hirdetés

Aki sokat olvas, tovább él

Egy most megjelent vizsgálat szerint a könyvek rendszeres olvasása akár 2 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot. 

hirdetés

A Yale Egyetem Becca R. Levy által vezetett munkacsoportja a Social Science & Medicine című lapban hozta nyilvánosságra eredményeit.

A Kindle és más e-olvasók népszerűségének szélesedése ellenére a nyomtatott kiadványok forgalma is folyamatosan emelkedik. Az Egyesült Államokban tavaly 571 millió kötetet adtak el, szemben a 2014-ben eladott 559 millió példánnyal. A könyvolvasás azonban nem pusztán népszerű időtöltés, hiszen számos vizsgálat bizonyítja egészségi előnyeit. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint például a fikcióra épülő művek olvasása fejleszti az empátiát.

Levy és munkatársai most azt állítják, hogy a könyvolvasás egészségi hatásai még ennél is tovább mutatnak, ugyanis hozzájárulhatnak az élettartam meghosszabbodásához.

A fenti megállapításuk alapját 3635 férfi és nő adatai képezték, akik az 50 év feletti személyek bevonásával készült országos reprezentatív felmérés, a Health and Retirement Study résztvevői közül kerültek ki. A vizsgálatba való belépéskor minden résztvevő számot adott az olvasási szokásairól. Az átlagosan 12 évig tartó követés során monitorozták a túlélést.

A könyvet egyáltalán nem olvasókkal összehasonlítva, a hetente akár 3,5 órát olvasással töltők között 17 százalékkal kisebb volt a 12 éves megfigyelési perióduson belüli elhalálozás aránya, míg a hetente 3,5 órát olvasók között a halálozási kockázat 23 százalékkal volt kisebb. Összességében, a rendszeresen könyvet olvasó felnőttek élettartama 2 évvel hosszabbodott meg a 12 éves utánkövetési időszak alatt.

A rendszeres könyvolvasók között nagyobb volt a nők, a magasabb iskolai végzettségűek, illetve a jelentősebb jövedelemmel rendelkezők aránya.

Az egyáltalán nem olvasókhoz képest ugyancsak hosszabb volt az élettartamuk azoknak, akik rendszeresen olvastak újságokat vagy magazinokat, bár a kedvező hatás kevésbé volt markáns, mint a könyvek esetében.

A fenti összefüggések azt követően is érvényesek maradtak, hogy figyelembe vették az egyéb esetleges befolyásoló tényezőket, például a nemet, az életkort, a jövedelmi viszonyokat, az iskolai végzettséget, az egészségi állapotot, a komorbiditásokat és a családi állapotot is.

Bár a szerzőknek nincs elképzelése arról, hogy a könyvolvasás milyen mechanizmus révén növeli az élettartamot, de a kognitív előnyök szerepét valószínűsítik. Ezt látszik megerősíteni például egy 2013-ban nyilvánosságra került tanulmány, mely szerint az olvasás növeli az agysejtek közti kapcsolatok számát és/vagy erősségét.

Bár az eredmények igazolására további kutatások szükségesek, a könyvszeretők minden bizonnyal örömmel fogadják a most közzétett megállapításokat. „Az adatok azt jelzik, hogy a könyvek szeretete újabb éveket ajándékoz nekünk, mialatt újabb könyveket olvashatunk el” – mondják a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.