hirdetés

A hólyag-hiperaktivitás és a késztetéses inkontinencia diagnosztikája és kezelése

Főbb tézisek:
1. A vizeletinkontinencia gyakori betegség, és nemzetgazdasági szempontból is roppant költséges. Öt alcsoportot lehet elkülöníteni: terheléses (stressz-) inkontinenciát, késztetéses (urge) inkontinenciát, valamint reflex-, túlfolyásos és extraurethralis inkontinenciát. Az első két forma a leggyakoribb, de kevert formáik is gyakoriak.
2. Stresszinkontinenciában hasűri nyomásfokozódás okoz vizeletvesztést anélkül, hogy a beteg vizelési ingert érezne. Késztetéses inkontinenciában a beteg el nem nyomható vizelési ingert érez, vagy a detrusor izomzat fokozott kontrakciói, vagy a túl korai afferens impulzusok miatt. Fontos az elsődleges és a másodlagos késztetéses inkontinencia elkülönítése.
3. A hólyagműködési zavarok diagnosztikájának három pillére a részletes anamnézis, a fizikális vizsgálat (beleértve a rectalis, a hüvelyi és részben a neurológiai vizsgálatot) és az urodinámiás vizsgálat.
4. A hólyag-hiperaktivitás kezelése elsősorban antimuszkarinerg szerekkel történik. Triciklikus antidepresszívumok adása, botulinum A toxinnak a detrusor izomba való befecskendezése is eredményes lehet. Intravezikálisan adott vanilloidokkal is történtek próbálkozások. Válogatott esetekben megfontolandó a neuromoduláció. Az újabb farmakoterápiás készítmények (szelektív b-receptor-agonisták, ioncsatornákra ható szerek) klinikai alkalmazását még nem engedélyezték.

A vizeletinkontinencia minden korosztályban előfordul, bár gyakorisága idősebb korban jelentősen nő, és a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál. Becslések szerint a 30–60 éves nők 30%-a szenved ebben a betegségben. Az egyre öregedő népességben a vizeletinkontinencia nemzetgazdasági szempontból is fontos problémát jelent. Németországban évente összesen 1,2 milliárd márkát tesznek ki az inkontinencia kezelésével kapcsolatos kiadások. Az USAban 2000-ben 34 millióan szenvedtek hólyag-hiperaktivitásban, vizeletinkontinenciája pedig 17 millió betegnek volt. Az USA-ban 2000-ben a vizeletinkontinencia kezelésére 19,5 milliárd dollárt, a hólyag-hiperaktivitás kezelésére 12,6 milliárd dollárt kellett fordítani. Az 1. táblázat a vizeletinkontinencia öt formáját, a 2. táblázat pedig a terheléses (stressz-) inkontinencia és a késztetéses (urge) inkontinencia legfontosabb jellemzőit mutatja be.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. K. Badawi ?ˇ S. Langbein
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.