hirdetés

Ritka, de végzetes májbetegség ellen is véd a gyakori kávéivás

A máj autoimmun betegségei közül a primer szklerotizáló kolangitisz ellen véd, a primer biliáris cirrózis ellen viszont nem véd a sok kávé a Mayo Klinika vizsgálati eredményei szerint.

hirdetés

A primer szklerotizáló kolangitisz – az angol elnevezés betűszavával világszerte PSC-ként emlegetik – autoimmun betegség. Már gyermekkorban kezdődhet, de legtöbbször 20–30 éves életkorban jelenik meg, és férfiakban kétszerte gyakoribb. A kórfolyamat mind a májon belüli, mind a májon kívüli epeutakban gyulladást okoz, mely végül elzáródással jár, májcirrózishoz vezet, ezért a beteg életben tartásához májátültetésre lehet szükség.

A Mayo Klinika kutatói évek óta foglalkoznak ezzel a kórképpel. Craig Lammert és munkacsoportja a PSC diagnózissal kezelt betegek részletes, életviteli fölmérését végezte el. A szakintézet nyilvántartásában 619 PSC-beteg szerepel, és kiemelték a kórlapok közül a primer biliáris cirrózis (PBC) – 724 beteg – anyagát is. A PBC szintén autoimmun betegség, és májzsugorhoz vezet, de az autoantigének mások, és eltérőek a kísérő betegségek is, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az a kockázat, hogy valakinek a szervezetében PSC alakuljon ki, a kutatók szerint csaknem a felére csökken, ha az illető rendszeresen iszik kávét, azokhoz képest, aki soha nem kávéznak. Azoknak a kórkép okozta halálozása, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztottak, férfiak esetében 10%-kal, nők esetében 13%-kal volt kisebb. Az is igazolódott, hogy a kávézók hepatocelluláris karcinómája ugyancsak javult a kávét soha nem fogyasztókkal összehasonlítva.

Lammert professzor hangsúlyozza, hogy egyértelműen bizonyítható a kávé kedvező hatása a májbetegségben, de a hatás módja egyelőre egyáltalán nem tisztázott. A munkacsoport ezért további vizsgálatokat végzett a Mayo Klinika betegein. A 619 PSC- és a 724 PBC-beteg adatait 652 egészséges májú kontrollszemély eredményeivel hasonlították össze.

A biliáris cirrózisban szenvedő betegek és a kontrollszemélyek 77%-a volt most is kávéivó, míg a PSC-csoport tagjainak csak a 67%-a, ami szignifikánsan kevesebb (p <0,05). A PSC-betegek 24%-a nem ivott soha kávét, míg a PBC-csoportba és a kontrollcsoportba tartozók 16%-a volt csupán ilyen, ami ugyancsak szignifikáns különbség (p <0,05).

A havonta átlagosan elfogyasztott kávék száma hasonlóképpen kisebb volt a PSC diagnózisú csoportban (47), míg a kontroll- és a PBC-csoport tagjai havonta átlagosan 67 csésze kávét ittak (p <0,05). A kutatók többváltozós elemzést is végeztek, figyelembe véve a csoportok tagjainak életkorát, nemét, dohányzási szokásait is, de a csoportok közti különbség így is szignifikáns maradt (p <0,05).

„Ez azt igazolja, hogy a kávé potenciálisan módosítható, dózisfüggő védő faktor, mely csökkenti a PSC kockázatát, de nem befolyásolja a PBC-re való hajlamot. A betegségek között számos genetikai, klinikai és biológiai eltérés található” – mondotta Lammert professzor.

A Mayo Klinika munkacsoportja vizsgálatának eredményeit a Digestive Disease Week konferencián ismertették. A vita során a résztvevők egyetértettek abban, hogy további, longitudinális megfigyelésekre van szükség a kórképek progressziójának és a kávézás hatásának dokumentálására.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.