hirdetés

A kapszula-endoszkópia szerepe az ismeretlen eredetű gasztrointesztinális vérzések okának felismerésében

Célkitűzés. A kapszula-endoszkópia hatékonyságának vizsgálata az ismeretlen eredetű gasztrointesztinális vérzések okának felderítésében.

Módszerek. A vizsgálatot 15 olyan személyen végeztük el (9 férfi, 6 nő, átlagéletkor 46 év, tartomány: 20–75 év), akikben sem a felső, sem az alsó endoszkópos vizsgálat nem derített fényt a vérzés okára. A vizsgálat oka 10 esetben nyilvánvaló vérzés (8 melaena, 2 haematochesia), 5 esetben pedig anaemia volt.

Eredmények. A kapszula-endoszkópia segítségével a diagnózis nyilvánvaló vérzés esetén tízből 4 (40%), anaemia esetén öt közül 4 betegben (80%) volt felállítható. Az összesített hatékonyság 53%. A melaenás betegek csoportjában öt esetben nem találtunk eltérést, kettőben angiodysplasiát, egyben pedig a jejunum és az ileum diffúz gyulladását mutattuk ki, mely valószínűleg portális hypertensióval állt kapcsolatban. A haematochesiás csoportban egy esetben nem találtunk eltérést, egyben pedig polypot igazoltunk a terminális ileumban. Az anaemia miatt vizsgált betegek között egyben nem találtunk eltérést, háromban Crohn-betegséget, egyben pedig jejunum carcinomát diagnosztizáltunk.

 A kapszula-endoszkópia kifejlesztése lehetővé tette a vékonybél fájdalommentes endoszkópos képalkotó vizsgálatát. A kapszula (Given Imaging, Yoqneam, Izrael) mérete 26x11 mm, körülbelül 8 órás élettartamú ezüstoxid elemmel működik, a bélperisztaltikát felhasználva változtatja helyzetét, és közben beépített fémoxid-szilikon chip alapú kamerájával másodpercenként két képet rögzít. A képalkotáshoz szükséges fényt beépített fotodióda biztosítja, a készülék a felvett képeket rádióhullámok segítségével továbbítja a vizsgált személy hasán rögzített vevőkészülék felé. A vizsgálat alatt a beteg szabadon mozoghat, de a képtovábbítás zavartalansága érdekében a túlságosan nagy fizikai terhelést és a gyors mozdulatokat kerülni kell. A kapszula a szervezetből természetes úton, a bevétel után 8–72 órával távozik [1]. Az eljárást 2001 augusztusában engedélyezte az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatósága (Food and Drug Administration, FDA). Az FDA részére bemutatott első klinikai vizsgálatok kizárólag az ismeretlen eredetű gyomor-bél rendszeri vérzések kivizsgálására irányultak [2]. Ebben a közleményben a szerzők saját tapasztalataikról számolnak be az ismeretlen eredetű gyomorbél rendszeri vérzések okának kapszula-endoszkópiával történő felderítésével kapcsolatban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Antonio Magnano, Antonio Privitera, Giovanni Calogero, Luigi Nanfitó, Giuseppe Sanfilippo, Antonio Biondi, Francesco Basile
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.