hirdetés

A kávéivók között kevesebb az öngyilkos

A kávéfogyasztás az öngyilkossági arány csökkenésével társul – hozták nyilvánosságra a Harvard Egyetem kutatása kapcsán a The World Journal of Biological Psychiatry című lapban.

hirdetés

A vizsgálatban három tanulmány adatait elemezték: Health Professionals Follow-up Study (HPFS, 43599 férfi), Nurses’ Health Study (NHS, 73820 nő) és NHS II (91005 nő). A kutatók évente dolgozták fel a koffein, a kávé és a koffeinmentes kávé fogyasztására vonatkozó adatokat kérdőívek alapján, míg az öngyilkossággal kapcsolatos adatokat a halálozási regiszterekből gyűjtötték ki. A koffeinbevitel során nemcsak a kávéfogyasztást vették figyelembe, hanem a csokoládé, tea és koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását is. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a fő koffeinforrás továbbra is a kávé, ami minden vizsgálatban a teljes koffeinfogyasztás legalább 71 százalékát tette ki.

A vizsgálati periódusban 277 haláleset következett be öngyilkosság miatt. Az eredmények azt jelzik, hogy azon felnőttek csoportjában, akik naponta 2−4 csésze kávét isznak, 50 százalékkal kisebb az öngyilkossági kockázat, mint azoknál, akik a koffeinmentes változatot részesítik előnyben, illetve egyáltalán nem fogyasztanak kávét vagy csak nagyon keveset. Ugyanakkor nem mutatkozott különbség az öngyilkosságok arányában attól függően, hogy az adott személy 2−3 csésze kávét ivott egy nap vagy 4-et vagy annál is többet. A szerzők ezzel kapcsolatban azonban megjegyzik, hogy ez talán a kis esetszámmal magyarázható ezekben a kategóriákban.

Azt is megemlíti a közlemény, hogy a kávéfogyasztás és a depresszió összefüggéseit elemző egyik korábbi vizsgálatban azt találták, hogy nagyobb a depressziós hatás azoknál a személyeknél, akik naponta legalább 4 csésze kávét fogyasztanak. A szerzők idézik, hogy a koffein a központi idegrendszert serkentő hatásán túl enyhe depresszióellenes hatással is rendelkezik azáltal, hogy fokozza bizonyos neurotranszmitterek (pl. noradrenalin, dopamin, szerotonin) termelődését az agyban. Ezt említik annak lehetséges magyarázataként, hogy a korábbi vizsgálatok összefüggést igazoltak a kávéfogyasztás és a kisebb depressziókockázat között.

A mostani vizsgálat eredményeitől függetlenül a szerzők kiemelik, hogy ez nem azt jelenti, hogy mostantól több kávét kellene fogyasztaniuk az embereknek. Egy átlagos felnőtt esetében az ajánlott napi mennyiség nem haladja meg a 2−4 csészényit. A túlzott kávéivás károsan befolyásolja az egészségi állapotot, álmatlanságot, idegességet, nyugtalanságot, izomremegéseket és szapora szívműködést okoz.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.