A kávéivók között kevesebb az öngyilkos
A kávéfogyasztás az öngyilkossági arány csökkenésével társul – hozták nyilvánosságra a Harvard Egyetem kutatása kapcsán a The World Journal of Biological Psychiatry című lapban.
A vizsgálatban három tanulmány adatait elemezték: Health Professionals Follow-up Study (HPFS, 43599 férfi), Nurses’ Health Study (NHS, 73820 nő) és NHS II (91005 nő). A kutatók évente dolgozták fel a koffein, a kávé és a koffeinmentes kávé fogyasztására vonatkozó adatokat kérdőívek alapján, míg az öngyilkossággal kapcsolatos adatokat a halálozási regiszterekből gyűjtötték ki. A koffeinbevitel során nemcsak a kávéfogyasztást vették figyelembe, hanem a csokoládé, tea és koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását is. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a fő koffeinforrás továbbra is a kávé, ami minden vizsgálatban a teljes koffeinfogyasztás legalább 71 százalékát tette ki.
A vizsgálati periódusban 277 haláleset következett be öngyilkosság miatt. Az eredmények azt jelzik, hogy azon felnőttek csoportjában, akik naponta 2−4 csésze kávét isznak, 50 százalékkal kisebb az öngyilkossági kockázat, mint azoknál, akik a koffeinmentes változatot részesítik előnyben, illetve egyáltalán nem fogyasztanak kávét vagy csak nagyon keveset. Ugyanakkor nem mutatkozott különbség az öngyilkosságok arányában attól függően, hogy az adott személy 2−3 csésze kávét ivott egy nap vagy 4-et vagy annál is többet. A szerzők ezzel kapcsolatban azonban megjegyzik, hogy ez talán a kis esetszámmal magyarázható ezekben a kategóriákban.
Azt is megemlíti a közlemény, hogy a kávéfogyasztás és a depresszió összefüggéseit elemző egyik korábbi vizsgálatban azt találták, hogy nagyobb a depressziós hatás azoknál a személyeknél, akik naponta legalább 4 csésze kávét fogyasztanak. A szerzők idézik, hogy a koffein a központi idegrendszert serkentő hatásán túl enyhe depresszióellenes hatással is rendelkezik azáltal, hogy fokozza bizonyos neurotranszmitterek (pl. noradrenalin, dopamin, szerotonin) termelődését az agyban. Ezt említik annak lehetséges magyarázataként, hogy a korábbi vizsgálatok összefüggést igazoltak a kávéfogyasztás és a kisebb depressziókockázat között.
A mostani vizsgálat eredményeitől függetlenül a szerzők kiemelik, hogy ez nem azt jelenti, hogy mostantól több kávét kellene fogyasztaniuk az embereknek. Egy átlagos felnőtt esetében az ajánlott napi mennyiség nem haladja meg a 2−4 csészényit. A túlzott kávéivás károsan befolyásolja az egészségi állapotot, álmatlanságot, idegességet, nyugtalanságot, izomremegéseket és szapora szívműködést okoz.