből és kis mennyiségű állati eredetű ételekből álló étrend hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Plant-based diets can reduce the risk of multimorbidity, multinational study finds
Irodalmi hivatkozás:
Reynalda Córdova et al, Plant-based dietary patterns and age-specific risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a prospective analysis, The Lancet Healthy Longevity (2025). DOI: 10.1016/j.lanhl.2025.100742