hirdetés

A légembólia következményei

A légembólia ritka életveszélyes komplikációja lehet a sebészeti beavatkozásoknak, traumának, búvárkodásnak, és művi lélegeztetésből származó barotraumának.

hirdetés

A légembólia egy ritka, de potenciálisan életveszélyes szövődmény. Felléphet invazív eljárások (sebészeti beavatkozások), valamint centrális véna biztosítása, pozitív nyomású lélegeztetés, trauma, hemodialízis, pacemaker beültetés, szívabláció, és dekompressziós betegség következményeként. Általában nem okoz semmiféle hemodinamikai komplikációt, ritka esetekben azonban szívmegállást eredményezhet.

Rahman és mtsai a Case Reports in Medicine-ben megjelent közleményükben egy konkrét eset kapcsán foglalják össze a légembóliáról szükséges alapismereteket. Egy 82 éves fehér nő egy közelmúltban diagnosztizált  1,9 cm átmérőjű jobb alsó lebenyi, malignitásra gyanús kerekárnyék és megnagyobbodott mediasztinális nyirokcsomók kivizsgálására komputertomográfia (CT) által vezérelt tüdő biopsziára jelentkezett. Kórtörténetében krónikus obstruktív tüdőbetegség, pitvarfibrilláció, krónikus hiponatrémia, pangásos szívelégtelenség, stroke és magasvérnyomás szerepelt. A CT-vezérelt biopszia a pulmonális gócot célozta meg. A tüdőbiopsziát követően a beteg nem reagált, keringése és légzése leállt. Sikeresen újraélesztették és intubálták. Az újjáélesztést követően egyből mellkasi CT-t végeztek, mely habos, levegő sűrűségű anyagot mutatott ki a bal pitvarban, valamint a jobb pulmonális vénákban. A légembólia oka valószínűleg egy bronchovenózus fistula lehetett.

A légembóliás betegek tünetei az érintett szerv szerint változnak. A ritka szívmegállás kezelése gépi lélegeztetésből, vazopresszorok alkalmazásából, volumen pótlásból és oxigén adásából áll. A szív-, idegrendszeri vagy légúti szövődményektől szenvedő betegek számára hasznosnak bizonyul a hiperbárikus oxigénterápia. Hogy végzetes lesz-e a vénás légembólia, az általában a keringésbe kerülő levegő teljes térfogatán, a belépés sebességén és a „célállomásán” múlik. Az emberek számára akutan fatális lehet a 100 ml/másodperc sebességgel belépő 300-500 ml mennyiségű levegő. Például egy 14-s katéter 5 vízcentiméteres nyomásgradienssel általában elégséges ennek az áramlási sebességnek az eléréséhez.

 

Forrás: Case Reports in Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.