hirdetés

A nők sem forgathatják vissza az idő kerekét

A nők jelentős részének fogalma sincs arról, milyen következményekkel járhat, ha késői életkorra halasztják az első gyermek vállalását arra számítva, hogy az asszisztált reprodukciós módszerek úgyis képesek lesznek helyreállítani az öregedő petefészkek működését – írják a Yale Egyetem kutató a Fertility and Sterility című lapban megjelent közleményükben.

hirdetés

„Riasztóan sokféle tévhit él a nők körében a fogamzóképességgel kapcsolatban – mondja Pasquale Patrizio, a Yale Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora, a fertilitási centrum vezetője. – Tapasztalataink szerint a nők többségének fogalma sincs arról, milyen lépéseket tehet a reproduktív életkor kezdeti szakaszában azért, hogy a későbbi időkre is megőrizze a fogamzás esélyét.”

Fenti kijelentését arra alapozza, hogy egyre több 43 év feletti nő fordul intézményükhöz azzal az irreális elvárással, hogy a vágyott terhesség azonnal létrejön, és meglehetősen csalódottan veszik tudomásul, hogy a dolog nem ennyire egyszerű. „Valóban mind több és több olyan nővel találkozunk mindennapi gyakorlatunkban, akik meglehetősen frusztráltak attól, hogy 43 éves koruk felett hiába próbálkoznak a teherbe eséssel. Úgy gondoltuk, hogy erről írnunk kell. A tipikus reakció ilyenkor: ›Csak nem akarja azt mondani, hogy nem tudnak nekem segíteni? De hiszen egészséges vagyok, sportolok, mégsem lehet saját gyermekem?”

Ezek a nők sokféle okból nem használják ki a fogamzóképesség szempontjából legértékesebb éveiket gyermekvállalásra: ilyen ok lehet, hogy inkább a szakmai előrejutásukra összpontosítanak, nincs meg a gyermek felneveléséhez szükséges anyagi háttér vagy még nem találták meg a megfelelő partnert. Azzal persze nagy vonalakban tisztában vannak, hogy a fogamzóképesség az életkor előrehaladtával csökken, de csak akkor kezdik elfogadni, hogy ez nem elmélet, hanem a reális valóság, amikor szembesülnek az életkorral összefüggő meddőség problémájával – jegyzik meg a kutatók.

Az asszisztált reprodukciós technikák (ART) mind nagyobb népszerűsége azt a benyomást kelti a nőkben, hogy a női fogamzóképesség bármely életkorban manipulálható, tetszés szerint alakítható. Patrizio különösen sajnálatosnak tartja, hogy ezt a képet erősítik azok a hírességek is, akik idős fejjel adják a fejüket terhességre, és ez látszólag minden különösebb megerőltetés nélkül sikerül is nekik.

Az Asszisztált Reprodukciós Társaság (Society for Assisted Reproductive Technologies) adatai szerint a 35 év alatti nőknél történő in vitro fertilizációs (IVF) ciklusok száma 2003 és 2009 között körülbelül 9 százalékkal növekedett, míg ugyanezen időszak alatt a 41 év feletti korosztályban ennek csaknem ötszörösét, 41 százalékos emelkedést regisztráltak. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a beavatkozás nem jelent mindig sikeres terhességet is egyben.

„Bár az ART eszközéhez folyamodó nők száma folyamatosan emelkedik, a 42 év felett sikeres terhességet eredményező IVF ciklusok száma 9 százalék körül stagnál – mondja Patrizio. – Amennyiben egy idős anyánál mégis létrejön a terhesség, ennek kapcsán az átlagosnál nagyobb a magzati veszteség, szülési defektusok és más szövődmények esélye.”

A kutatók reményei szerint megfelelő tájékoztatással és információkkal eloszlathatók a nők körében a fogamzóképességgel kapcsolatban élő tévhitek. „Klinikusként az a feladatunk, hogy a mostaninál nagyobb igyekezettel törekedjünk a nők felvilágosítására. A nőknek megfelelő ismereteket kell kapniuk arról, milyen következményekkel és szülészeti szövődményekkel járhat a gyermekvállalás halogatása, illetve hogy az ART sikerességi aránya idősebb korban jelentősen csökken. Mindezek alapján a nők tájékozott döntést tudnak hozni arról, mikorra kívánják időzíteni a terhességet, illetve hogy vállalkoznak-e egyáltalán gyermekszülésre.”

Patrizio véleménye szerint a nőknek a mostaninál nagyobb arányban kellene élniük az oocyták lefagyasztásának eszközével, ami a legjobb stratégia azon nők számára, akik csak későbbi életkorban akarnak szülni, de ragaszkodnak ahhoz, hogy biológiai utódaik szülessenek. Ezen kívül rendelkezésükre áll a donor petesejt beültetésének lehetősége is, mely a legnagyobb sikerességi arányt eredményezi, bármelyik ART módszerről is legyen szó.

„Sürgősen fel kell világosítani a nőket arról, hogy a reproduktív öregedés egy visszafordíthatatlan folyamat, de még ennél is fontosabb, hogy tisztában legyenek azzal, hogy léteznek módszerek a későbbi fogamzást akadályozó tényezők elhárítására – hangsúlyozta Pasquale Patrizio. − Ezek már meglévő módszerek, és szó sincs arról, hogy kísérletes stádiumban lévő eljárások továbbfejlesztésére kellene várakozni. Az egészségügyi szakembereknek már a fiatal nők esetében is időt kell szánniuk a rendelkezésre álló módszerek megismertetésére, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a hozzájuk fordulók pontosan megértették lehetőségeiket.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.