hirdetés

Energia kell, de az energiaitallal jó lesz vigyázni!

Bővül az energiaitalok bűnlajstroma. Egy korábbi vizsgálat a trombocita-aggregáció fokozódását és az endotélműködés romlását, a legújabb metaanalízis a szisztolés vérnyomás emelkedését és a QT-intervallum megnyúlását mutatta ki.

hirdetés

Az energiaitalok emelik a vérnyomást és veszélyesen fokozzák a szívritmuszavarok esélyét. Kaliforniai kutatók tartottak erről előadást New Orleansban, az American Heart Association (AHA) idei kongresszusán.

A Sachin Shah vezette munkacsoport hét korábbi tanulmány adatait egyesítette és elemezte metaanalízisében. Hat tanulmányban 132 vizsgált személy vérnyomásértékeit mérték 1–3 doboz energiaital megivása után. A megfigyelések alanyai valamennyien egészséges, 18–45 éves fiatalok voltak. Legtöbben a nálunk is népszerű Red Bullt fogyasztották, de voltak, akik a Full Throttle, illetve Meltdown RTD nevű terméket kapták.

Egy doboz Red Bull 80 mg koffeint tartalmaz. Az előadó emlékeztetett arra, hogy egy szokásos üveg Coca-Colában a koffein adagja 35 mg, egy átlagos feketekávéban (ristretto) pedig 25–50 mg koffein található. Az energiaital elfogyasztása után a diasztolés vérnyomás vagy a pulzusszám lényegesen nem változott. A szisztolés vérnyomás azonban szignifikánsan emelkedett: átlagosan 3,5 Hgmm-rel lett magasabb.

A szisztolés vérnyomás ilyen mértékű növekedése nem tűnik veszélyesnek, de az átlagtól való eltérések kifejezettek voltak, és a kutatók hangsúlyozták, hogy ez a változás mind a kávét rendszeresen nem ivók, mind a kávészenvedéllyel élők esetében kiugróan eltérhet ettől. Még kockázatosabb lehet a magasabb vérnyomás akkor, ha valaki minden nap akár több dobozzal fogyaszt az energiaitalból.

Shah professzor emlékeztette a hallgatóságot arra is, hogy a közelmúltban az ígéretes gyógyszernek tűnő torcetrapib további kutatását, fejlesztését azonnal abbahagyták, mert hasonló mértékű, 3 Hgmm-es vérnyomás-emelkedést okozott. A vérnyomásváltozásnál még nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az EKG görbén megfigyelt változásnak.

Három vizsgálatban 93 megfigyelt személy EKG görbéjén észleltek QT-eltérést. A Q és a T hullám távolságának nagy jelentőséget tulajdonítanak, mert ha a közöttük mérhető időtartam megnyúlik, az veszélyes, szerencsétlen esetben halálos szívritmuszavarokhoz vezethet. Ilyen EKG-változást nemritkán hirtelen szívhalál előtt észleltek. A QT-intervallum megfigyelt növekedése átlagosan 10 milliszekundum volt, ami önmagában még nem jelent kockázatot, de ha valakinek a kiindulási értéke eleve hosszabb, akkor már növeli a veszélyt.

Idézték Scott R. Willoughby munkacsoportjának 2010-ben megjelent dolgozatát, melyet az American Journal of Medicine közölt. Az ausztrál kutatók 50 egészséges fiatal önkéntesnek adtak a Red Bull energiaital cukormentes változatából 250 ml-t. Egy óra múlva megvizsgálták a vérlemezkék összecsapzódását és az endotélfunkciót. A kontrollhoz képest a vérlemezke-aggregáció szignifikánsan fokozódott, az endotélműködés pedig romlott.

A vitában többen emlegették Richard Durban szenátort, aki már egy éve javasolta a Food and Drug Administration (FDA) szakértőinek az energiaitalok gondosabb vizsgálatát és összetételének szigorúbb szabályozását. A most elhangzott előadás végén is javasolták, hogy akinek már volt szívpanasza, vagy akinek a családjában van szívbeteg, az ne igyon energiaitalt, és általában mindenki csak mértékletesen fogyassza ezeket a folyadékokat.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.