hirdetés

A gyermek tovább éltet

Svéd kutatók megfigyeléses tanulmánya szerint magasabb életkort élnek meg azok, akiknek legalább egy gyerekük van. A publikáció a Journal of Epidemiology & Community Health-ben olvasható.

hirdetés

Akinek gyereke van, tovább él. Ezért azok a 60 éves szülők, akiknek legalább 1-2 gyerekük van, várhatóan magasabb életkort érnek el, mint gyermektelen kortársaik. Svéd kutatók szerint az életkor előrehaladtával ez az összefüggés még egyértelműbbé válik. A megfigyeléses tanulmány megerősítette azt a feltételezést, hogy a gyerekekhez fűződő szoros kapcsolat, illetve az általuk nyújtott támogatás miatt a szülők magasabb kort élnek meg. Nem zárható ki, hogy a családi gondoskodás hiánya mellett más faktorok is hozzájárulnak a gyermektelenek korábbi halálához.

Karin Modin (Karolinska Institut, Stockholm) és kollégái korábbi tanulmányokkal összhangban megállapították, hogy a gyermektelenek életük vége felé a családi támogatás hiánya miatt szenvednek. A kutatók több mint 1,4 millió ember adatait elemezték, akik Svédországban születtek 1911 és 1925 között, és szülőhazájukban haltak meg. A gyermekek száma, neme, a lakhelyük szülőktől való távolsága, valamint a szülők képzettségi- és családi állapota különösen fontos volt a kutatók számára. A halálozási arányt 60 éves kor fölött minden életévre vonatkozóan kiszámították. A gyermek meglétének az élethosszra gyakorolt kedvező hatása férfiak esetében kifejezettebb volt, mint a nőknél. Ez a hatás idősebb korban még jobban érvényesült. Egy 80 éves apa éves halálozási kockázata 7,4 %. A vele egyidős gyermektelen férfié 8,3%. Az egy gyerekkel rendelkezőknél a gyerek neme nem játszott szerepet. Mint ahogy annak sem volt különösebb jelentősége, hogy a szülők együtt, vagy külön éltek.

A statisztikai összefüggés kézenfekvő magyarázata azon alapul, hogy a gyermeki gondoskodás javítja az idős szülők egészségi állapotát, és megakadályozza a szociális elszigetelődést. A tanulmány azonban ezt az ok-okozati összefüggést nem tudta egyértelműen bizonyítani. A kutatók szerint többek között az is lehetséges, hogy akik felnevelnek egy gyereket, egyszerűen egészségtudatosabban – és ezáltal tovább – élnek. Habár a felnőtt lány gyermekek szorosabb és rendszeresebb kapcsolatot ápolnak szüleikkel a fiúkhoz képest, az adatokból az derült ki, hogy a gyermek nemének nincs befolyása a várható élettartamra. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a svéd egészségügyi rendszer keretében a fiúk és lányok hasonlóan gondoskodnak a szülők orvosi ellátásáról. Ezen kívül a szükséges gondozásban gyakran a menyek is részt vesznek, miáltal a fiúk csekélyebb mértékű támogatása kiegyenlítődik.

Meglepő módon a gyerekek és a szülők lakhelye közötti távolság nem befolyásolta a halálozási arányt. Márpedig ha a gyerekek támogatása döntő jelentőségű, azoknak a szülőknek magasabb életkort kellene megélniük, akiknek gyermeke a közelben lakik. Az eredmények szerint azonban ez nem így van. Erre az lehet a magyarázat, hogy azok a gyerekek, akik távolabb laknak, gyakran magasabb képzettségűek, és ezért különböző módon a távolból is hatékonyan tudják támogatni szüleiket.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.