hirdetés

Autóvezetés közben elaludni tilos!

Ausztráliában (és másutt) a volán melletti elalvás a hivatásos sofőrökre leselkedő egyik legfőbb veszély. Úgy tűnik, az országúti pilóták számára a tea és a kávé védőital, a koffeinmentes életmód pedig kockázatnövelő tényező.

hirdetés

Sajnos nemritkán látunk a tévéhíradóban képeket szörnyű balesetekről, amikor hatalmas kamionok, teherautók áttérnek az ellenkező útsávba és letarolnak mindent, összeütköznek a szabályosan közlekedő, ártatlan autókkal, és ilyenkor általában az utóbbiak szenvednek súlyos sérüléseket. Az ütközés okozója legtöbbször nem tud magyarázatot adni a baleset okáról, mert vagy maga is holtan marad a helyszínen, vagy nem emlékszik arra, hogy mi történt. A magyarázat az, hogy vezetés közben elaludt a volánnál.

A hosszú távú és idejű autóvezetés nehéz munka: a sofőr csak egyhelyben ül, a közlekedésben ugyan bármelyik pillanatban történhet valami, ami megoldást igényel, de hosszú ideig unalmas időtöltés, sok órán keresztül. A szállítmánynak viszont időben el kell jutnia a fuvar végcéljához: nem lehet hosszan megpihenni, szünetet tartani, aludni. Folytatni kell az utat a végső megérkezésig.

A nagy szállítójárművek hivatásos sofőrjei igyekeznek védekezni az elfáradás ellen, leküzdeni az álmosságot. Egyesek olyan doppingszereket is igénybe vesznek, mint a versenysportolók, bár ez számukra is veszélyes és tilos. Mindenki számára elérhető és szabadon használható viszont a kávé, tea hatóanyaga, a koffein. Az autóvezetők jelentős része él is ezzel a frissítő lehetőséggel.

Ausztráliában, Sydney egyetemén Lisa Sharwood és munkacsoportja megvizsgálta, hogy a koffein különböző eredetű formáit milyen gyakran és milyen változatban fogyasztják a hivatásos teherjárművek vezetői, s ez milyen módon és mértékben befolyásolja balesetmentes autóvezetésüket. Eredményeiket a British Medical Journalben tették közzé.

A kutatók Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália területén autózó hivatásos sofőrökkel foglalkoztak 2008 és 2011 között. Csak olyan autóvezetőket kerestek meg, akik legalább 12 tonnányi terhet szállítottak a kontinensnyi országban hatalmas távolságokra, melyeket sokórás autózással lehet megtenni.

A hattagú munkacsoport azt vizsgálta, hogy a hosszú utakon a koffein valamilyen formáját rendszeresen igénybe vevő sofőrök és a koffeinmentesen autózók baleseti statisztikája között van-e értékelhető különbség a biztonságos, balesetmentes vezetés szempontjából. A nagy szállítóvállalatok útján kerestek 530 teherszállítót, akik az utolsó 12 hónapban valamelyik nagy távolságú úton balesetet szenvedtek, illetve 517 olyan sofőrt, akinek ebben az időszakban balesete nem volt: ezt vették kontrollcsoportnak.

A sofőrök 43%-a fogyasztott útközben valamilyen koffeint tartalmazó szert: teát, kávét, koffeintablettát vagy energiaitalt, hogy ébren maradjon. Amikor a statisztikai értékelés során figyelembe vették a sofőrök életkorát, alvási szokásait, az esetleges alvási apnoé jellegét, a megtett kilométereket, a szünetek számát és időtartamát, valamint az éjszakai vezetés idejét, egyértelműen az derült ki, hogy a koffeint rendszeresen fogyasztók 63%-kal ritkábban szenvedtek balesetet, mint azok, akik koffeinmentesen autóztak.

Az erős dohányzás viszont pozitív összefüggést mutatott a balesetek gyakoriságával, bár ez néhány, előzőleg fölsorolt szempont figyelembevétele esetén statisztikailag már nem volt szignifikáns. Ha azonban az utolsó 5 évben előforduló ütközések számát nézték, a gyakori rágyújtás a balesetek esélyét 81%-kal növelte.

A kutatók az összefoglalásban azt írják, hogy a koffein jelentősen csökkenti a baleseti kockázatot hosszú távú autóvezetés közben, és minden hasonló helyzetben segítséget jelent a fáradtság leküzdésében. Aláhúzzák viszont, hogy ez csak rövid időszakokra érvényes, és a rendszeres megállás, megpihenés, az átgondolt munkarend és alvás is alapvetően fontos.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.