hirdetés

A fejfájás különféle okai

Ha a fejfájás fájdalommintáját és forrását nem sikerül mindjárt felismerni, akkor a pontos diagnózis komoly próbatételt jelenthet. Leggyakrabban primer betegséggel (migrén, tenziós vagy cluster fejfájás) állunk szemben, de a fejfájásnak sok szekunder okát is azonosították. A szerző az International Headache Society besorolása szerint haladva áttekintést ad a kórkép fő típusairól, és összefoglalja azokat a főbb tüneteket, amelyek másodlagos fejfájásra utalhatnak.

Bár a súlyos fejfájás leggyakoribb formája a migrén, a tünetnek száznál is jóval több oka lehet. Ez a tény nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a fejen és a hozzá csatlakozó struktúrákon hány olyan pont található, amely fájdalom forrása lehet (1. táblázat). A tünet a nyakon és a fejen nehezen lokalizálható, megjelenése sokszor félrevezető.

A fejfájásban szenvedő beteg anamnézisének felvételével fontos részleteket tudhatunk meg a fájdalom kezdetéről, elhelyezkedéséről, jellemzőiről, időtartamáról, kiváltó tényezőiről és a kísérő tünetekről (2. táblázat). A fizikális vizsgálatnak ki kell terjednie a vitális jelek tanulmányozására, a kardiális és vaszkuláris tényezők általános értékelésére és a fej-nyak régió alapos vizsgálatára (különös tekintettel az arteria carotisokra, az orrmelléküregekre, a nyaki gerincre és a szemfenékre). A teljes neurológiai státus felvételébe beletartozik a mentális állapot (a fájdalomviselkedés), az agyidegek, a motoros funkció, a reflexek, a sensorium, a koordináció és a járás vizsgálata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Morris Levin, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.