hirdetés

A köldökzsinórvér-őssejtek felhasználásával kapcsolatos aktuális kérdések

Az utóbbi néhány héten a média sokat foglalkozott a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolásának, felhasználásának kérdésével. A köldökzsinórvérből származó sejtek bértárolásával foglalkozó profitorientált cégek marketing-ízű megnyilatkozásai, valamint a témában járatlan, de jogaikat féltő és azokért kiálló laikusok véleménynyilvánításai mellett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatósági vizsgálatot indított az ügyben, és polgári peres eljárás is folyik a témával kapcsolatban.

Mindezek hatására a gyakorló szülész-nőgyógyász egyre gyakrabban szembesülhet a betegei részéről azzal a kérdéssel, mire jó a köldökzsinórvér, valóban érdemes-e az egyébként megsemmisítésre kerülő biológiai anyagot tárolni, illetve érdemes-e erre pénzt áldozni. A megnyugtató és etikus válasz megadásához célszerű egy kicsit elmélyedni a témában.

Az őssejtek fogalma

Őssejtnek nevezzük azokat a sejteket, amelyek önmaguk reprodukálására és differenciálódásra is képesek. A differenciálódási képesség alapján megkülönböztetünk totipotens sejteket, amelyek mindenféle sejt- és szövettípus kialakítására képesek, még extraembryonalis struktúrákat is létrehozhatnak. A pluripotens sejtekből a szervezet minden sejt- és szövettípusa kialakulhat. A multipotens őssejtek differenciálódási potenciálja kisebb, általában csak egy adott szerv vagy szövet többféle funkciójú sejtjévé alakulhatnak. A haemopoeticus őssejtek a lymphoid és a myeloid sejtvonal multipotens progenitor sejtjei, melyek emberben főleg a csontvelőben találhatóak meg. A haemopoeticus őssejtekből alakulnak ki az immunrendszer és a vér sejtes elemei.

A haemopoeticus őssejtek felhasználása

Az őssejtek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a perifériás keringésbe juttatva a csontvelőben megtapadnak, osztódni kezdenek, és kolóniákat hoznak létre. Általában akkor van szükség haemopoeticus őssejtátültetésre, ha a csontvelő valamilyen belső ok vagy külső noxa miatt működésképtelenné válik. Ez az állapot sokáig nem maradhat fenn, mert sem az immunrendszer sejtjei, sem a vér alakos elemei nem pótlódnak, ami a szervezet halálához vezethet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Hruby Ervin
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.