hirdetés

A szegénység károsíthatja az agy fejlődését

A szegénységben nevelkedéssel járó stressz már a születéstől fogva károsíthatja a gyermek agyfejlődését. Már a kis jövedelmi különbségeknek is jelentős hatása lehet az agyra.

hirdetés

A kutatók régóta gyanították, hogy a gyermekek viselkedése és kognitív képességeik összefüggnek társadalmi-gazdasági helyzetükkel, főként a nagyon szegények esetében. Ennek oka ismeretlen, bár lehetséges tényezőkként gyakran említették a stresszes otthoni környezetet, a rossz táplálkozást, az ipari szennyező anyagokat (pl. az ólmot) és a jó oktatáshoz való hozzáférés hiányát.

Az ezzel kapcsolatos legnagyobb vizsgálatot március 30-án a Nature Neuroscience-ben publikálták, s a tanulmányt végző munkacsoport vezetői Kimberly Noble (Columbia University, New York City, USA) és Elizabeth Sowell (Children's Hospital Los Angeles, Kalifornia, USA) voltak, akik e hatások biológiai alapjait vizsgálták. Számos Egyesült Államok-beli városban agyi képalkotó vizsgálatot végeztek 1099 gyermekben, serdülőben és fiatal felnőttben. Mivel az USA-ban a kis jövedelműek nagyobb valószínűséggel a kisebbségi etnikai csoportok tagjai, a munkacsoport korrigálta az eredményeket az etnikai csoportok közötti kis agyi strukturális különbségekre.

A legalacsonyabb jövedelmű – évi 25 000 dollárnál kevesebbet kereső – családok gyermekeinek agyfelszíne 6%-kal kisebb volt, mint azoké, akik 150 000 dollárt meghaladó jövedelmű családokból származtak. A legszegényebb családokban már néhány ezer dollárnyi jövedelemkülönbség jelentős agyszerkezet különbségekkel járt, különösen a nyelvvel és döntéshozással kapcsolatos agyterületeken. A szülői jövedelem csökkenésével rosszabb pontszámokat értek el a gyermekek a kognitív képességeket mérő tesztekben is, például az olvasásban és az emlékezetben.

Az eredmények összhangban vannak Martha Farah (University of Pennsylvania, Philadelphia) nem publikált kutatásaival, amelynek során ő és kollégái képalkotó vizsgálatot végeztek 44 afroamerikai, kb. egyhónapos lánycsecsemőn, akik különböző társadalmi-gazdasági helyzetű családokból származtak.

A kutatók már ebben a korai életkorban kisebbnek találták a szegény csecsemők agyát, mint gazdagabb társaikét. Az eredményekről március 19-én, Philadelphiában számoltak be a Society for Research in Child Development társaság találkozóján.

Farah és munkatársai azt tervezik, hogy további két évig fogják megfigyelni a gyermekeket, s azt vizsgálják, hogy ez idő alatt hogyan változik az agyfelszínük mérete. Emellett otthonukban is meg akarják látogatni a gyerekeket, s azt remélik, hogy azonosítani tudnak olyan tényezőket, amelyek felelősek lehetnek a különbségekért (pl. stimuláló játékszereket, s azt, hogy mennyi szülői figyelemben részesülnek a gyermekek).

Egyik vizsgálat sem magyarázza meg a kognitív különbségek okát. Bár mindkét tanulmány szerzői felvetik, hogy szerepük lehet a genetikai különbségeknek, azt gyanítják, hogy fontosabbak a környezeti tényezők (pl. stressz, táplálkozás), s hogy ezek hatása már a gyermekek születése előtt érvényesül.

Jamie Hanson (Duke University, Durham, Észak-Karolina) felvetette, hogy az epigenetika – a DNS környezeti hatásokra, például stresszre történő megváltozása – fontos szerepet játszhat az agyfejlődésben, s ez a hatás generációról generációra megmaradhat.

Mindazonáltal a kutatók azt remélik, hogy e hatások visszafordíthatók például a gyermekek jobb ellátásával és az egészségesebb táplálkozással. Az állati és emberi vizsgálatok alátámasztják ezt: egy mexikói vizsgálat például azt mutatta ki, hogy a szegény családok jövedelmének növelése 18 hónapon belül javította gyermekeik nyelvi és kognitív képességeit.

 

Forrás: Scientific American

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.